14 април 2013 г.

Добре дошла, Соня!

Имам огромното удоволствие да посрещна тук при мен една много мила дама. При нея има огромно разнообразие на сладки и солени неща, комбинация на различни вкусове и подправки. Винаги много точно описва продуктите и най - интересното за мен е, че всяка рецепта съдържа информация за точното съдържание на калориите общо и в една порция. Може би всички се досетихте това е Соня от Моето сладко хоби. Тя ни е подготвила, богато меню, което с удоволствие ще споделя с вас.
Соня, благодаря ти за всичко, което приготви, и че отговори на поканата ми. 

"Можете да си представите колко съм развълнувана – това е моето първо виртуално гостуване! Благодаря на Елена за поканата! Изненадана, поласкана и леко паникьосана приех да гостувам на един   уважаван кулинар с опит, от който всеки може да научи много.Елена наистина  е  „уверена в кухнята”.Блогът й е  пълен с  безброй кулинарни изкушения. Всичко, което Ели предлага  е много стилно, красиво, добре оформено и с перфектни снимки.Ако ви е нужна рецепта за бонбони или торта,  това е вашето място! Има всякакви – шоколадови, кокосови, с маскарпоне, лешници и с карамел! Тук ще намерите и  празнични и диетични основни ястия и десерти, прекрасни изделия от тесто.Това затрудни много моят избор, с какво да гостувам, как да се представя?! В крайна сметка се спрях на основно ястие от телешко месо защото мисля, че телешкото е  подходящо за гости и същевременно по-диетично месо и ще се понрави на  моята домакиня. За десерта ми беше най-трудно да реша, но прочетох публикацията на Ели за чийзкейка, в която споделя, че съпругът й много обича този сладкиш,  и тъй като това е любимият десерт и на моя съпруг, изборът се оформи – чийзкейк.В добавка предлагам един подходящ за сезона дип от спанак и авокадо, който върви с фокача."
Телешко задушено с гъби
 Предложеното ястие е много леко, независимо, че е с "червено "месо.Месото е от вайсбрат (мускулите от външната част на бута). Гъбите са пресни, кладница.  Участват в соса, като му придават гъбен вкус и аромат и като гарнитура, карамелизирани в смес от масло и зехтин. Ястието се допълва от задушени зеленчуци и задушен ориз с фиде

Продукти за 2 порции:
350 г от телешки вайсбрат
1 с.л. горчиц черен пипер
 2 с.л. зехтин
1 с.л. масло
2 с.л. брашно
1 ч.л. майорана
1/2 глава стар лук
 200 г гъби кладница или печурка
 100 мл ароматно бяло вино розмарин, сол
2 с.л. зехтин
 1 с.л. масло

Калории - общо 1583 Ккал за 1 порция 792 Ккал (без ориза)

Приготвяне:
Месото се нарязва на шайби с дебелина около 1,5 см и много внимателно се начуква сн.1
Намазва се с горчицата и се поръсва с черен пипер оставя се на покрито на студено за 1 час.
Брашното се смесва с майораната мазнината се поставя в нагрят тиган месото се овалва в брашното и се запържва от двете страни до златисто сн.3,4
Изважда се  и в същата мазнина се задушава много ситно нарязаният лук добавят се 2-3 нарязани на ивички гъби, 100 мл вино и 100 мл вода, розмарин, сол. Месото се връща в тигана, покрива се с капак и се задушава на най-слабата степен на котлона за около 30-40 минути, до омекване сн.5 В отделен тиган в смес от масло и зехтин се пържат останалите гъби.


Фокача(пърленка) с  бадеми , стафиди и розмарин
идеята за газираната вода взех от Пеп4о.

