20 април 2013 г.

Лека торта с праскови и една гостенка....

                        
Особено ми е приятно да ви представя днешния си гост. Познахте я нали - Роси и нейния блог Кулинарен елексир (страхотно местенце). Там можете да намерите разнообразие от чудесни рецепти - основни ястия, пухкави козунаци, апетитни десерти и много други рецепти. Като споменах за козунаците,откровено ще споделя, че Роси е основния ми пътеводител в приготвянето на пухкави козунаци. 
Въпреки, че не се познаваме лично, а само виртуално, смятам, че тя е един мил и добър човек, който е превърнал, ежедневното си задължение в хоби. Готви и представя рецептите си с огромна лекота. Снимките са представени и аранжирани с такъв финес, че човек трудно би могъл да им устои.
Роси, изключително ти благодаря за отделеното време и невероятния лек и плодов десерт, който си ми поднесла.


Днес отново имам удоволствието да бъда гост,а честта ми оказва една мила дама ,на която много симпатизирам - Елена Димиева!
Ели,благодаря ти за поканата,за жеста на внимание към мен и възможността да бъда част от твоето богато кулинарно кътче!

С Ели създадохме блоговете си почти по едно и също време ,тя е един от първите мои приятели и последователи!
Много ми допадат рецептите й ,защото напълно импонират на нашия семеен вкус,а снимките й винаги са ме очаровали - така категорично и кристално представят всяка една рецепта,че е много трудно да й устоиш!
Все още кътам в черновите един кейк по нейна идея,който бях направила за рожден ден на половинката и който страшно много се хареса както на нас,така и на почерпените  и те с охота си взимаха допълнително !

Открай време в нашето семейство,в което не визирам само ние тримата,а и родители и близки,желираните плодови торти винаги са били с предимство.
Дори и да е купена за някой повод,от как се помня, неизменно това е бил  предпочитания вид торта.
Затова избрах да гостувам на Ели с десерт,който не се отличава с оригиналност като идея или рецепта,но пък е нещо доказало се и непреходно с годините като вариант за една лека,свежа,лесна за приготвяне и много сочна торта.
Надявам се,че ще допадне на Ели и нейните читатели!

Продукти:
1 голям пакет бишкоти
1 компот от белени праскови в лек сироп
сладко по избор

за крема:
400 мл. течна животинска сметана
250 гр. маскарпоне
200 гр. заквасена сметана
кора и сок от 1 малък портокал
ванилия
пудра захар на вкус

за желирания слой:
1 пакет кисел с лимонов аромат ( продава се в Лидъл )
есенция портокал
захар на вкус

Приготвяне:

Разбийте за кратко маскарпонето,квасената сметана,кората и сока от портокала и пудрата захар.
В друга купа разбийте сметаната с пудра захар.
Обединете двата крема.

Правоъгълна форма за торта с откопчаващ ринг подгответе като обиколите стените й с хартия за печене.
На дъното на формата подредете един ред бишкоти като всяка преди това потопете в сока от компота.
Нанесете  половината от крема,върху него подредете резени отцедени праскови и тук там сложете по малко сладко.
Подреждате втори ред напоени в компот бишкоти и пак следва втората половина крем.
Загладете добре.
Отгоре подредете резени праскови и приберете тортата в хладилника да стегне.

Загрейте в тенджерка 400 мл. вода.
Когато кипне, оттеглете от котлона и изсипете съдържанието на кисела (ако нямате такъв кисел ползвайте 1 пакет желатин ),разбъркайте.
Подсладете на вкус.
Ароматизирайте допълнително с портокалова есенция.
Извадете тортата от хладилника и когато желиращата смес е изстинала и е започнала леко да се сгъстява я изсипете върху плодовете.
Оставете тортата на студено ,за да стегне окончателно.


13 коментара:

  1. Чудесна торта ти е направила Роси! Поздрави и слънчеви усмивки за двете!

    ОтговорИзтриване
  2. Роси е чудесна гостенка, а заедно сте прекрасен тандем. Голямо изобилие се получава.
    А тортичката е наистина страхотна. Поздрави и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, честита ти гостенка :) Роси е страхотна и с интерес следя блога й! Виждам, че и тук се е представила блестящо - тортата изглежда прелестно!
    Пожелавам приятелството ви да излезе от виртуалните рамки и да си похапвате заедно от тази вкусна тортичка. Поздрави и за двечките, с пожелание за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Ехе, Роси е перфектният гост - винаги представя интересни неща!Поздрави и за двечките - гост и домакиня!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита гостенка ,Ели ! Блога на Роси е и мой любим за посещения ! Прекрасна , лека и красива торта ти е приготвила !
    Поздрави за двете ! Желая ви хубаво начало на новата седмица !

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, че слънчево и свежо начало на новата седмица! И двете сте ми много сладки и любими! Ели, поздравявам те за избора, а Роси, винаги ме е възхищавала с десертите си - неустоими, леки, свежи, ароматни, сочни и любими! От нейните сладкиши винаги бих взела допълнително! Прегръщам ви,Дами и ви пожелавам една прекрасна цветна нова седмица!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно гостуване и попълнение в блога ти, Ели!
    Тортата е великолепна -
    пролетно свежа, красива и ефектна.
    Сърдечни поздрави за двете ви,
    хубава и усмихната седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Ели,да намина отново да ти благодаря за поканата и че ме направи съпричастна на това твое уютно и много вкусно местенце!За мен бе много приятна емоция и дано успеем да се видим някой ден наистина!Оставам в очакване на твоята виртуална визита!

    Благодаря и на всички за поздравленията,така радушни и сгряващи,страхотни сте!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Честито Възкресение,Ели !
    Много здраве,благоденствие,вяра в доброто и надежда за идващите дни да донесе в дома ви!

    Прекрасни,слънчеви и усмихнати майски дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  10. Ели, честит имен ден! С пожелания за здраве и щастие!

    ОтговорИзтриване
  11. Ели,
    в кулата те очаква едно предизвикателство.
    Ще ми е приятно да участваш в играта и да копираш своите отговори като коментар след публикацията.
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Елена, очаквам с нетърпение отговорите на моите въпроси. Обърни внимание на закачливия елемент във втората им част. По втория, относно филма, имам предвид епохата и атмосферата, в които ли искала да се пренесеш.
    С поздрав!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...