30 октомври 2011 г.

Захарни възелчета и две награди


Тази прекрасна рецепта открих в блога на Аелис. Още когато я публикува Стела, ме грабнаха тези малки сладички възелчета, веднага я приготвих и от тогава ги правя редовно. Децата много ги харесват и все ме карат да ги приготвям. Обикновенно замесвам тестото от вечерта и съхранявам в хладилник до сутринта, че народът като стане сутрин и все в кухята се намърдва с редовното изречение: "Какво има за закуска?" и все не може да чакат :) А като всяко тесто от мая и това се нуждае от време за да втаса. Ето как се приготвят:

Продукти:

1 яйце
1 ч.ч прясно мляко
20 гр. прясна мая
1/2 ч.ч. олио / аз разделям на равни част масло и олио/
1 ванилова захар
 около 500 гр. брашно

захар за овалване

Приготвяне:

Леко затоплете млякото и размийте вътре маята. Трябва да се разтвори нацяло. Добавете ваниловата захар, мазнината и яйцето. Разбъркайте и с брашното замесете меко и нелепнещо тесто. Тестото се оставя за два часа в хладилника /аз много често го приготвям вечерта и престоява цяла нощ там/, оформят се малки топчета. От всяко топче направете фитилче, което оваляйте в захарта и завържете на възел. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене, оставете разстояние между тях, защото при печене се надуват. Пекат се в предварително загрята фурна, до златист цвят.
Да ви е сладко!


А сега да се похваля със страхотните награди, които Мони ми подари. Мони благодаря ти, незнаеш как ме зарадва!

10 коментара:

  1. Елена, много хубави са ти станали възелчетата!Отдавна не съм ги правила, напомни ми за тях.Радвам се, че са ви харесали!
    Поздрави и прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са! И аз ги правих:)
    Траяна

    ОтговорИзтриване
  3. Много са ефектни, примамка за деца и възрастни! Прекрасен почивен ден мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Лени,много са хубави възелчетата,че и фотогенични:)))
    Пегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Ели,прекрасни възелчета и прекрасни снимки!
    Много красиво си ги оформила!
    Отдавна не съм се пробвала да оставя тестото в хладилника,на сутринта има ли някакво втасване вече,или оставяш на топло да се активира маята?

    ОтговорИзтриване
  6. Много симпатични тез' възелчета:-) И с тази хрупката захар..мммм

    Страхотно!

    ОтговорИзтриване
  7. Стела, чудни са захаринките, любими са в къщи :)

    Траяна, :))))

    Жани, Кате, Мъх, колко хубави коментари сте ми написали, благодаря ви момичета :)))

    Роси, изваждам тестото поне за половин час за да се постопли малко, и да така и маята се активира.

    Лека и спокойна нощ момичета!

    ОтговорИзтриване
  8. Честити награди и много хубава рецепта! Възелчетата са страхотни, снимките също!
    С пожелание за хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  9. Федора, толкова съм щастлива, че на кулинар като теб са се харесали. За мен е чест!
    Прегрътки!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесниииии! Моля те направи малко и прати насам :)))
    Диана

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...