9 септември 2012 г.

Пай с праскови и шоколад

Предлагам ви една много бърза и страшно ароматна рецепта. Десерта е лесен за приготвяне и не е с дълъг списък на продукти :). Не мога да опиша аромата, който се носеше в къщи - на масло и шоколад, просто фантазия. Ето и как се приготвя:

Продукти:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
2 яйца
1 п. бакпулвер
1 ванилия
50 гр. разтопено масло
2 праскови
100 гр. парченца шоколад / аз сложих бял и млечен/

Приготвяне:
Смесете брашното със захарта, бакпулвера, ванилията, двете яйца и разтопеното масло. Разбъркайте с шпатула за да се смесят добре. Тестото става по - гъсто от кексовото. Почистете и нарежете на малки кубчета прасковите и ги добавете към тестото. Разбъркайте и готовото тесто за пая и изсипете в предварително намазана форма. Отгоре подредете парченцата шоколад и изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса до суха клечка.
Да ви е сладко!


31 август 2012 г.

Хляб с маслини и риган


Продукти:
100 мл. вода
1 яйце
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
около 300 гр. брашно
1 п. суха мая или 20 гр. прясна
няколко листа пресен риган / може и сушен
100 - 150 гр. едри маслини

Приготвяне: 
     В домашен робот:
Всички продукти в така изброения ред сложете в машината за хляб и изберете програма с продължителност 2:30 часа.

     Ръчно приготвяне:
 За да приготвите хляба ръчно, направете от пресятото брашно кладенче и в него сипете разтворената предварително мая в хладката вода / ако е суха я слагате директно в брашното/. Чуквате яйцето, добавяте солта, захарта, зехтина и замесвате тестото.
Нарязвате на ситно ригана и  маслините. Добавяте и двата продукта към тестото и замесвате отново. Поставете тестото в правоъгълна форма, намазана  предварително с мазнина и оставяте да втаса.  След като това стане сложете хляба в предварително загрята фурна на 180 градуса и изпечете за златиста коричка.

Получава се мек и ароматен хляб, поднесен с масло е просто неустоим!
Да ви е сладко!


12 август 2012 г.

Торта "Династия"


Има торти, които са класика,а има торти, които още като ги видиш и знаеш, че ще ги опиташ. Тази торта е точно това - класически домашен крем, съчетан с пухкави орехови блатове и нежен шоколад. Рецептата взех от Йоли, приготвих и споделих с приятели. Насладете и се и вие:

Продукти:
   За блата:
10 белтъка
300 гр. захар
300 гр. едро слени орехи
3 с.л. брашно
2 п. ванилия

   За крема:
1 л. прясно мляко
10 с.л. захар
8 с.л. брашно
10 жълтъка
2 п. ванилия

200 гр. масло
80 гр. пудра захар
200 гр. стопен млечен шоколад

Приготвяне:
   На блата:
Белтъците разбийте на сняг и започнете да прибавяте по малко от захарта, като не спирате да разбивате, трябва да се стопи захарта. Прибавете орехите, брашното и ванилията и сега разбъркайте внимателно с шпатула, за да не спадне крема. Аз разделих на две и изпекох два блата, но може да се раздели и на три равни части. Покрийте формата с хартия за печене и изпечете един по един блатовете на 180 гр. в предварително загрята фурна.

   На крема:
В купа разбъркайте брашното заедно със захарта, ванилията, жълтъците и малка част от млякото. Разбъркайте до гладка каша.Прехвърлете в подходящ съд за варене и прибавете останалото мляко. На среден огън сварете гъст крем. Готовият крем разделете на две части. Към едната част докато е още топъл прибавете шоколада и разбъркайте за да се стопи. Ще се получи чудесен шоколадов крем. Другата част оставете да се охлади напълно. Разбийте маслото с пудрата захар на пухкав крем и прибавете към вече охладената част от крема. Преди да използвате крема пуснете миксера и в двете купи за да сте сигурни, че няма да има бучки.

Сглобяването на тортата е лесно редят се блат, жълт крем, после от шоколадовия и така докато свършат продуктите. Украсата е по желание, аз използвах шоколадови копчета и шоколадови стърготини.
Да ви е сладко!

10 юли 2012 г.

Лека лятна торта


Тази торта приготвих по повод рождения ден на дъщеря ми. Ей така съвсем неусетно малката принцеса на мама порасна и вече е на 7 години. Мога да и пожелая да е много здрава, да изживее едно незабравимо и щастливо детство и нека следва мечтите си.

