24 септември 2012 г.

Пърленка на скара

 Рецептата за тази чудесна пърленка е на Vens от форума на "Гответе с мен". Отдавна беше влезнала в списъка с чакащите рецепти и ето, че и дойде времето. Запрятайки ръкави, реших да се развихря, когато с ужас разбрах, че някой е минал преди мен през хладилника и е направил киселото мляко на айран. Помислих и реших, че всъщност ще заменя млякото с айран и пак ще се получи. Поне така се надявах. :) Да резултат имаше, чудесни, топящи се в устата пърленки. Ето и как се приготвят:
Продукти:
400 гр. айран
1 яйце
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 п. суха мая или 20 гр. прясна
щипка сода
3-4 с.л. олио
500 - 600 гр. брашно
Приготвяне:
От всички продукти омесете меко и еластично тесто, което оставете да втаса за да удвои обема си. След което разделете на равни по големина топки и с добре намаслени ръце издърпайте и оформете тънки пърленки. Изпечете на скарата, като аз след всяко обръщане намазах с масло и поръсих със шарена сол. Получиха се ароматни и много крехки пърленки.
Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Гледах ги и в групата във ФБ, наистина са станали страхотни!

    ОтговорИзтриване
  2. Супер са, много обичаме пърленки, но на скара не сме правили! Страхотна идея! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, пробвай няма да съжалявате :)
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. Ели, много обичам този тип пърленки, но като нямаме скара ще им се радвам само от твоите снимки :) Изкушаваш ме сериозно :) Хубава, есенна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Ели невероятни са станали пърленките и си грабвам една със сиренце ще си я хапна:))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...