400 г нахут
2 яйца
3 с.л. брашно
50 мл прясно мляко
20 г краве масло
20 г жива мая
1 ч.л захар
щипка сол
олио за пържене
Приготвяне:
Аз накиснах нахута за 12 часа в леко солена вода, но може да използвате и консерва, която е точно 400 г. Нахута се отцежда от водата и се пюрира, така че да се получи гладко пюре. Маята се разтваря в 50 мл топла вода със захарта и щипка брашно. Прясното мляко се затопля заедно с маслото, като целта е да се разтопи.
В купа смесете пюрирания нахут, яйцата, маята и млякото с маслото. Прибавете брашното и солта, разбъркайте и оставете за 30 мин на топло. Трябва да се получат шупли в тестото.
В подходящ тиган сгорещете 1-2 с.л олио и вземете от сместа с голяма лъжица или черпак. След като изсипете притеснете горната част за да се образува кръгла форма с дебелина около сантиметър. Обърнете и изпечете от другата страна. Преди да поставите следващата отново добавете малко олио.
От тази смес излизат 6 бр. палачинки. Страхотни са както за закуска, така и за десерт, а може и да използвате за гарнитура към някакво основно ястие.
Аз ги приготвих за закуска и си ги хапнахме със сладко от портокалови корички!
Да ви е сладко!
източник - "Бон апети"
Много интересно звучат..... любопитно как се усеща нахута?
ОтговорИзтриванеЛеле, извини ме! Ели! Чудесни са палачинките, с удоволствие бих ги хапнала и на закуска и на вечеря и в сладък и солен вариант! Прегръдки, мила и прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеЕто нещо сладко с нахут! Нали съм на вълна нахут, определено ще пробвам рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ели и слънчев ден!