Продукти за 2 питки с диаметър около 25 см 6-8 порции
300* г брашно
5 г суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. лимонов сок
2 с.л. зехтин
160 мл топла газирана вода
бадеми, стафиди, морска сол, розмарин
1 с.л. зехтин

*приблизително

 Калории - общо 1500 Ккал за 1 порция(при 6) 250 Ккал

Приготвяне:
Брашното се пресява и се смесва с маята, захарта и солта. В купа се смесват течностите и там се сипва постепенно брашното като се меси(аз го правя с миксера) .  Замесва се еластично тесто, оформя се на топка
поставя се в намазнена купа , покрива се и се оставя на топло да втаса. След като тестото удвои обема си се разделя на две топки и се оформят две питки върху хартия за печене. Оставят се да втасват отново, на топло, покрити
след като фокачите  втасат с пръсти в тях се правят дупки, в които се поставят бадеми и стафиди. Намазват се с 1 с.л. зехтин смесена с1 ч.л. вода. Поръсват се с малко морска сол и розмарин. Фурната се загрява заедно с тавата, в която ще се пече тестото на 220 С. Питките се поставят в горещата тава заедно с хартията. Пекат се за 12 минути или до зачервяване. Изваждат се и се завиват в кърпа за да се запазят меки.
Дип от спанак и авокадо
Нещо леко, здравословно и диетично :) Много свеж, леко кисел вкус.


Продукти
150 г спанак
1 малка глава стар лук
2-3 стръка чесън или скилидки
2 с.л. зехтин
1 авокадо
3 с.л. кисело мляко
сок от 1/2 лимон
черен пипер
сол

Приготвяне
Зехтинът се загрява в малка тенджерка и в него се задушават нарязаните на ситно лук и чесън. Добавя се нарязаният пресен спанак. Разбърква се няколко пъти и се отдръпва от огъня, оставя се да изстине. Авокадото се почиства и се реже на кубчета. Всичко се смесва със спанака и се пасира в тенджерата. Овкусява според личния вкус. Консумира се веднага или се съхранява за кратко в затворен съд в хладилника. Може да се сервира като предястие с крекери или нещо друго(фокачата!) или като добавка към основното ястие.
Търпи всякакви добавки - крем сирене, сметана, майонеза, но тогава не е диетично!


Кокосово- ябълков чийзкейк с  хрупкава карамелена коричка

Надявам се, че ще ви допадне съчетанието на кокос и ябълки  с меката сърцевина от крема сирене  и яйце.При печенето на сладкиша  отгоре се образува една много вкусна хрупкава коричка от кафявата захар, брашнени трохи с масло и орехи.


Продукти  за кръгла форма с диаметър 16-18 см 8 порции основа
120 г (1 ч.ч.) брашно
60 г масло
30 г (1/3 ч.ч.) кокосови стърготини
80 г (1/2 ч.ч.) кафява захар

пълнеж
175 г крем сирене Филаделфия(1 оп.)
125 г крема сирене(1 оп.)
2 яйца
30 г(1/3 ч.ч.) кокосови стърготини
50 г(1/3 ч.ч.) кафява захар
1 п. ванилия

ябълков топинг

300 г (2 броя) ябълки
2 с.л. захар
1/2 ч.л. канела
1 ч.л. лимонов сок
по 1 щипка индийско орехче и
смлян кардамом(по желание)

хрупкава коричка
60 г брашно(1/2 ч.ч.)
80 г кафява захар(1/2 ч.ч.)
20 г масло (1 с.л.)
3 с.л. едро нарязани орехи

за сервиране
готова карамелена заливка на Д-р Йоткер  

Калории - общо 3976 Ккал за 1 порция 497 Ккал

 Приготвяне
основа
Форма с подвижен пръстен се застила с хартия за печене. В купа се смесват всички продукти за основата и с пръсти се размесват до получаване на тесто, което се разпределя на дъното и по стените на формата(ако не искате да има отстрани този хрупкав пръстен, намалете продуктите наполовина ). Пече се за около 20 минути на 175 С в предварително загрята фурна.

пълнеж
В купата на миксера се смесват сирената и захарта, разбива се и се добавят яйцата и кокосовите стърготини и ванилията. Разбива се до получаване на гладка еднородна маса. Изсипва се в готовата кокосова подложка

ябълков топин

Ябълките се белят и нарязват на кубчета,  поръсват се с лимоновия сок. В купа се смесват захарта, канелата и другите подправки. Добавят се ябълките и се разбърква докато всички ябълки се покрият със захар. Разстилат се върху пълнежа.

