7 септември 2011 г.
Карамелизиран десерт с праскови и орехи
Днес цял ден ми се правеше нещо сладичко, и все отварях хладилника да гледам какво мога да измисля с наличните продукти. След като видях, че са се събрали доста праскови, бях категорична, че десерта ще е с тях. Като приспах детето на обяд, поразгледах готварските книги и списания и открих това страшно вкусно десертче, как съм го пропуснала досега незнам. Ето и как го приготвих:
Продукти:
За тестото:
80гр. меко масло
150гр. захар
3 яйца
150гр. брашно
1/2 ч. л. сода
1 ванилия
За карамела:
100гр. захар
40гр. масло
4 малки праскови
100гр. орехови ядки
Приготвяне:
Разбивате яйцата със захарта и маслото, докато се смесят добре. Прибавяте брашното със содата и ванилията. Трябва да се получи гладка и гъста смес.
Обелете прасковите, разполовявате и нарязвате на резени с дебелина 2-3 мм. В тавичка с диаметър 20 - 22 см. поставете на котлона и карамелизирате захарта заедно с маслото. Върху карамела подредете орехите и след това нарязаните праскови. След това изсипете внимателно подготвеното предварително тесто. Печете в загрята фурна на 180 градуса, докато сладкиша придобие кафяв цвят и се отдели от стените на съда. Докато е още топъл обърнете сладкиша в по- голяма чиния.
Да ви е сладко!
Източник: сп. "Домашна кухня"
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Тъкмо тези дни си мислех за нещо подобно!
ОтговорИзтриванеПрекрасно изглежда!
И ти желая чудна седмица!
Току що вечерях, но само от гледката на това десертче пак огладнях! много обичам плодово-карамелизирани сладкиши, а в този има и праскови - просто разкош! Много ми хареса! Поздрави и хубава и "сладка" вечер :)
ОтговорИзтриванеАаааа, няма да надничам повече тук, само изкусителни неща показваш!
ОтговорИзтриванеТарт-татен с прасковки и орехи, супер!
Мъх, Габи, Жани благодаря ви момичета, дестерта наистина си струва. Като не мога иначе ще ви почерпя по едно парче виртуално :)
ОтговорИзтриванеЛека вечер!
Ели,Ели,как ме бодна по едно от слабите ми места с този толкова любим десерт!Скоро не съм го правила и така ми липсва!А ме спира само и единствено любопитството да опитам нещо ново!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,че му се насладих поне виртуално чрез твоите снимки,истински разкош е!
Поздрави и хубава вечер пожелавам!
Чудесно, Димиева, но... докторът ще ти се кара! Не смей да ме изкушаваш, след като два месеца ми пили на главата за Дюкан:)
ОтговорИзтриванеСтрахотен сладкиш!
Траяна не се безпокой доктора все още не се е върнал от отпуска, и аз използвам намалението :))))
ОтговорИзтриванеЕли,незнайно как съм пропуснала този великолепен сладкиш!
ОтговорИзтриванеПоздрави за чудесната рецепта!
Пробваме го за втори път :)Прасковите са нещото, което замених. Първия път го направихме с ананас, сега с ананас и портокал. Дозата двойна, половината тесто с какао или шоколад :)
ОтговорИзтриване