28 октомври 2011 г.

Кюфтета по гръцки


Моята свекърва от близо 11 години живее и работи в Гърция. През лятото прекара два месеца в България, че беше си счупила ръката и нямаше как да работи. Та аз като добра снаха се грижех за нея, но все я карах да ми подшушне някоя гръцка рецепта. И нали не можеше да готви, тя ми казваше, пък аз ги забърквах. Тази рецепта я знам от нея, много ми харесаха кюфтенцата в този им вариант, е не можах да се стърпя и добавих нещо от себе си - кашкавалчето :). Аз не знам дали това е типично гръцка рецепта, но казва, че къщата в която живее така приготвят кюфтенцата. Ето и рецептата:


Продукти:

600 гр. кайма - смес
1/2 ч.ч. маслини без костилки
1/2 ч.ч. сирене "Фета"
1 яйце
2-3 скилидки чесън
1 глава лук
1 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
100 гр. кашкавал /по желание /
риган
черен пипер
кимион

Приготвяне:

Маслините нарязвате на колелца, кашкавала и сиренето на малки кубчета. Омесвате каймата със всички продукти, като е желателно сиренето да го сложите съвсем накрая, тъй като е достатъчно меко и ще се разпадне, докато смесвате каймата с подправките. Добре е омесената кайма да престои поне два часа, за да поеме ароматите. Оформете кюфтенца и ги подредете в намаслена тава. Печете на 200 градуса до златисто. Аз сервирах с млечно - чеснов сос, много им подхожда.
Това е да ви е сладко!

10 коментара:

  1. Ели, хапвала съм такива кюфтенца в Гърция, мисля че точно Фета-та е типична за тях, но мога да ти кажа, че твоите изглеждат и със сигурност са много по-вкусни от онези, които хапнах там.:-))) Не е ласкателство, а факт!
    Сърдечни поздрави и приятни и спокойни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Ели,много хубава рецепта!Влиза и в моето меню!
    Представям си колко вкусни са станали,с маслинки и фета:)
    Само че днес ще ям плодове:(((
    Прегръдки и да ти са сладки кюфтенцата:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Мони, благодаря ти, не че са си мои, но много си ги харесах :)))))

    Кате, дано да ти се усладят кюфтаците :)))) приемам прегрътката с удоволствие.....

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Кюфтетата са страхотни, много богати откъм съставки, Ели. Не приготвям често кюфтета, но тази рецепта много ми харесва и ще ги опитаме с кашкавалчето :)
    Хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  5. Федора, да не забравиш да се похвалиш :))))

    ОтговорИзтриване
  6. Обичам гръцката кухня, Елена,
    чудесно изглеждат твоите кюфтенца.
    Ще очаквам с интерес и други споделени рецепти,
    поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. И на мен много ми харесва рецептата, като ще пропусна само маслините ( недолюбвам ги).Но всичко останало изглежда страшно вкусно:-) А и ми звучи гръцки- главно пак заради маслините, заради фетата и заради факта, че се пекат ( по-мързеливата), а не пържат или на скара- по-трудоемко:-)
    Прекрасни почивни дни ти пожелавам:-)!

    ОтговорИзтриване
  8. Диани, благодаря ти!

    Мъх, не знаеш какво изпускаш като не ядеш маслини, в къщи все се караме кой е ял по - вече :))))) За това че се пекат си права, по лесно е.

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Ели,
    страхотна снаха си :)
    И аз като Ина не правя често кюфтенца , но тези Съставки ще ме накарат да ги опитам!
    Сърдечни поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Чуднички са тези кюфтенца! Ще ги пробвам.
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...