Продукти:
15 бр. бишкоти
1 оп. капучино на прах
1 консерва кондензирано мляко
400 гр. квасена сметана
1 пакетче желатин
5 - 6 бр. кайсии
крокан и шоколадови пури за украса

Приготвяне:
 На дъното на форма за торта подредете бишкоти като преди това сте ги потопили в капучиното.По стените на формата подредете шоколадовите пури плътно една до друга.
 За парфето смесете млякото и квасената сметана, разбъркайте и добавете нарязаните на малки парчета кайсии. Пригответе желатина като го накиснете в 2 - 3 с.л. студена вода и го оставете да набъбне. След това на водна баня го разтопете, като не трябва да завира. Готовия желатин прибавете към млечната смес и изсипете върху бишкотите. Оставете за около час в хладилника за да стегне и украсете с крокана. Тортата е много лека и свежа.
Да ви е сладко!

7 юли 2012 г.

Запеканка с печени чушки


Напоследък нещо жегата ме мори и гледам да се въртя все по малко край печката. Хапваме все нещо набързо и без много, много да се въртя в кухнята :))).  Ето защо и днешното ми предложение е малко мързеливичко, но пък се получи доста вксусно. Ето и как го приготвих:


Продукти:
20 бр. печени чушки
3 яйца
150 гр. сирене
1 с.л. доматено пюре
1 глава лук
5-6 скилидки чесън
1-2 с.л. царевично брашно
олио
сол
магданоз и черен пипер

200 гр. кашкавал

Приготвяне:
Почистете чушките и заедно с лука и чесъна ги смелете в кухненския робот. Може и да нарежете всичко на ръка, но на мен така ми е по - лесно и по - бързо. Добавете яйцата, доматеното пюре и натрошеното сирене и разбъркайте. Подправете с подправките според вкуса ви. В предварително намазана с олио тава изсипете готовата смес и поръсете с царевичното брашно, а след това покрийте с настъргания кашкавал. Запечете във фурната на 200 градуса до златисто.
Да ви е сладко!

2 юли 2012 г.

Милинки


Рецепти за милинки много, от хубави по - хубави. Аз дълго разглеждах и накрая от няколко рецепти скалъпих тези много вкусни милинки.С две думи рецептата ми е абсолютна измишльотина, но пък резултата е чудесен. Мекички отвътре и с хрупкава коричка, просто чудесни. Ето и рецептата:

Продукти:
2 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.ч. олио
1 непълна с.л. сол
3 равни с.л. захар
4 и 1/2 ч.ч. брашно
7 г. суха мая
40 гр. меко масло

   За заливката:
1 яйце
50 мл. течно масло
2 с.л. прясно мляко
3-4 с.л. галета

Приготвяне:
Аз замесих тестото в машината за хляб, като добавях продуктите в реда в който съм ги изредила. Само маслото добавих след петата минута от старта на програмата. Готовото тесто разделете на малки топчета с големина на орех и подредете в добре намаслена тава. Наредете ги плътно едно до друго и в средата на всяко топче направете дупка с палеца. Оставете за 20 мин. за да втасат, а през това време да приготвим заливката. В купа разтопете маслото и добавете млякото и яйцето. Разбъркайте и сложете галетата, получава се една каша, с която ще намажете обилно милинките отгоре. Печете в предварително загрята фурна на 200 гр. до златист цвят.

Тестото може да се замеси и на ръка, но ще е необходимо повече време за втасване/
Да ви е сладко!




24 юни 2012 г.

Брауни с два вида шоколад


През изминалата седмица в службата се сдобихме с още един колега, не че не го имахме и от по рано, но по стечение на обстоятелствата, се наложи да отсъства за по дълъг период. Тя много ни липсваше и като разбрахме, че се завръща, решихме да я посрещнем подобаващо :) Спретнахме един страхотен букет от пъстри цветя

А за да подсилим насладата си похапнахме тези браунита, които аз толкова набързо приготвих, без да знам какво ще се получи, защото съкратих оригиналната рецепта. Идеята дойде от тук, и съм сигурна, че ако се добавят карамелизирани плодове ще се получи още по добре, но аз нямах много време и го спретнах само така.
 Ето и рецептата:
 

Продукти:
80 гр. млечен шоколад
50 гр. бял шоколад
100 гр. масло
2 големи яйца
150 гр. захар
100 гр. брашно
2 ванилии
щипка сол

цели орехови ядки по желание

Приготвяне:
На водна баня разтопете шоколада заедно с маслото. Трябва да се получи гладка смес. Оставете настрани леко да се охлади, а през това време в голяма купа разбийте яйцата заедно със захарта. Бъркайте до побеляване и прибавете шоколадовата смес, ванилиите и солта. Най - накрая се добавя брашното и задължително разбърквайте с шпатула, за да не спадне сместа. Готовата смес разпределете във форми за мъфини, а може и да изпечете във друга форма, въпрос на избор.Просто застелете съда с пекарска хартия. Аз постявих по една цяла орехова ядка в средата на всяка мъфина.
 Печете в предварително загряла фурна 200 градуса за не повече от 25 мин. Оставете напълно да изстине и се насладете на страхотния вкус - мека вътрешност с хрупкава коричка и аромат на шоколад......
Да ви е сладко!

