22 декември 2014 г.

Щолен с червени боровинки и марципан

 Продукти:
620 г брашно и около 50 г за разточване и доомесване
11 г суха мая
200 мл прясно мляко
200 г меко масло
1/2 ч. ч. захар
щипка сол
2 жълтъка
2 ванилии
1 течна есенция - ром
100 г микс от червени боровинки и бели стафиди
100 г бланширани бадеми
1/2 ч.ч ром за накисване на микса от стафиди и боровинки
200 г марципан
30 г масло за намасляване
100 г пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Преди да започнете накиснете в рома боровинките и белите стафиди, целта е да омекнат и да поемат аромата на ром.
На котлона сложете малка касерола с вода да заври и леко бланширайте бадемите. Сложете ги във врящата вода за 2-3 мин и ги извадете. С помощта на кърпичка обелете люспите, докато са още топли бадемите. Нарежете ги на едри парчета.
В контейнера на машината за хляб, добавете продуктите за щолена в следната последователност: млякото, захарта, солта, двата жълтъка, маслото/ на малки кубчета/, ванилията, ромовата есенция, брашното и накрая маята. Изберете програма "тесто", за да се омеси хубаво тестото и да удвои обема си. След като е готово, извадете го на плота и добавете микса от плодовете и бланшираните бадеми. Омесете го хубаво за да се разпределят равномерно в тестото, ако е необходимо добавяте брашно. Но не прекалявайте, защото тестото трябва да остане меко и пухкаво. Разделете на четири топки и разточете на правоъгълник. По средата подредете парченца марципан и завийте на руло. Подредете четирите щолена в тава застлана с хартия за печене и оставете на топло за да втаса отново тестото. Изпечете в предварително загряла фурна на 200 г до получаване на лек златист цвят. Внимавайте да не прегорите щолена, защото е маслено тестото и ще има неприятен вкус.
Готовите щолени поръсете обилно с пудра захар докато са още топли. И така ги оставете да се охладят напълно. Увийте ги поотделно във свежо фолио и ги оставете на тъмно и студено да престоят поне 20 дена.
Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Ели, прекрасен е щоленът ти, толкова празничен. :)
    Светли дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти! Весели празници на теб и цялото ти семейство!

      Изтриване
  2. ...и щолена си заплювам! Весели празници, Ели!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...