3 юли 2011 г.

Кифлички със сирене

Понеже много ми допадна тестото на Кифличките с локум, реших да пробвам как ще се получат и в солен вариант. В къщи обаче повече се харесаха сладките, не че не се унищожиха и тези, но заявката е пак за сладичките. Дори си мисля, че ще се получат много добре с шоколад, а защо не и с някакъв конфитюр. Ето и как приготвих тези:

Продукти:
170 мл. топло прясно мляко
3 с. л. разтопено масло
20 гр. мая за хляб
1 яйце
1 ч. л. сол
1 с.л. захар
около 400 гр. брашно
 
   За пълнежа:
1 белтък
200 гр. сирене

1 жълтък за намазване
сусам за поръсване отгоре

Приготвяне:
В топлото мляко добавете солта, захарта, маслото и маята. Разбъркайте добре за да се смесят всички продукти и да няма бучки. След това разбийте яйцето и го прибавете към млякото. В подходящ съд в който ще месите, направете кладенче от брашното, изсипете млечната смес и омесете еластично и меко тесто. Оставете тестото покрито с кърпа или свежо фолио да втаса за около 30 - 40 мин. или докато удвои обема си. Втасалото тесто разделете на три части и от всяка топка разточете кора с диаметър 25 - 30 см. Разрежете кората на триъгълници, в най - широкият край поставете по една лъжичка от сиренето, което предварително сте разбъркали заедно с 1 белтък. Навийте така, че да се получи кифличка и подредете в тава застлана с пекарска хартия. Оставете на старана за да втасат за около 15 мин. Намажете всяка кифличка с разбит жълтък и поръсете със сусам или семена, които обичате. Печете в предварително загряна фурна на 200 градуса, до готовност или до получаване на златист цвят.
Да ви е сладко!

12 коментара:

  1. Елена, отново страхотни кифлички ни показваш!Само какъв хубав тен имат.....

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Стела, наистена станаха хубави, и тен им докарах, няма как.... :)))))

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат много апетитни! Едни пухкави такива и златисти - страхотни са :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни са! Много хубава форма имат малките кокетки :)

    ОтговорИзтриване
  5. Габи, Федора благодаря ви за хубавите думи :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни са тези кифлички! И с какъв загар само!:-!!!
    Поздравления!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Ели,ама как само са се изпънали в редичка тези кифлички!Чудни са и в двата варианта!С чаша мляко са направо греховна комбинация!

    Поздрави,мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Забелязах първо сладките кифлички, а сега и тези.
    Страхотни са,
    изглеждат много фини, пухкави и вкусни.
    Сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Мони, Елексир, Диана благодаря момичета, така ме зарадваха думите ви. Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Изглеждат много вкусни!Трябва да се опитат:)

    ОтговорИзтриване
  11. Малко късно, но изпробвани. Отлични!!!!!!!!!!!!!!!! Само един въпрос : за сладко тесто какво количество захар трябва да се добави?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, радвам се кифличките са ви допаднали! Аз и сладкия вариянт и за соления съм използвала еднакво тесто, само плънката е различна. Резултата е чудесен и в двата случая.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...