23 ноември 2011 г.

Пататник


Пататникът е традиционно родопско ястие от картофи, лук, сирене, яйца и джоджен, изпечени в тесто. Прилича на баница или пирог с картофена плънка, но все пак е различен, т. е. уникален. Ако се съди по разнообразните рецепти, някои продукти може да се пропуснат, особено ако липсват в хладилника. А може да се добавят и други. Може да се направи без тесто (гол пататник) или без сирене и яйца, или да се добави кашкавал, или гъби (горски пататник), или нещо друго. Картофите, лукът и джодженът обаче са задължителни. Което не пречи понякога да се използва и магданоз. Освен това пататникът може да се пече в тава на фурна или в тиган върху котлон, като първо се изпича от едната страна и после внимателно върху капак се обръща и се връща в тигана, за да се изпече от другата страна. В село Чокманово, според някои сведения, правели и варен пататник, но усърдно криели рецептата. Подобен специалитет от картофи и лук, изпечени в тесто, правят и в Стара планина около Тетевен. Там му казват барабойник и твърдят, че е различен от пататника. Ето аз се спрях на тази рецепта и не съналявам, получи се чудесен пататник:

Продукти:
4 картофа
сол
2 яйца
100 гр. сирене
черен пипер
чубрица
олио за пържене

Приготвяне:
Обелете и настържете картофите на едро, посолете ги и оставете в гевгир за да се отцедят хубаво. Разбийте яйцата с натрошеното сирене, черния пипер и чубрицата. Добавете към изцедените картофи и разбъркайте за да се смесят добре. Гребвате от сместа и поставете в нагорещен тиган с мазнина по десетина минути от всяка страна на слаб огън.

7 коментара:

  1. Чудесен пататник! Ти яде ли?:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, много вкусно изглежда! Благодаря ти за идеята, със сигурност ще го приготвя тия дни!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно изглежда пататника,Ели!
    Чудесна рецепта и въведение, много апетитни снимки- хареса ми!
    Благодаря,
    поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Траяна, не можах да му устоя :)))

    Дени, дано да ви хареса и да не забравиш да споделиш резултата :))

    Диани, благодаря ти за хубавите думи :)))

    Поздрави и хубав ден момичета!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Ели,страхотно предложение и много повече ми допада от пататника,който се прави с точени кори-изобщо не ми се вързаха кори с картофена плънка.Имах и рецепта за барабойник,той е с тесто с мая и плънка от запържен лук и варени картофи,но така и не съм го опитвала поради същите опасения,че няма да ми хареса комбинацията.
    Но твоят изчистен вариант много ми допада!Такива са едни хрупкави и златисти!


    Топъл поздрав!

    ОтговорИзтриване
  6. Приготвих го най-сетне тая вечер! Отне ми съвсем малко време - обичам такива рецепти, с минимум усилия, чудесен резултат!Понеже нямах чубрица, сложих сух риган - много вкусно се получи!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Е,това ни е любимо ядене в къщи:))) и го приготвя мъжа ми:)нали е от Родопите:)))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...