Ето какво приготвих специално за Катето
Руло с чай от розов грейпфрут
Продукти:
300 мл чай
100 мл разтопено масло
150 г захар
20 г прясна мая
2 ванилии
1/2 ч.л. сол
около 600 -700 гр брашно
300 мл чай
100 мл разтопено масло
150 г захар
20 г прясна мая
2 ванилии
1/2 ч.л. сол
около 600 -700 гр брашно
За плънката:
400 гр едро
смлени орехи
100 гр стафиди
2 с.л. захар
2 с. л.
прясно мляко
20 гр масло
Приготвяне:
Сварете чая
и оставете леко да се охлади. Аз имах чай от розов грейпфрут и се получи добре,
стана много ароматно рулото. Но чая може да е според вкуса ви! Към леко
охладения чай, добавете маслото, захарта, маята, ванилията и солта. Разбъркайте
за да се смесят добре всички продукти. С брашното омесете меко и нелепнещо
тесто. Оставете готовото тесто на топло за да удвои обема си. Докато това
стане, пригответе плънката. В малка касерола задушете всички продукти, за около 10 мин. На не много силен котлон.
Трябва да се стопи захарта и леко да омекнат орехите.
След като
тестото е готово, разделете го на три равни части. Разточете всяка топка на правоъгълници и разпределете
плънката. Завивате всяка кора на руло и подредете в тава застлана с хартия за
печене. Преди да печете оставете рулата отново да втасат. Когато са готови ги
изпечете в предварително загрята фурна на 200 гр. до готовност. След като ги
извадите от фурната ги покрийте с кърпа и нека така да се охладят. Преди да
сервирате ги поръсете обилно с пудра захар.
Да ви е сладко!
Курабии
Продукти:
4 яйца2 ч.ч. захар
1 ч.ч.разтопена мас
1ч.ч кисело мляко
3 пак. амонячна сода / по 10 гр./
1 равна ч.л. сода
3 ванилии
1100 гр. брашно
За отгоре:
1 жълтък
захар за поръсване
Приготвяне:
Яйцата със захарта се разбиват много добре с миксер до
получаване на пухкав крем. Към тях се прибавя се разтопената мас. В малко
оцет угасете амонячната сода, а содата бикарбонат угасете в киселото
мляко. Прибавете ги към яйчната смес. Добавете ванилиите, и започнете да
сипвате по малко брашно и бъркайте непрекъснато. Трябва да се получи много
место тесто. Добре е да престои поне една вечер в хладилника, но аз замесвам
сутринта и след два часа започвам да пека. Взимате част от тестото и разточвате
на кора с дебелина около ½ см. И с помоща на фигурки разрязвате курабийките. Намажете
ги с разбит жълтък , поръсете със захар. Подредете готовите курабии в тава
застлана с пекарска хартия и печете на 200 градуса за около 15 - 20 мин.
Подреждайте курабиите на разстояние, защото се надуват и да не се залепят.
Пробвала съм да ги пълня с локум, получават се страхотни!
Да ви е сладко!
Ели, Благодаря ти!!! Толкова празнично и красиво, рецептите, снимките, всичко е прекрасно! Наслаждавам се отново на този колорит!
ОтговорИзтриванеГледах те вече аз на това канапенце :) Чудесни рецепти и страхотно представяне!
ОтговорИзтриванеЧудесно гостуване си спретнала! Определено ме спечели с идеята за рулото с чай :) Поздравления и хубава нова, празнична седмица!
ОтговорИзтриванеХристос Воскресе!
ОтговорИзтриванеЕли, нека светлината на неговото воскресение да дари живота ви с много топлина,нежност и разбирателство.В къщата ви винаги да има здраве и любов!
Здравей Елена,
ОтговорИзтриванеБихме искали да публикуваме рецептата ти в списание GoodFood в рубриката BG Blogs. Би ли върнала отговор на l.slokoski@goodfood.bg?
Благодаря!
Честито Възкресение с малко закъснение, Ели! Най-хубави пожелания от мен за здраве и много щастие! Рулото изглежда много добре и мисля още другия уикенд да го пробвам (понеже този ще пътувам). Ароматът на чай придава фантастично усещане на печивото, сигурна съм, че ще е много добро!
ОтговорИзтриванеХубави слънчеви дни ти пожелавам! :)
Ах, това руло ще го сънувам :) чак до уикенда, когато ще имам време да се опитам да го направя :)
ОтговорИзтриванеМомичета благодаря ви! Който се пробва и опита рулото да не забрави да се похвали....
ОтговорИзтриванеПоздрави на всички!
Оооо това руло го опитах :)). Повярвайте омете се за кратко време. Целувки за майсторката.
ОтговорИзтриванеХубав и слънчев ден!