14 ноември 2011 г.

Сладко от дюлеви кори


Моята баба правеше такова сладко от изрезките на дюлите и аз от нея имам рецептата. И след като една приятелка ми каза, че  прави сладко от дюли, веднага я полмолих да ми даде изрезките. Като под изрезки имам предвид обелките и вътрешната част със семките. Тя толкова се притесняваше, че ще трябва да ми дава боклуците от дюлите :) и категорично ми отказа. Но аз нали съм упорита след хиляди уверения, че от това става невероятно сладко, успях да я убедя и запретнах ръкави. Няма да пиша колко точно изрезки ви трябват, само ще добавя, че е добре да нарежете и една, две цели дюли. Необходими продукти за сладкото:

Продукти:
3 л. сок от сварени дюлеви кори
1 кг. захар
1/2 ч. л. лимонена киселина


Приготвяне:
След като сте сварили дюлевите кори, и те са пуснали всички аромати, трябва да прецедите сока много добре. Аз прецедих през тензух, трябва да не попаднат никакви частици от дюлите. Към прецедения сок добавете захарта и сложете на котлона да ври докато се сгъсти. Аз лично го пробвам за гъстотата в порцеланова чиния, като сложа една супена лъжица от сладкото и прекарам с лъжицата в средата, ако образува пътечка, значи е готово. Тогава прибавете лимонената киселина и докато е още горещо го разпределете в добре измитите и подсушени буркани. Обръщате с капачките надолу и оставете да се охлади.
Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Сладкото от дюли изглежда страхотно, почти усещам аромата му. И аз правих нещо като желе, но още не съм публикувала рецептата, по простата причина, че още не съм го отитала :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Аууу,страшен цвят има,и как се точи самоооо,браво,страхотно е,Ели!

    ОтговорИзтриване
  3. Любимото ви сладко-страхотно е...или така нареченото желе.Аз също направих тази година и съм много доволна.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Едилина, ще чакам да видя и твоята рецепта. :)))

    Роси, благодаря ти, прегръщам те!

    Живка, да това е любимото ми желе :), защото е страшно ароматно. Благодаря, че намина :)))

    Хубав ден момичета!

    ОтговорИзтриване
  5. Това сладко е като ароматен течен кехлибар! Определено е сред любимите ми сладка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Не ми се срува сложно,а и много приятно!

    ОтговорИзтриване
  7. Много практично! Веднага си записвам рецептата. Тази година вече направихме сладкото, но за друга година ще се възползвам :)

    ОтговорИзтриване
  8. Даааа,наистина прилича на кехлибар!Представям си колко е ароматно:)

    ОтговорИзтриване
  9. Това не е сладко от дюлеви кори,а желе или пелте/както му казваше моята баба/.Много е вкусно и го правя винаги,използвайки изрезките от дюлите за компот.Пектина в семките го желира.За да не е толкова тъмно,слагам няколко нарязани ябълки.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...