5 октомври 2011 г.
Фокача с гъби и лук
Продукти:
За тестото:
500 - 600 гр. брашно
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
20 гр. мая
200 мл. топла вода
За плънката:
200 гр. гъби
50 гр. масло
1 глава лук
1 с. л. риган
сол и черен пипер
Приготвяне:
Разтворете маята в топлата /но не гореща/ вода, добавете зехтина и солта. В подходящ съд, в който ще месите изсипете брашното и направете кладенче по средата. Там изсипете маяната смес и омесете меко и нелепнещо тесто. Възможно е да поеме малко повече тесто, но това ще го прецените докато месите тестото. Сложете го в дълбока купа и покрийте със свежо фолио, трябва да удвои обема си. Ще втаса за около 40 - 50 мин. Докато тестото втаса пригответе гъбите. Почистете ги и нарежете на ситно. В тиган с масло задушете гъбите и овкусете със сол и черен пипер.
Готовото тесто се разточва върху набрашнен плот, на кръгла кора. В тава покрита с хартия за печене поставете разточената кора, и поръсете с ригана. Подредете лука нарязан на полумесци, и накрая поръсете гъбите.
Печете на 200 гр. до получаване на златист цвят.
Да ви е сладко!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ели,както съм озверяла от глад,направо ми идва да се пресегна през екрана и да си открадна едно парче!Много апетитно изглежда,а както съм фен на тестените неща,сигурна съм,че ще ми хареса много!
ОтговорИзтриванеХубава вечер:)
Това ще е много, много вкусно, предусещам аз :))
ОтговорИзтриванеИзборът на лук и гъби е точно по мой вкус!
Благодаря за рецептата :)
Хубава вечер :)
Ухаееее...
ОтговорИзтриванетова ми е любима комбинация!
Няма как да е лощо.
Приятна вечер ти желая!
Чудна е станала!
ОтговорИзтриванеЕли, много обичам подобен вид печива. Предложението ти изглежда много вкусно, както гледам запечените гъбки и лукче е точно по мой вкус.:-)))
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Сърдечни поздрави!
Елинка,много ти е хубава фокачата,а от лука,гъбите и маслото мога да си представя и колко е дъхава-истинска кулинарна наслада!Много слънчеви снимки,браво!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав от мен!
Много вкусна изглежда тази фокача. У дома обожаваме гъби и мисля,че ще се хареса!
ОтговорИзтриване