21 юни 2012 г.

Палачинки с кисело мляко


Тези палачинки ме грабнаха още щом ги публикува Стела - Аелис. Дъщеря ми една сутрин каза, че много и се ядат палачинки и таке се наканих да изровя рецептата и да ги опитаме. Както казва Стела, това са вече любимите палачинки у дома. Много мекички, но имат един основен недостатък, не може да изядеш само една :)))
Ето и как се приготвят:

Продукти:
1 яйце
250 гр. кисело мляко
250 мл. вода
1 с.л. олио
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
около 1 и 1/2 ч.ч. брашно

Приготвяне:
Яйцето разбийте със солта и прибавете киселото мляко, като предварително сте угасили содата в него. Аз разбивам с пасатор и така не се получават бучки. Прибавете водата, олиото и брашното. Добре е да прибавяте брашното постепенно и да разбивате, трябва да се получи смес с гъстотата на боза. В подходящ тиган капвате по малко олио и изсипвате от сместа.
А тук може да видите и как Стела е приготвила палачинките!
Да ви е сладко!

18 юни 2012 г.

Ягодово парфе


За първи път правя парфе, въпреки, че мъжа ми много обича и все ми мърмори, че не му правя. Винаги съм си мислила, че е много трудно, и много капризно за приготвяне, но не е така. Приготвих, го много набързо, а също толкова бързо го изядохме. Ако искате и вие да го опитате ето продуктите:

Продукти:
15 бр. бишкоти
1 п. капучино

   За парфето:
300 гр. ягоди
2 големи кофички заквасена сметана
200 мл. течна сметана
150 гр. захар
1 п. желатин


Приготвяне:
Пасирайте ягодите в блендер или с пасатор и ги прецедете през цедка, за да не останат семки. Течната сметана разбийте много добре и прибавете към нея сока от ягодите, захарта и квасената сметана. Разбъркайте хубаво. Пригответе желатина, като го накиснете в 2-3 с. л. студена вода и го оставете да набъбне, след което го разтворете на водна баня и  го изсипете към ягодовата смес. Бишкотите, потапяте в сместа от приготвеното капучино и нареждате на дъното на форма за торта. След като е покрито дъното, изсипете ягодовата смес и украсете по ваш избор. Аз сложих малко ягоди и филирани бадеми. Оставете в хладилника поне за 2 часа.
 Един много лек и свеж десерт. 
Да вие сладко!

4 юни 2012 г.

Месеница


Рецептата за тази месеница открих в любимия си форум на "Гответе с мен", тя е на Сладка Хапка. Това беше една от първите рецепти, която изпробвах от форума. Много е сполучлива и тестото изобщо не е капризно. За пръв път обаче го приготвям в машината за хляб и отново резултата е отличен. Ето как се приготвя:

Продукти:
1ч.ч. прясно мляко
1ч.л. сол
1ч.л. захар
1с.л. оцет
2с.л. олио
2 яйца
4 ч.ч брашно
1 пак. суха мая
  
   И още:
400 гр. сирене
олио за намазване
1 яйце
30 мл. прясно мляко

Приготвяне:
Тестото може да се замеси и на ръка!

Поставете продуктите в реда, в който съм ги изброила в машината за хляб, и изберете програмата за тесто. Втасалото тесто извадете върху плота и го разделете на три части. Всяка топка разточете на не много тънка гора. Намажете обилно кората с олио и поръсете със сирене. Завивате на руло и разрежете на пръстени с големина около 2 - 3 см. Подредете ги в таза добре намазана с мазнина. С останалата част от тестото постъпете по същия начин. След като сте готови оставете тестото отново да втаса, за около 30 - 40 мин. В купа разбийте едно яйце с млякото и залейте месеницата.

 Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до златист цвят. След като е готова извадете и поръсете леко с вода и покрийте с кърпа. Оставете месеницата поне 10 - 15 мин. за да се охлади.
Да ви е сладко!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...