22 септември 2012 г.

Баница с кисело мляко

 В къщи баница може да се похапва както за закуска, така и за вечеря. Обичаме я по всяко време и по всякакъв начин. Тази баница, която ще ви представя е вариация на любимата ми рецепта на мама. Само дето разбрах един нов трик за пухкава баница -  обръща се топлата върху три чаши, та да може да и провисне средата и да стане пухкавелка :)

Продукти:
1 пакет фини точени кори
5 яйца
200 мл. газирана вода
2-3 с.л. олио
100 гр. кисело мляко
400 гр. краве сирене
100 гр. разтопено масло

Приготвяне:
Разбийте яйцата, заедно с киселото мляко и газираната вода, така че да се смесят добре.
Средата на тавата, в която ще печете баничката леко намажете с олио, а страните и малко то дъното намажете с малко яйце /после ще разберете защо/. Започвате да редите две- три кори, като аз леко ги издърпвам с пръсти за да се накъдрят. Поръсвате с малко от млечната смес и натрошавате сирене. После пак кори, млечна смес и сирене и така докато свършат корите. От заливката трябва да остане, защото накрая нарязван на парчета подредената баница и изливам останалата част от яйчно - млечната смес. Разтопявам и маслото и го разпределям върху баницата. Оставете поне за 30 мин за да е напоят корите. Изпечете баницата в предварително загрята фурна на 200 гр. до хубав златист цвят. Когато е готова си подгответе три чаши и обърнете тавата върху тях, целта е докато е още топла баницата да постои с "главата надолу" за да се отлепят корите и да стане пухкава. Ето защо намазахме страниците с яйце, защото ако бяхме подмазали само с олио, като обърнем тавата върху чашите и баницата ще се отлепи и няма да постигнем ефекта на пухкавост. Но все пак внимавайте, защото обръщането трябва да стане докато баницата и тавата са още горещи, да не се изгорите.
Да ви е сладко!

11 коментара:

  1. Ели, много ти е апетитна баницата :)
    Благодаря за "трика" с яйцето!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани, "трика" е страхотен и върши работа.
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Изкусителна!Гледайки продуктите, бих я хапнала и необърната.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, чудесна баница! Мека и пухкава!
    Приятен неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Тилия, бих добавила и много вкусна :)
      Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  4. Чудесна баничка, Ели! Пухкава и много съблазнителна.

    Поздрави, приятна неделна вечер и една ползотворна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вени! И на теб пожелавам една страхотна седмица!

      Изтриване
  5. Елена, здравейте.
    Правих баница по тази рецепта. Действително е разкошна - богата, вкусна и пухкава.
    Както винаги, винаги променям нещо в рецептата, за да нагодя към личния вкус. Експериментирах и се получи прекрасна разновидност. Не слагам газирана вода, тъй като не винаги имам, но за сметка на това увеличих киселото мляко на цяла кофичка и го шупнах с 1 ч.л. сода бикарбонат. В скоро време ще публикувам в моя блог и лично ще споделя в Вас.
    С приятелски поздрав!

    ОтговорИзтриване
  6. Казвате, че я нарязвате преди печенето, а след него я обръщате? Няма ли някакво противоречие?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз разрязвам предварително корите за да могат добре да се напоят с яйчната смес. А ако искате може да не я обръщате,но дори и да решите на се протеснявайте, че ще се разпадне, нали затова намазвате тавата с яйце. Баницата ще остане залепнала към тавата, и така ще избегнете разпадане при обръщането.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...