8 август 2011 г.

Кюфтенца от нахут


Не съм яла нахут от дете, но вчера ми дадоха една торба и много му се зарадвах. Спомням си, майка ми го накисваше и оставяше така за една вечер да набъбне, а ние със сестра ми все си хапвахме тайничко, ей така както е суров. И до днес много го обичм, веднага си опекох една тава, ама и децата как го ядоха :))). А рецептата за тези кюфтенца  дойде след консултирането ми с чичко гугал, така де съвсем случайно попаднах на нея. Много ме впечатли, и така и така имах накиснат нахут, ето какво сътворих......


Продукти:
2 ч.ч. нахут
2 средно големи глави лук
3 големи скилидки чесън
1/2 ч.л. сода бикарбонат
сол
магданоз
кимион
черен пипер

Приготвяне:
Накиснете нахута от вечерта в леко солена вода. Трябва да е покрит нацяло с вода и да престои така поне 12 часа. Готовия нахут заедно с лука и чесъна поставете в блендер. Трябва да се получи гъста смес, добавете и останалите подправки и разбъркайте добре. Оставете така получената смес, да престои в хладилника за 30 мин. Оформете кюфтета с големина на орех и ги изпържете в горещо олио до златисто. Поднесете ги с млечно - чеснов сос.
Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Много симпатични кюфтенца!Сигурно са много вкусни;).

    ОтговорИзтриване
  2. Приядоха ми се такива кюфтенца, а отдавна не съм ги правила, добре, че ме подсети! За сега ще се почерпя от твоите, че много вкусно изглеждат:))
    Лека и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Лени,прекрасни са кюфтенцата,задължително ще ги пробвам!Свекито,живее в Бурса и постоянно ми донася.Някой ден ще публикувам и аз нещо с нахут!А детските ти спомени са прекрасни!Толкова е хубаво нещо да те върне в детството!Поздрави и хубава вечер:)

    ОтговорИзтриване
  4. Стела, кюфтенцата са наистена много вкусни, при първа възможност ги пробвай.

    Жани, аз за пръв път ги правя, но не и за последен.

    Кате, давй рецепти, аз доста търсих какво да приготвя с нахута, ше чакам идеи.

    Спокойна вечер момичета!

    ОтговорИзтриване
  5. Елена,
    онзи ден смятах да правя нещо подобно, но не се получи- изскочиха други задачи и прехраната остана на заден план.
    Сега обаче няма да се въздържа и ще запретна ръкави:)
    Благодаря!
    Изглеждат страхотно!

    ОтговорИзтриване
  6. Елена, нахут досега съм готвила само веднъж, но тази рецепта ми допада и със сигурност ще я направя при първа възможност.:-)) Вкусни изглеждат кюфтенцата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...