7 февруари 2015 г.

"Уверена в кухнята" на четири годинки - Орехов сладкиш с маскарпоне

Няма как рожден ден без торта! Когато порастваме, винаги се подслаждаме с парче вкусна торта. Аз също ще подсладя моето вкусно местенце и вас приятели с този сочен и ароматен сладкиш. Времето минава неусетно, и ето, че "Уверена в кухнята" порасна с още една година.

Продукти:
  За блата:
7 яйца
1 и 3/4 ч.ч. захар
2 ч.ч. смлени орехови ядки
1 ч.ч. брашно
2 с.л. какао

  За сиропа:
1 ч.ч захар
2 ч.ч. вода

  За крема:
500 гр. маскарпоне
1/2 ч.ч пудра захар
400 гр. заквасена сметана
200 гр. бял шоколад

Приготвяне:
Най - напред си пригответе сиропа защото е необходимо захарта да се стопи добре. Карамелизирайте захарта и докато е още гореща, залейте със студена вода. Докато приготвяте блатовете за сладкиша, захарта ще се стопи и сиропа е готов за сиропиране.
За блатовете разбийте яйцата и захарта до побеляване, трябва да се получи гъст крем. Добавете брашното, какаото и орехите постепенно, като бъркате с шпатула. Изсипете във форма за торти, като предварително сте поставили хартия за печене. Изпечете сладкиша на 200 градуса, като проверявате с клечка. Внимавайте да препечете, защото блата е орехов. След като е готов изпечен, го разделете на две равни част. Аз винаги използвам конец. Трябва да се получат два блата.

В купа смесете маскарпонето и пудрата захар, и разбийте на ниска степен с миксер. Добавете заквасената сметана и разбъркайте за да се получи пухкав крем. На водна баня разтопете белият шоколад и леко го охладете преди да го добавите към крема. Внимателно прибавяте шоколада и разбърквате с шпатула.
За сглобяването на сладкиша използвайте ринг или подходяща форма, трябва да има борд отстрани, защото първоначално крема е по течен и изисква време за да стегна.
Първо се поставя единият блат, сиропира се обилно с карамеления сироп, намазвате с половината количество от крема. Върху него поставяте другият блат, сиропирате и мажете с останалия крем.Украсата е по желание, може да използвате смлени орехи, натрошен шоколад или каквото ви хрумне. Аз имах под ръка шоколадови парченца и ги използвах
Да ви е сладко!






12 коментара:

  1. Честита четвърта блог годинка,Ели.Черпя се с парченце тортичка и ти пожелавам със здраве и ентусиазъм да си списваш блога още много,много годинки.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ели,честит празник на теб и блога ти!Все толкова вкусни неща да ни показваш!Това сладко изкушение ми изглежа много вкусно....

    ОтговорИзтриване
  3. Следващата да е още по-сладка откъм вкусове и емоции, Ели!
    А десертът ти е просто неустоим... Черпя се задължително и ти желая здраве и вдъхновение и занапред! Честити четири годинки! :) Още мнооого по толкова!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита блогогодинка! Още много вкусни, рецепти и публикации!
    Прекрасна торта!

    ОтговорИзтриване
  5. Хепи бъртдей, блогче! Все така да ни е вкусно и уютно тук, Димиева!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита четвърта блогогодинка! Много вкусни и неповторими рецепти да публикуваш, както досега.
    Много красива торта!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит празник на това прекрасно местенце! Пожелавам ти нестихващи творчески вдъхновения и красиви емоции! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасен десерт, Ели, поздравления за него
    и блог годишнината на твоето прекрасно кулинарно място -
    с пожелания за творческо вдъхновение за още много, много х4...

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря на всички за вниманието и милите думи. Обичам ви и много силно ви прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  10. Макар и със закъснение - честита блогогодишнина, Ели!
    В местенцето ти е уютно, интересно и вкусно! Пожелавам ти творческото ти вдъхновение да не стихва и занапред!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Честита годинка на блога и от мен!!!
    Още много да се наредят ,много годинки,много изкушения,много приятели!
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  12. Тили, Мириамс, благодаря ви момичета. Мили думи от добри хора как да не се зарадва човек.....
    Поздрави и много целувки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...