30 октомври 2011 г.
Захарни възелчета и две награди
Тази прекрасна рецепта открих в блога на Аелис. Още когато я публикува Стела, ме грабнаха тези малки сладички възелчета, веднага я приготвих и от тогава ги правя редовно. Децата много ги харесват и все ме карат да ги приготвям. Обикновенно замесвам тестото от вечерта и съхранявам в хладилник до сутринта, че народът като стане сутрин и все в кухята се намърдва с редовното изречение: "Какво има за закуска?" и все не може да чакат :) А като всяко тесто от мая и това се нуждае от време за да втаса. Ето как се приготвят:
Продукти:
1 яйце
1 ч.ч прясно мляко
20 гр. прясна мая
1/2 ч.ч. олио / аз разделям на равни част масло и олио/
1 ванилова захар
около 500 гр. брашно
захар за овалване
Приготвяне:
Леко затоплете млякото и размийте вътре маята. Трябва да се разтвори нацяло. Добавете ваниловата захар, мазнината и яйцето. Разбъркайте и с брашното замесете меко и нелепнещо тесто. Тестото се оставя за два часа в хладилника /аз много често го приготвям вечерта и престоява цяла нощ там/, оформят се малки топчета. От всяко топче направете фитилче, което оваляйте в захарта и завържете на възел. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене, оставете разстояние между тях, защото при печене се надуват. Пекат се в предварително загрята фурна, до златист цвят.
Да ви е сладко!
А сега да се похваля със страхотните награди, които Мони ми подари. Мони благодаря ти, незнаеш как ме зарадва!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Елена, много хубави са ти станали възелчетата!Отдавна не съм ги правила, напомни ми за тях.Радвам се, че са ви харесали!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасна неделя!
Чудесни са! И аз ги правих:)
ОтговорИзтриванеТраяна
Много са ефектни, примамка за деца и възрастни! Прекрасен почивен ден мила!
ОтговорИзтриванеЛени,много са хубави възелчетата,че и фотогенични:)))
ОтговорИзтриванеПегръдки и хубав ден!
Ели,прекрасни възелчета и прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеМного красиво си ги оформила!
Отдавна не съм се пробвала да оставя тестото в хладилника,на сутринта има ли някакво втасване вече,или оставяш на топло да се активира маята?
Много симпатични тез' възелчета:-) И с тази хрупката захар..мммм
ОтговорИзтриванеСтрахотно!
Стела, чудни са захаринките, любими са в къщи :)
ОтговорИзтриванеТраяна, :))))
Жани, Кате, Мъх, колко хубави коментари сте ми написали, благодаря ви момичета :)))
Роси, изваждам тестото поне за половин час за да се постопли малко, и да така и маята се активира.
Лека и спокойна нощ момичета!
Честити награди и много хубава рецепта! Възелчетата са страхотни, снимките също!
ОтговорИзтриванеС пожелание за хубава вечер :)
Федора, толкова съм щастлива, че на кулинар като теб са се харесали. За мен е чест!
ОтговорИзтриванеПрегрътки!
Чудесниииии! Моля те направи малко и прати насам :)))
ОтговорИзтриванеДиана