20 септември 2011 г.
Орехова торта
Тази торта е за моя баща, който вчера имаше рожден ден. Да си призная от доста време се готвих за този празник и все се рових за някоя интересна рецепта. Съобразявайки се с неговите вкусове и предпочитания търсих ли търсих рецепта, след като се спрях на няколко торти, го помолих да ми помогне и да си хареса нещо, а той отсече и каза: "Искам си любимата орехова торта......" Е така ме улесни още повече, така че рецептата е от стария тефтер на мама, ама да си призная прибавих и това онова от мен :))))) Ето и как я приготвих:
Продукти:
За блата:
7 яйца
1 и 3/4 ч.ч. захар
2 ч.ч. смлени орехови ядки
1 ч.ч. брашно
2 с.л. какао /само за единия блат/
За сиропа:
1 ч.ч захар
2 ч.ч. вода
За първия крем:
1 и 1/2 ч.ч. течна сметана
100 гр. разтопен млечен шоколад
За втория крем:
1 ч.ч. течна сметана
1 консерва карамелено кондензирано мляко
За украсата:
1/2 ч.ч. смлени орехи
100 грама разтопен шоколад
Приготвяне:
Най - напред си пригответе сиропа защото е необходимо захарта да се стопи добре. Карамелизирайте захарта и докато е още гореща, залейте със студена вода. Докато приготвяте блатовете за тортата, захарта ще се стопи и сиропа е готов за сиропиране.
За блатовете разбийте яйцата и захарта до побеляване, трябва да се получи гъст крем. Добавете брашното и орехите постепенно, като бъркате с шпатула. Готовата смес разделете на три равни части, като само едната оцветите с какаото. Печете всеки блат поотделно на 200 градуса във форма с диаметър 24 см., като предварително сте застлали с хартия за печене.
Готовите блатове оставете на страна да изстиват.
За първия крем разбийте добре сметаната, така че да се образуват връхчета, и постепенно добавете разстопения шоколад. Разбъркайте с шпатула до пълното смесване на продуктите.
За втория крем също се разбива сметаната много добре, и след като е готова се добавя карамеленото мляко.Крема се получава с много финна и нежна консистенция.
Сглобяването на тортата става в следната последователност:
Първо се постава единия бял блат, сиропира се обилно, намазвате с цялото количество от първия крем. Върху него поставяте кафевия блат, сиропирате и мажете с част от втория крем. Накрая нареждате и последния блат, сиропирате и покривате тортата с останалата част от крема. Завършвате тортата като украсявате със смлените орехи и разтопения шоколад. Тъй като тортата е доста сиропирана, най трудно е да задържиш парчето право в чинията, ето защо и снимката ми не се получи особенно, а защото е и много вкусна не остана и в подноса, за снимка де :)))))
Да ви е сладко!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Браво, Ели! Страхотна е!
ОтговорИзтриванеЕли, най-напред честит да е рожденият ден на баща ти! Да е жив и здрав!
ОтговорИзтриванеТортата е подобаваща за случая! Прекрасно си се справила. Обичам орехови торти, но да са много кремести. Твоята е точно такава!:-)))
Хубава вечер!
Честит рожден ден на татко ти, да ти жив и здрав и още много, много години даму се радваш!
ОтговорИзтриванеТортата е чудесна, има за какво да настоява да му направиш точно нея за рожденния му ден :)))
Прочетох внимателно постинга. Искам да питам нещо:
карамелизираното кондензирано мляко освен купешко, някъде бях чела из кулинарните блогове, че може да се направи и от обикновено кондензирано.
1.Знаеш ли как става това? (като, че ли го правеха в микровълновата фурна???)
2. Когато към разбитата сметана прибавиш конд. мляко, не се ли втечнява, разбиваш ли ги заедно?
Благодаря за споделената рецепта!
Траяна, Мони благодаря момичета :)
ОтговорИзтриванеЖани, аз винаги си купувам от руския магазин готово карамелизирано мляко, но и аз като теб съм чела как се приготвя от подсладено кондензирано мляко. Взимаш кутията с млякото без да я отваряш и я поставяш в тенджера с вода, така че да е покрита цялата консерва и вариш на котлона около 3 часа. Аз не съм пробвала, защото все си мисля, че ще гръмне :), но веднъж и момичето от руския магазин ми обясни тази технология и си мисля, че няма опасност.
Когато смесваш сметаната с кон. мляко много леко се втечнява, но не толкова, че да не можеш да го нанесеш. Не разбивам след това. Ако ти се стори много течно можеш да го сложиш в хладилника леко да стегне и тогава нанеси.
Дано съм била полезна.
Хубави почивни дни!
Ели,поздрави на рожденика,да ти е здрав,щастлив и дълголетен!
ОтговорИзтриванеНаправила си му прекрасна торта,а аз сиропирани най-много ги харесвам!Чудна е,браво!
Спокойни и усмихнати празнични дни!
Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеИзглежда невероятно, а разбрах че и рожденника е останал доволен! Целувки:)!
ОтговорИзтриванеЕлена, тортата изглежда много, много вкусна!Искам само да те попитам - когато карамелизираш захарта и сложиш студената вода, сиропа на котлона ли остава да ври, докато се разтопи захарта?
ОтговорИзтриванеЕлексир, Диана, Стеле радвам се, че харесахте тортата :))))
ОтговорИзтриванеСтеле, не не остава на котлона, карамелизираш захарта, изместваш от котлона, заливаш със студена вода и оставаш да се стопи карамела, който се е втвърдил като си го поляла. Дано да си разбрала май го обясних по най - сложния начин :)))))
Елена, всичко разбрах:))).Благодаря ти за обяснението:).
ОтговорИзтриванеПрекрасна вечер ти пожелавам!
Чудесна торта :) Вярвам, че много си зарадвала баща си с нея :) Поздрави и щастлива есен :)
ОтговорИзтриванеС малко закъснение - честит рожеден ден на татенцето, което си има много любяща и способна щерка :) Тортата е великолепна!!!
ОтговорИзтриванеДълбок въздъх, че ми се ще да я опитам още сега, а нямам от това изкушение орехово :(
Ели, прекрасна рецепта! Вече извадих продуктите от хладилника, за да се темперират. На пук на неприятностите (15-годишншат ми тинейджър от днес е под карантина с варицела, в това число и аз - в болнични) спонтанно реших, че торта може да се приготви и за повдигане на настроението и тонуса. Надявам се, когато се събуди да бъде изненадан приятно.
ОтговорИзтриванеЗадължително ще се отбия в отзив след финала на тортоправенето.
До скоро!
Ели, тортата се оказа много вкусна. Използвах продукти, налични в хладилника на момента, затова приготвих крем от 2 малки кутийки течна сметана и желатин. Вероятно с шоколад и кондензирано мляко е още по-вкусно, но както писах вече - исках да изненадам детенцето.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата и възможността да зарадвам близките си с лесно и вкусно торта.
С пожелание за приятни слънчеви дни!
Много ми хареса тази рецепта. Искам да разнообразя малко класическите пандишпанови блатове. :)
ОтговорИзтриване