4 декември 2011 г.

Кашник


Това е една много вкусна и бърза за приготвяне питка. Със сигурност знам, че кашника произхожда от родопския край. Разглеждайки различни рецепти, срещнах кашника в комбинация с картофи, и вероятно така го приготвят в Родопите. Но аз ползвах рецептата на Венс, в която няма никакви картофи. Странно  ми беше, че ще приготвям питка, а няма месене. Просто в една купа с една шпатула смесваш продуктите и получаваш вкусна питка. В къщи много се хареса и със сигурност знам, че пак ще се прави.Ето и продуктите:

Продукти:
4 бр. яйца
40 мл. топло прясно мляко
20 гр. прясна мая
3 с.л. разстопено масло
100 гр. краве сирене
320 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 ч. л. захар

Приготвяне:
В голяма купа натрошете маята, прибавете захарта и солта и залейте с топлото прясно мляко. Разбъркайте за да се разтвори нацяло маята. В отделен съд разбийте яйцата, прибавете разтопеното масло и натрошеното сирене. Така получената смес прибавете към маята. При непрекъснато бъркане постепенно прибавяте брашното. Така получената каша покрийте с кърпа и оставете на топло за 30 мин. за да втаса. След това се изсипва в предварително намаслена тавичка и се оставя да втаса за 15 мин. Докато кашника втасва повторно включете фурната за загрява на 200гр. Печете да златисто.
Да ви сладко!

6 коментара:

  1. Ели,чуден кашник си спретнала.По старите хора в Родопите,го правят по този начин,само че навит и усукан като баница:)
    С удоволствие си взимам парченце!
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  2. Чуден кашник, Димиева! Ти яде ли?:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, много апетитно изглежда! Обожавам домашно приготвените питки и хлябове, но нещо напоследък все не ми остава време да спретна нещо.
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен е,Ели!Как да не си чупнеш едно хрупкаво крайче,а кажи!
    И за мен тази рецепта се превърна в спасителен бърз вариант ,когато нямам никакво време за месене!

    Пожелавам ти весел празник,мила!

    ОтговорИзтриване
  5. It looks so delicious! I love it. I am following you from Rome, Italy. I studied Russian and I can read it, it's a beautiful language. Privet!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Francesca, I'm glad I came to stay and will be very happy to do it more often. Yes recipe is really great and typical Bulgarian dishes.
    Happy Holidays, Francesca!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...