31 март 2013 г.

Гюзлеми


Рецептата на тези гюзлеми знам още от баба ми, и много обичах, когато отида на гости при нея да ме глези с разни такива неща. Катми, гюзлеми, които тя правеше двойно токани. Печеше ги на огъня върху сач, просто нямаше така вкусотия. Аз на огън, няма как да ги изпека, но пък чудни стават и в тигана. И понеже е неделя сутрин поглезих моите малчугани с тези гюзлеми. Ето и рецептата:


Продукти:
500 г брашно
1 с.л. сол
1 с.л. олио за тестото
1 с.л. оцет
100 мл. вода

олио за пържене
200 г краве сирене


Приготвяне:
 Пресейте брашното и го поставете в подходящ съд, в който ще месите. Направете кладенче и поставете вътре солта, олиото, оцета и водата.Разбъркайте е започнете да омесвате тестото. Трябва да се получи меко тесто. Разделете готовото тесто на равни топки. Върху набрашнен плот разточете на тънка кора. Поръсете кората с натрошено сирене и завийте краищата към средата, така че да се получи квадрат. Подредете готовите гюзлеми върху кърпа, след като сте готови с разточването. Започнете да пържите и от двете страни, като слагате съвсем малко мазнина във тигана. Аз използвам тефлонов тиган и слага по 1 с.л. мазнина, когато ги пържа.
Да ви е сладко!











13 коментара:

  1. Интересна рецепта,като мекици, но навярно вкусна, защото е от баба.
    Поздрави и хбава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Ели ,много мили спомени предизвика с твоите гюзлеми!
    Изглеждат чудесно,а като знам и колко са вкусни...само ми остава да преглътна! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, благодаря ти, недей да преглъщаш,ами запрятай ръкави!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Интересна рецепта! Ще пробвам!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тилия, задължително да се похвалиш!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Чудесни са, много вкусни! Да знаеш, че пускам линк насам от моя публикация:), защото варианта ти е различен. Благодаря за споделянето! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти, много мило от твоя страна!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Ох, ако имаше кой да ме поглези и мен с такива гюзлеми...
    Завладяващо апетитни изглеждат! Поздрави и успешен месец април!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти, ако беше наблизо, щях да те поглезя, с огромно удоволствие!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Ели, изглеждат толкова хрупкави тези гюзлеми. Охааа... А как обичам такива хрупкави солени закуски. Задължително ще изпробвам рецептата.
    До скоро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Задължително да споделиш дали са ти харесали!
      Поздрави на кулата!

      Изтриване
  7. Върна ме в детството, когато и моята баба ни ги правеше. С тази разлика, че тя зимно време ги печеше направо на печката на дърва и въглища и после ги мажеше с масло. И аз ги правя по същият начин. Стават страхотни. Скоро не съм ги правила и това е хубава идея (не само за закуска) :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...