29 октомври 2011 г.

Горски щрудел



Тази рецепта открих в книгата на Бон Апети " 1500 рецепти за всеки ден". Стори ми се много интересна, но все ме спираше факта, че се приготвя с бутер тесто. Когато и да съм правила нещо с него все не съм доволна от резултата. Накрая все става така, че отвътре остава по неизпечено, а отвън е добре зачервено. Или аз не мога да му хвана цаката или така трябва да става. Ще ми е много полезно ако някай ми подскаже къде бъркам. За тази рецепта спазих точно инструкциите, написани от автора, и пак ми стоешо по сурово отвътре. Може би защото плънката е по влажна, но важното е, че двете рулца ги няма, ометоха се за нула време. :)))

Продукти:

1 пакет бутер тесто/ аз ползвах от 400гр./
1 жълтък

  За плънката:
500 гр. пресни гъби
1 глава лук
1 филия хляб
50 мл. олио
2-3 с.л. бяло вино
1 кубче пилешки бульон
черен пипер на вкус
пресен копър



Приготвяне:

Почистете и нарежете на ситно гъбите и лука. В подходящ съд загрейте олиото и запържете за 2-3 мин. лука с гъбите. Натрошава се пилешкия бульон, налива се виното и се разбърква. Оставете да ври на тих огън и накрая преди да отместите от котлона сложете хляба нарязан на малки кубчета, и овкусете с копъра и черния пипер. Отместете плънката от котлона и оставете настрана за да се охлади напълно. От бутер тестото се отрязва правоъгълно парче с дължината на тавата за печена. В единия край на разгънатото тесто се поставя от плънката, като от всяка страна се оставят по 2 пръста разстояние. Краищата на кората се намазват с разбития жълтък.  Двата външни края се прегъват навътре, завива се на руло и се прищипва по краищата, за да не изтича плънката, след това отново се маже с жълтък. Пече се в предварително загрята фурна 15 - 20 мин. при температура 200 - 220 градуса до зачервяване.
Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. О,Ели,всички ме заляхте с нестандартни и интересни рецепти!Това влиза в моя рецептурник!Ефектен,вкусен и лесен!
    Прегръщам те и ти пожелавам прекрасен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, страхотен солен щрудел си направила! Невероятно изглежда, а че е вкусен си личи по апетитните снимки.:-)))
    Аз често работя с бутертесто, имам доста предложения с него и честно казано не съм имала такъв проблем като твоя. Не знам, на какво може да се дължи, може и да е заради плънката.
    Когато имаш време, заповядай в блогчето ми, там има изненада за теб.:-)) Очаквам те!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Ели,паят е разкошен!
    Аз много обичам всичко с бутер тесто!
    Не съм сигурна,но може би трябва да има някой друга дупчица отгоре да излиза парата,за да не е глетаво.Другият път можеш да пробваш да го боднеш отгоре.

    Хубава неделя ти пожелавам,мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, за бутер тестото казват, че за да не става клисаво в средата, се маже с белтък, преди да поставиш плънката. Понеже белтъка действа като изолатор и не пропуска течностите от плънката да проникнат в тестото. Другата приничина може да е, високата температура на фурната. Опича се прекалено бързо отвън, а вътре остава клисаво. Бутер тестото иска по-ниска температура при печене (в сравнение с месеното тесто), за да набухне максимално. Това го забелязах като пържех замразени банички(хапки) със сирене. Когато ги пусках в тигана напълно размразени и в не много горещо масло, ставаха като надути като бомби, обратно, като ги пусках в горещото масло както са замразени, отвътре оставаха клисави и не се надуваха максимално.
    Трето, следващия път не завивай краищата, остави го да диша, че да може да се изпече по-лесно отвътре, не се притеснявай плънката няма да избяга:))
    Иначе рулцата изглеждат добре, а плънката ми се вижда много апетитна.

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, аз ще добавя и засищащ :))))

    Мони, благодаря ти веднага се засилвам да разгледам предложенията ти. Аз съм такава, че нещо като се закучи, трябва да отитвам докато стане :) няма назад :)))

    Роси, благодаря за съвета :)))

    Жани, благодаря ти, всичко което си ми написала е много полезно. Аз се опитах да спазя инструкциите точно, на опаковката на тестото пишеше да се пече на висока температура, но щом казваш че пробвам и с по-ниски градуси. Благодаря за съветите.:)))

    Момичета поздравии на всички и хубав слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  6. И на мен ми беше полезно споделеното от Жани,ще го имам предвид и аз!

    ОтговорИзтриване
  7. Много апетитни рулца! Изглеждат наистина чудесно, а и не се съмнявам във вкуса им :). Поздравления!!!
    Диана

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...