17 март 2013 г.

Млечни франзели

 Продукти:
150 мл. прясно мляко
1 яйце
30  гр масло
1 с.л. захар
1 с.л. сол
250 гр бяло брашно
1/2 ч.ч.царевично брашно
20 гр прясна мая

малко прясно мляко за намазване
сусам за поръсване

Приготвяне:
Затоплете млякото и добавете към него маята и захарта. Разбъркайте за да се стопят. Добавете мазнината, солта и яйцето. Аз разбих за кратко с пасатора и започнах да добавям по малко от брашното. Бялото и царевичното брашно смесих предварително. С цялото количество брашно се омесва меко и еластично тесто. Оформете тестото на топка и покрийте съда с кърпа, за да удвои обема си. Втасалото тесто разделете на равни части и направете равни по големина топки. Върху добре набрашнена повърхност разточете топките в овална форма. Направете разрези подобни на ветрило, така че да не разрязвате до края на тестото.

 След това навивате на руло, но в диагонална посока. Трябва да се получат малки франзели с диагонални разрези.

Подредете ги в тава застлана с пекарска хартия и оставете за около 30 мин за да втасат. Готовите хлебчета намажете с прясно мляко и поръсете със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 200 гр до златист цвят. След като се изпекат ги извадете от фурната и покрийте с кърта докато се охладят.
Да ви е сладко!

27 коментара:

  1. Прекрасно предложение, толкова мекички и вкусни изглеждат.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти! Получиха се много мекички, а за вкуса да не говорим.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Красота!

    ПРОСТИ И ПРОСТЕНО ДА ТИ Е !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче, благодаря ти!
      Прости и простено да те е !

      Изтриване
  3. Браво! Разкошно оформление и много апетитен резултат :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, благодаря ти, радвам се че са ти харесали.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Направо запрятам ръкави и ги започвам,чудесни са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, хич не му мисли, просто ги започвай :)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Много красиви и несъмнено вкусни хлебчета,Ели!
    Хубава празнична неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много се радвам че ти харесват. Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Ели, така хубаво си ги навила тези франзелки :) Спомням си как веднъж се мъчих с това навиване, но нещо не ми беше наред с тестото и хич не ми се получи :) Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, явно нещо с тестото не е станало, защото няма никаква философия в увиването. Нищо другия път ще станат.
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Много са красиви,Ели,
    изгледат нежно пухкави и неустоимо апетитни!
    Поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Диани, хубава седмица и от мен!

      Изтриване
  8. Не мога да не се включа просто - Ели, РАЗКОШНИ СА!
    Красиви и пухкави, при първа възможност ще ги направя!
    Оформлението е много красиво, майсторска работа!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  9. Ели, великолепни франзели. Представям си колко са хрупкави с толкова много разрези. Не бях виждала такова оформяне досега.
    Браво!

    ОтговорИзтриване
  10. Невероятни са, а и много интересно оформление!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Изглеждат разкошно, а и не се съмнявам във вкуса им. Ще трябва да се пробват ;). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Много хубаво изглеждат, Ели! И рецептата и начинът на оформяне ми харесаха. Ще потренирам върху тази техника :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Елиии,ама много финни и нежни франзилки си направила-браво!

    ОтговорИзтриване
  14. Ели, станали са чудесни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Много готино оформяне, ще се пробва непременно!

    ОтговорИзтриване
  16. Честита пролет!
    Прекрасни франзелки:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...