24 ноември 2011 г.

Царевични хлебчета


От няколко дни Катето ме съблазнява с различни вариации на царевичен хляб тук и тук. След като се облизвах два, три дена пред монитора, запретнах ръкави и замесих тези интересни хлебчета. Рецептата намерих в блога на Траяна, но малко я промених. Получиха се едни много вкусни хлебчета с хрупкава коричка и мека среда. Ето и как ги приготвих:


Продукти:
1 яйце
3/4 ч.ч. прясно мляко
20 гр. прясна мая
2 с.л. мед
1 с.л. сол
3 с.л. зехтин
1 ч.ч. царевично брашно
около 2 и 1/2 ч.ч. бяло брашно

сусам за поръсване

Приготвяне:
Затоплете млякото, но да не е горещо, и разтворете в него маята. Прибавете меда, солта, зехтина и разбитото яйце. В съда в който ще месите смесете двата вида брашно и направете кладенче, където изсипете готовия квас. Омесете меко и нелепнещо тесто. Поставете в купа тестото и покрийте със свежо фолио. Оставете на топло за около 30 - 40 мин. за да втаса тестото. Върху добре набрашнен плот с царевично брашно, разделете на 4 топки. От всяка топка направете малко хлебче, което добре оваляте в царевичното брашно, и подредете в тава застлана с пекарска хартия. Направете диагонални разрези с нож, и намажете отгоре хлебчетата със зехтин. По желание поръсете с любимите ви семена, аз поръсих със сусам. Печете на 180 гр. при предварително загрята фурна.
Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Ели,и твоите са станали трепач!С тази хрупкава коричка само мога да си представя каква вкусотия са!Мога да ги ям топли само с масло и сиренце!

    Хубаво утре ти пожелавам,мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, Катето не спира да ни изкушава с разни хлебчета;-)
    тези изглеждат невероятно вкусни:-)
    Поздравления!
    И спокойни и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно! Царевичният хляб ми е сред фаворитите. Всичко с царевично брашно и грис уважавам.:)

    ОтговорИзтриване
  4. О,толкова съжалявам,че съм пропуснала толкова публикации!
    Страхотно са станали хлебчетата:)))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...