5 октомври 2011 г.

Фокача с гъби и лук


Продукти:
  За тестото:
500 - 600 гр. брашно
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
20 гр. мая
200 мл. топла вода

  За плънката:
200 гр. гъби
50 гр. масло
1 глава лук
1 с. л. риган
сол и черен пипер


Приготвяне:
Разтворете маята в топлата /но не гореща/ вода, добавете зехтина и солта. В подходящ съд, в който ще месите изсипете брашното и направете кладенче по средата. Там изсипете маяната смес и омесете меко и нелепнещо тесто. Възможно е да поеме малко повече тесто, но това ще го прецените докато месите тестото. Сложете го в дълбока купа и покрийте със свежо фолио, трябва да удвои обема си. Ще втаса за около 40 - 50 мин. Докато тестото втаса пригответе гъбите. Почистете ги и нарежете на ситно. В тиган с масло задушете гъбите и овкусете със сол и черен пипер.

Готовото тесто се разточва върху набрашнен плот, на кръгла кора. В тава покрита с хартия за печене поставете разточената кора, и поръсете с ригана. Подредете лука нарязан на полумесци, и накрая поръсете гъбите.
Печете на 200 гр. до получаване на златист цвят.
Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Ели,както съм озверяла от глад,направо ми идва да се пресегна през екрана и да си открадна едно парче!Много апетитно изглежда,а както съм фен на тестените неща,сигурна съм,че ще ми хареса много!
    Хубава вечер:)

    ОтговорИзтриване
  2. Това ще е много, много вкусно, предусещам аз :))
    Изборът на лук и гъби е точно по мой вкус!
    Благодаря за рецептата :)
    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ухаееее...
    това ми е любима комбинация!
    Няма как да е лощо.
    Приятна вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Ели, много обичам подобен вид печива. Предложението ти изглежда много вкусно, както гледам запечените гъбки и лукче е точно по мой вкус.:-)))
    Поздравления!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Елинка,много ти е хубава фокачата,а от лука,гъбите и маслото мога да си представя и колко е дъхава-истинска кулинарна наслада!Много слънчеви снимки,браво!

    Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусна изглежда тази фокача. У дома обожаваме гъби и мисля,че ще се хареса!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...