хрупкава коричка
В купа се смесват брашното, захарта и маслото. С пръсти се разтрива до получаването на едри трохи
добавят се орехите. Поръсва се върху ябълките. Фурната се загрява на 170 С и кейкът се пече за около 45 минути до златиста коричка. Оставя се да изстине и се охлажда в хладилник преди да се извади от формата. При сервирането може да се поръси с карамелен сос.



15 коментара:

  1. Охо, хайде ,идвам на гости.
    Чудесно меню е заформила Сончето, браво! Всичките предложения са много, много апетитни, а щом са от нея - не се съмнявам, че са и вкусни.
    А на теб, Ели - поздравления за избора на гост!

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, имаш чудесна гостенка!
    А тя е подбрала прекрасни рецепти!

    Поздравления и за двете ви и
    хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Може ли да се присъединя към това приятно гостуване? Браво, всичко е чудесно. А колко вкусно изглежда и звучи...
    Поздрави и за домакинята, и за гостенката. Беше ми много приятно във вашата компания!

    ОтговорИзтриване
  4. Впечатляващо гостуване, Ели -
    всяко едно от предложенията на Соня изглежда много апетитно, вкусно и изкушаващо!
    Чудесен избор и благодаря за удоволствието,
    сърдечни поздрави за двете ви, успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Ели, чудесна гостенка си имаш! Сончето е пълна с идеи и като гледам как вкусно е наготвила, да се чуди човек кое до подхване най-напред. Аз започвам от последното :)Поздрави и за двечките - страхотна публикация се е получила! Хубава вечер и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно и вкусно меню, достойно представящо гостенката!
    Поздрави и за двете!
    Приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Момичета виждам ,че сте си изкарали чудесно!
    Ели,гостенката ти е приготвила страхотни ястия!
    Телешкото изглежда изключително сочно и крехко.
    Пърленката е неустоимо вкусна в комбинация с дип от спанак и авокадо,а десертът е изкусителен.
    Сонче,представила си се на ниво!
    За мен беше истинско удоволствие.
    Сърдечни поздрави и на двете!

    ОтговорИзтриване
  8. Леле, тук е повече от вкусно, тук е направо пир за сетивата! Какви вкусотии само, от първото до последното са неустоими! Комплименти, Сонче, страхотен гост си, Поздрави и на Ели, за избора! И двете ви харесвам много, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Отлични кулинарки сте и двечките-възхищавам ви се!
    Хубав ден ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  10. Адски впечатляващо меню си приготвила, Соня - и страхотно изпълнение и представяне - поздравления за страхотния вкус!!! Поздравления и за домакинята - за страхотния избор на гостенка :)
    Хубава и усмихната седмица и на двечките!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Ели,със Соня сте ни приготвили едно наистина блажено пиршество!Много богато меню,балансирано с предложения за всеки вкус!Десертът ми се струва,че много ще допадне на домакинята предвид любовта й към кокоса.
    Соня,честито първо представяне,личи си,че си приела поканата присърце и много старателно си се подготвила,комплименти!
    С пожелание за хубава седмица и на двете дами! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Идвам и тука да ви поздравя и двете.Ели невероятен гост си си поканила. Сончето е показала невероятни вкусотии и понесени със много вкус.
    Прегръщам ви момичета ,напълнихте ми душата!

    ОтговорИзтриване
  13. Мили ми виртуални приятелки, благодаря ви за отделеното време и за хвалебствията, които сте написали!Още веднъж благодаря и на Ели, която ми даде своето гостоприемство! След първите вълнуващи награди, получени от вас, минах и през това предизвикателство и изпитание - гостуването!Благодарна съм на всички, които ме подкрепяте!желая ви прекрасна седмица и много усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотно гостуване!!! Сонче поздравления за менюто, вземам си от всичко.
    Прекрасни сте момичета, прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря на всички, за споделената радост да посрещна моята чудесна гостенка! Соня ме зарадва много с интересните си и разнообразни рецепти. Сонче, благодаря ти!
    Хубав и успешен ден пожелавам на всички!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...