7 септември 2011 г.

Карамелизиран десерт с праскови и орехи


Днес цял ден ми се правеше нещо сладичко, и все отварях хладилника да гледам какво мога да измисля с наличните продукти. След като видях, че са се събрали доста праскови, бях категорична, че десерта ще е с тях. Като приспах детето на обяд, поразгледах готварските книги и списания и открих това страшно вкусно десертче, как съм го пропуснала досега незнам. Ето и как го приготвих:


Продукти:
 За тестото:
80гр. меко масло
150гр. захар
3 яйца
150гр. брашно
1/2 ч. л. сода
1 ванилия

 За карамела:
100гр. захар
40гр. масло
4 малки праскови
100гр. орехови ядки


Приготвяне:
Разбивате яйцата със захарта и маслото, докато се смесят добре.  Прибавяте брашното със содата и ванилията. Трябва да се получи гладка и гъста смес.
Обелете прасковите, разполовявате и нарязвате на резени с дебелина 2-3 мм. В тавичка с диаметър 20 - 22 см. поставете на котлона и карамелизирате захарта заедно с маслото. Върху карамела подредете орехите и след това нарязаните праскови. След това изсипете внимателно подготвеното предварително тесто. Печете в загрята фурна на 180 градуса, докато сладкиша придобие кафяв цвят и се отдели от стените на съда. Докато е още топъл обърнете сладкиша в по- голяма чиния.
Да ви е сладко!

Източник: сп. "Домашна кухня"

9 коментара:

  1. Тъкмо тези дни си мислех за нещо подобно!
    Прекрасно изглежда!
    И ти желая чудна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Току що вечерях, но само от гледката на това десертче пак огладнях! много обичам плодово-карамелизирани сладкиши, а в този има и праскови - просто разкош! Много ми хареса! Поздрави и хубава и "сладка" вечер :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ааааа, няма да надничам повече тук, само изкусителни неща показваш!
    Тарт-татен с прасковки и орехи, супер!

    ОтговорИзтриване
  4. Мъх, Габи, Жани благодаря ви момичета, дестерта наистина си струва. Като не мога иначе ще ви почерпя по едно парче виртуално :)
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ели,Ели,как ме бодна по едно от слабите ми места с този толкова любим десерт!Скоро не съм го правила и така ми липсва!А ме спира само и единствено любопитството да опитам нещо ново!
    Благодаря,че му се насладих поне виртуално чрез твоите снимки,истински разкош е!

    Поздрави и хубава вечер пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно, Димиева, но... докторът ще ти се кара! Не смей да ме изкушаваш, след като два месеца ми пили на главата за Дюкан:)
    Страхотен сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  7. Траяна не се безпокой доктора все още не се е върнал от отпуска, и аз използвам намалението :))))

    ОтговорИзтриване
  8. Ели,незнайно как съм пропуснала този великолепен сладкиш!
    Поздрави за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  9. Пробваме го за втори път :)Прасковите са нещото, което замених. Първия път го направихме с ананас, сега с ананас и портокал. Дозата двойна, половината тесто с какао или шоколад :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...