27 май 2012 г.

Бананов мармалад


Толкова отдавна се каня да приготвя този мармалад и все не му идваше времето. Ето, че след поредното почистване на хладилника намерих тези забравени банани, които бяха прилично презрели. Пътят им щеше да бъде кратък - от хладилника директно в коша, но ми блесна идеята да приготвя мармалада. И отново късмета беше на моя страна, защото и в шкафа намерих фикса на Dr. Oetker  и нямаше как трябваше да се захвана. Но понеже съвсем наскоро се сдобих и с машина за хляб / това беше подаръка за рождения ми ден/, реших да завъртя мармалада там :) Ето и как спретнах този иначе много ароматен и вкусен мармалад:

Продукти:
500 гр. банани
200 гр. захар
1/2 ч.ч. вода
2 с. л. ром
1 пакет Gelfix 2:1 на Dr. Oetker

Приготвяне:
Почистете и нарежете бананите на шайби. Поставете ги в съда на машината и добавете захарта, водата, фикса и рома. Изберете програмата на машината за приготвяне на сладко. След като е готово още топло го разпределете в бурканчетата и затворете  с капачките. Обърнете ги с капачката надолу и нека така да изстинат. Мармалада страхотно си подхожда с палачинки и разни вариации на тестени закуски....

Ако не разполагате с машина за хляб ето как можете да приготвите мармалада:
Нарежете обелените банани и ги намачкайте на пюре, до желаната консистенция. В подходящ съд за варене смесете банановото пюре, водата - като е желателно да увеличите водата поне 120 мл. смесете 2 с.л. захар със съдържанието на гелфикса и ги добавете към плодовата смес. Сложете така приготвената смес на котлона и оставете да заври, като бъркате непрекъснато. след като заври добавете и останалата захар. Мармалада трябва да ври около 5 мин. или  до сгъстяване. Преди да го свалите от огъня добавете рома. Веднага щом е готов разпределете в бурканчета, затворете и оставете с капачките надолу докато изстине.
Да ви е сладко!

Източник: сп."Домашна кухня"

12 коментара:

  1. Ели,моите поздравления!Още другата събота у дома ще има изненада за палачинките:))Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А и да не забравиш да се похвалиш....
      Успешна седмица!

      Изтриване
  2. Ели прекрасно предложение.Много добре изглежда и си представям какъв аромат има.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Брей, ти направо ме утрепа:) Да донесеш утре да куснем, не бях чувала за такъв мармалад:) Чуден изглежда, сега и ако опитаме..........:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямаш грижи, ама от теб палачинките, а от мен сладкото....

      Изтриване
  4. Ели, нито сладко от банани съм опитвала, нито пък правено в машина за хляб. Тази рецепта направо ме удиви! Изглежда вкусно това сладко, даже много вкусно! Честита машинка, със здраве да си я ползваш и много хлябове и сладка да извъртиш вътре:)! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти, машината си е чудесна придобивка. А там може да се забърква освен хляб и разни теста, но и различни сладка. А мармалада от банани е много приятен на вкус.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Чудесно предложение, Ели! Звучи много вкусно и примамливо.

    Прегръдки и приятен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. А, това е голямо изкушение! Обичам мармалади, но бананов не бях виждала. С удоволствие ще го опитам:)

    ОтговорИзтриване
  7. Аз направих такъв конфитюр миналата година, но все се чудех къде съм гледал рецептата, и понеже жена ми е майсторка на палачинките, конфитюра вече взе да привършва....Мога да Ви кажа само едно - нищо не подхожда повече на палачинки толкова, колкото това сладко :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...