25 март 2012 г.

Сладкиш "Негърче"


Това е сладкиша от моето детство. Майка ми го правеше много често и си умирахме за него. С леко горчив вкус и много пухкав - просто разкош. Та  разлистих стария тефтер на майка ми и минавайки, покрай тази рецепта реших, че ще го приготвя и аз на моите деца.  Не изисква много продукти и смело мога да кажа, че е лесен за изпълнение. Ето и как се приготвя:

Продукти:
2 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. олио
2с.л. какао

  За глазурата:
3с.л. вода
6 с.л. захар
2 с.л. какао
1/2 пакет масло / от малките пакети - 125гр./

Приготвяне:
Разбивате яйцата със захарта до получаване на бял пухкав крем. Добавяте олиото и киселото мляко, като предварително сте угасили в него содата. Разбърквате добре и накрая прибавяте брашното и какаото, разбъркайте с шпатула, докато се поемат и стане гладка смес. Готовото тесто изсипете в тава, която предварително сте намазнили и набрашнили. Печете в предварително загрята фурна до готовност.
За глазурата сложете всички продукти в малка касерола и сложете на котлона да заври. Достатъчно е да се смесят всички продукти и да се стопи захарта. След като е готова глазурата докато е още топла,  залейте изстиналия сладкиш.
Да ви е сладко!

29 коментара:

  1. Оххххххххххх........чудесен!!!!! Страхотно сладко изкушение. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ели,класиката си е класика:))
    Прекрасно ни го предлагаш това парченце:))

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен сладкиш, Ели! И аз го помня от детството ми. Всички много го обичаха.

    Прегръдки и весела неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Май на всички ни напомня за детството ни. Както казва Милена просто класика.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Честито Благовещение! Този сладкиш много ми напомня за детството, но аз лично никога не съм го правила! При теб изглежда изкусително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, не го отлагай много. Приготви го при първа възможност.
      Честито Благовещение!

      Изтриване
  5. Ели,това е сладкиш и от моето детство...Хубав ти е станал...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Елена ,това е любимото сладкишче в нашата къща.Твоят е станал прекрасен.
    Честито Благовещение!

    ОтговорИзтриване
  7. И моето детство е това!!!
    И много го обичах, сега пак бих го обичала;)
    Мерси, Димиева, че го припомни;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Ели, и на мен това ми е един от любимите сладкиши! Не съм го хапвала от години :) Благодаря, че ми припомни за него! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Ели, рецептите от детството ме връщат назад във времето и ми носят наслада. Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  10. Любим десерт, който бях позабравила.Благодаря ти, че ми го припомни!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  11. на мен ми напомня за 1 приятелка, която го правеше, когато вече не бяхме съвсем деца. днес ще е моят специалитет. просто сложи край на търсенето, щом го видях. благодаря, Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Sga, дано да се хареса и оправдае очакванията ти. Не забравяй да се похвалиш и вкусен уикенд....
      Поздрави!

      Изтриване
  12. хайде, отивам след малко да го нося:)... 1-2 дни май няма да съм в интернет, после ще кажа обезателно! хубави празници и на теб!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте ! В самия сладкиш не се ли слага какао , защото има много приятен "шоколадов" цвят ? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам за пропуска, вече добавих в рецептата. Какаото е 2 - 3 с.л., но в къщи не обичат много какао и слагам по две равни лъжици. :)

      Изтриване
  14. Здравей, Елена. Искам и аз да благодаря за чудесната рецепта. Вече два пъти правя този така познат сладкиш, следвайки посоченото от теб. Определено ни харесва! Желая ти слънчев и усмихнат ден!
    Ето го и моето "Негърче": http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com/2012/11/blog-post_16.html

    ОтговорИзтриване
  15. Ели, благодаря ти за хубавата рецепта :) Страхотен сладкиш стана!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Много вкусен сладкиш се получи. Отгоре наредихме и малко пресни малини - хем изглежда още по-добре, хем е много приятен контраста между вкуса на леко киселия плод и сладкиша.

    ОтговорИзтриване
  17. Сладкишът става чудесен! Правя го за втори път и много се харесва! :) Благодаря за рецептата! Но аз вместо с олио го правя с масло и за глазурата разтопявам черен шоколад + вода или ядково мляко. Гарнирам го в чинийка с резенчета ягода. Много е вкусен! :) Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Само по този начин правя "Негърче". Страхотен десерт и изключително сполучлива рецепта 😊 Благодаря за споделянето 😊 Дори тъкмо сега пак го захващам :)

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотен,отдавна ми се ядеше, в зимите се присещам и го правя, ноооо глазурата не ми стигна ; ) Съвет за по голяма доза глазура, моля ; ))) ???!!! Мерс !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз скоро го правих и пробвах с двойна доза за глазурата, но много ми се разля отстрани. Не че пак не се изяде.... :)

      Изтриване
  20. Здравейте, а какаото кога се добавя? С брашното или? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да накрая с брашното, извинявам се пропуснала съм го.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...