9 март 2014 г.

Шоколадова торта


Продукти:
  За блата:
4 белтъка
100 г захар
140 г смлени орехи
1 с.л. брашно

  За крема:
400 г течна сметана
200 г натурален шоколад
200 г млечен шоколад

  За глазурата:
200 г натурален шоколад
2 с.л. масло
1 с.л. прясно мляко

  За украсата:
50 г смлени орехи
захарни фигури

Приготвяне:
  На блатовете:
Разбийте белтъците заедно със захарта докато се образуват твърди връхчета. Добавете орехите и брашното, и започнете да бъркате с шпатула, за да не паднат белтъците.Разделете сместа на четири части и изпечете всеки блат поотделно. Използвайте форма с диаметър 20 см и постелете с хартия за печене. Печете на 180 градуса до зачервяване, трябва просто да се изсушат белтъците. Готовите блатове оставете да изстинат добре.

  На крема:
За крема използвах 200 г животинска и 200 г растителна сметана. Разбийте двете сметани в отделни съдове, до получаване на твърди връхчета. На водна баня разтопете двата вида шоколад и започнете да смесвате сметаните, като разбърквате с шпатула. След като са се смесили добре, започнете да прибавяте шоколада. Ще се получи пухкав шоколадов крем.

Започнете да сглобявате тортата като е желателно използването на ринг. Подреждате блат след това намазвате с част от крема. И така докато свършат продуктите. Оставете в хладилника поне за два часа за да стегне крема. След това извадете от хладилника и махнете внимателно ринга. Оформете и загладете отстрани борда на тортата.

   На глазурата:
В подходящ съд сложете всички продукти за глазурата, и на водна баня затоплете за да се стопи шоколада. Отдръпнете от котлона и оставете леко да се охлади за да можете да залеете тортата.

Украсата е финалния щрих, аз покрих борда със смлени орехи, и направих розички. Желателно е тортата да престои поне 12 часа в хладилник!
Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Мммм, наслада за небцето:) Записвам си я задължително!!!
    С пожелания за спокойна и разтоварваща неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошна е, Ели! И с интересна и красива декорация!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Съблазнителна и много нежна торта!Поздрави,Ели!

    ОтговорИзтриване
  4. Ели, ех, че вкусно и красиво предложение!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...