16 април 2012 г.

На гости в Канапе

Още като получих поканата от Катето и веднага пресметнах, кои са наближаващите празници :). Какво по хубаво от това да споделиш празника с приятели. Ще си призная, че за мен беше огромно удоволствие да се настаня на Канапето в My Candy kitchen
Ето какво приготвих специално за Катето

 Руло с чай от розов грейпфрут

Продукти:
300 мл чай
100 мл разтопено масло
150 г захар
20 г прясна мая
2 ванилии
1/2 ч.л. сол
около 600 -700 гр брашно 

  За плънката:
400 гр едро смлени орехи
100 гр  стафиди
2 с.л. захар
2 с. л. прясно мляко
20 гр масло

Приготвяне:
Сварете чая и оставете леко да се охлади. Аз имах чай от розов грейпфрут и се получи добре, стана много ароматно рулото. Но чая може да е според вкуса ви! Към леко охладения чай, добавете маслото, захарта, маята, ванилията и солта. Разбъркайте за да се смесят добре всички продукти. С брашното омесете меко и нелепнещо тесто. Оставете готовото тесто на топло за да удвои обема си. Докато това стане, пригответе плънката. В малка касерола задушете всички продукти,  за около 10 мин. На не много силен котлон. Трябва да се стопи захарта и леко да омекнат орехите.

След като тестото е готово, разделете го на три равни части. Разточете  всяка топка на правоъгълници и разпределете плънката. Завивате всяка кора на руло и подредете в тава застлана с хартия за печене. Преди да печете оставете рулата отново да втасат. Когато са готови ги изпечете в предварително загрята фурна на 200 гр. до готовност. След като ги извадите от фурната ги покрийте с кърпа и нека така да се охладят. Преди да сервирате ги поръсете обилно с пудра захар.
Да ви е сладко! 

 

Курабии

Продукти:
4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч.разтопена мас
1ч.ч кисело мляко
3 пак. амонячна сода / по 10 гр./
1 равна ч.л. сода
3 ванилии
1100 гр. брашно
За отгоре:
1 жълтък
захар за поръсване

Приготвяне:
Яйцата със захарта се разбиват много добре с миксер до получаване на пухкав крем. Към тях се прибавя се разтопената мас. В малко оцет  угасете амонячната сода, а содата бикарбонат угасете в киселото мляко. Прибавете ги към яйчната смес.  Добавете ванилиите, и започнете да сипвате по малко брашно и бъркайте непрекъснато. Трябва да се получи много место тесто. Добре е да престои поне една вечер в хладилника, но аз замесвам сутринта и след два часа започвам да пека. Взимате част от тестото и разточвате на кора с дебелина около ½ см. И с помоща на фигурки разрязвате курабийките. Намажете ги с разбит жълтък , поръсете със захар. Подредете готовите курабии в тава застлана с пекарска хартия и печете на 200 градуса за около 15 - 20 мин. Подреждайте курабиите на разстояние, защото се надуват и да не се залепят. Пробвала съм да ги пълня с локум, получават се страхотни!
Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Ели, Благодаря ти!!! Толкова празнично и красиво, рецептите, снимките, всичко е прекрасно! Наслаждавам се отново на този колорит!

    ОтговорИзтриване
  2. Гледах те вече аз на това канапенце :) Чудесни рецепти и страхотно представяне!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно гостуване си спретнала! Определено ме спечели с идеята за рулото с чай :) Поздравления и хубава нова, празнична седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Христос Воскресе!
    Ели, нека светлината на неговото воскресение да дари живота ви с много топлина,нежност и разбирателство.В къщата ви винаги да има здраве и любов!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Елена,
    Бихме искали да публикуваме рецептата ти в списание GoodFood в рубриката BG Blogs. Би ли върнала отговор на l.slokoski@goodfood.bg?
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  6. Честито Възкресение с малко закъснение, Ели! Най-хубави пожелания от мен за здраве и много щастие! Рулото изглежда много добре и мисля още другия уикенд да го пробвам (понеже този ще пътувам). Ароматът на чай придава фантастично усещане на печивото, сигурна съм, че ще е много добро!
    Хубави слънчеви дни ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ах, това руло ще го сънувам :) чак до уикенда, когато ще имам време да се опитам да го направя :)

    ОтговорИзтриване
  8. Момичета благодаря ви! Който се пробва и опита рулото да не забрави да се похвали....
    Поздрави на всички!

    ОтговорИзтриване
  9. Оооо това руло го опитах :)). Повярвайте омете се за кратко време. Целувки за майсторката.
    Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...