9 март 2011 г.

Орехова торта с бял шоколад

Тази торта се получи от комбинацията на две рецепти. Блатовете са на торта, която правим от години у дома, и са по рецепта от старите тефтери. Кремът е по рецепта на Ирина от форума на "Гответе с мен". Когато започвах да правя тортата, не знаех какво ще се получи, но резултата се хареса на всички. Получи се много нежна комбинация между орехи, карамел и вкусен млечен бял шоколад. Ето и рецептата:

Продукти:
   За блата
6 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 3/4 ч.ч. ситно смлени орехи
3/4 ч.ч. брашно

   За сиропа
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода

   За крема
300 гр. бял шоколад
200 гр. течна сметана
40 гр. масло

Приготвяне:
Яйцата и захарта разбийте добре до гъст крем. Трябва да е добре разбита захарта.
Прибавете постепенно орехите и брашното, като бъркате с лъжица.
Печете в предварително загряла фурна на 200 градуса до готовност.
Готовият блат разрежете на две докато е още топъл, аз винаги разрязвам с конец и оставете на страни да изстива.
За сиропа карамелизирайте захарта и още топла я залейте със студената водата. Изчакайте хубаво да се стопи карамела.
За крема разтопете шоколада и маслото на парна баня или в микровълновата фурна.
Постепенно добавяйте сметаната като бъркате енергично. Ако крема ви се стори по редичък може да разбиете с миксер докато сместа стане пухкава.
Сглобяването на тортата е лесно. Нареждате първи блат и сиропирайте с карамеловия сироп. След това намазвате с тънък слой крем. Поставяте и горния блат, сиропирате и покривате с останалия крем. Декорацията е ваш избор. Успешно тортоправене :) :) :)
Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Оооо благодаря за мен е чест да бъда оценена от кулинар като теб!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Аууууууууууу сестра ми това е шедьовър. Много готина се е получила. Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Ихааааа чак пък шедьовър :))))) Абе и аз си я харесах.... и много е вкусна. И твоята ми хареса, ще я пробваме и нея обещавам. Целувки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...