30 септември 2011 г.

Кюфтенца с бял сос


Това ястие е любимо на моите децата и аз много често го приготвям. Сигурна съм, че няма да учудя никого, всеки има своя начин, да приготви това ядене. Дъщеря ми веднъж каза:"Мамо ти защо не пишеш за моето ядене...", и това ме накара да седна и да споделя моя начин за приготвяне на това толкова традиционно ядене.

Продукти:
500 гр. кайма - смес
100 гр. ориз
1 глава лук
1 яйце
3-4 стръка магданоз
черен пипер, чубрица / на вкус/
1 зеленчуков бульон
брашно за овалване на кюфтетата

  За соса:
50 гр. масло
3 с.л. брашно
3 яйца
1/2 кофичка кисело мляко


Приготвяне:
Омесете каймата със ситно нарязания лук и магданоз, добавете чубрицата,ориза и яйцето. В тенджера със вряща вода пуснете бульона и едно по едно оформените кюфтета, който предварително сте оваляли в брашно. Варите докато оризът набъбне. В дълбок тиган загрейте маслото и в него изсипете предварително смесените яйца, брашно и кисело мляко. Бъркайте на слаб огън, докато сместа се посгъсти, след което гребвате от бульона, в който сте варили кюфтетата, и бъркате непрекъснато. Трябва да се получи гъст сос. Сервирайте като залеете кюфтетата със соса и поръсете със свеж магданоз.
Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Много обичам! Изглеждат страхотно!
    Пожелавам хубава петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Ами право си е детето,и то си иска своето!Утре като порасне от къде ще се учи-от бога на мама!Поне моята дъщеря така прави вече,и ми е много лесно,че не обяснявам.
    Чудна гозбичка,Елинце и страхотна чинийка!

    Поздрави от мен и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. И нашите деца си умират за такива кюфтенца. Аз право да си кажа, не ги долюбвам особено, но пък ги приготвям най-редовно заради тях.
    И аз си харесах паничката:-)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Никога не подминавам класическите рецепти.Това е едно уважение към храната , с която сме отгледали децата си.А нали има и майчета, които сега захранват малчовците и все още не са уверени в кухнята.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Илианка, Елексир, Мъх, Вили благодаря ви, че не подмихахте това класическо ястие, а го удостоихте с внимание и написахте такива хубави коментари. Прегръщам ви и ви пожелавам весели почивни дни! :))))

    ОтговорИзтриване
  6. Търсейки рецептата на това страхотно ястие,интернет мрежата ме препрати към твоя блог!Наистина е класическа рецептата,но аз винаги се опирам и на чужди съвети.Радвам се,че попаднах на теб,Ели!Със сигурност ще направя твоята рецепта.

    ОтговорИзтриване
  7. Впечатлена съм колко вкусно стана. Не съм фен на такива кюфтенца попринцип. Дъщеря ми е злояда, на 2 години, но и тя ги хареса. Нищо не промених в рецептата, освен това, че сложих само жълтъци в соса.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...