13 март 2012 г.

Карамелен кейк с банани


Ей, най - накрая се наканих да публикувам рецепта. Толкова малко време имам напоследък, че чак се ядосвам на себе си. Или съм страшно неорганизирана или още не мога да се адаптирам на нови режим. След две годишното майчинство се наложи пак да се върна на работа :))), е тук добрата новина е, че смених работата и сега е сравнително по - добра от предишната. С две думи доволна съм и не се оплаквам. 

Тази рецепта видях  в блога на сестра ми  И да похапнем... , но мисля че в оригинал разкошния сладкиш е на Lety. Още като го  видях и  знаех, че ще го  направя, страшно съблазнителен ми се стори, и изобщо не съм сбъркала. Просто е разкошен! Благодаря и на двечките, че го споделиха :). Ето и как се приготвя:

Продукти:
  За кексовото тесто:
115 гр. масло
150 гр. захар
2 ванилии
2 яйца
210 гр. брашно
1 бакпулвер
щипка сол
125 мл. прясно мляко

  За карамела:
45 гр. масло
170 гр. захар
3 банана

Приготвяне:
Най - напред се приготвя карамела. На дъното на тавата, в която ще печете сладкиша разтопете маслото и добавете захарта. Карамелизирайте до получаване на светъл карамел. Почистете и нарежете бананите на равни кръгчета. Подредете ги внимателно върху карамела. Докато изстива започнете с приготвянето на кексовото тесто. 
В купа разбийте маслото и захарта. Добавете ванилиите и едно по едно яйцата. В друга купа смесете брашното, бакпулвера и солта. добавете сухите съставки към маслената смес. Разбъркайте с шпатула, така че да се поеме брашното добре. Най- накрая се прибавя прясното мляко и бъркайте за де се смеси добре и трябва да се получи гладко тесто. Разпределете кексовото тесто върху карамела с бананите и печете за около 40 мин. в предварително загрята фурна на 180 - 200 гр. Готовия сладкиш оставете да изстине леко и обърнете върху подходящ поднос. 
Да ви е сладко!

21 коментара:

  1. Аууууу страхотно карамелено изкушение :). Радвам се че ви е харесал.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Този сладкиш е разкошен:)Правила съм го и с други плодове,с ананас и с праскови от компот.Сигурна съм че във всички варианти е наслада за сетивата!
    Честита нова работа и спокойно ,с времето и организацията ти ще си дойде на мястото!
    На младостта всичко и се отдава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, наистина е истинска наслада това сладкишче, а пък за работата няма как ще трябва да влезна в ритъм :)))

      Изтриване
  3. Супер ! Изглежда много апетитно :), благодаря за споделената рецепта !
    Хубав ден ,Ели !

    ОтговорИзтриване
  4. Ели,любимият ми,както казах и при мен наскоро,десертът с главно "Д".
    Твоят изглежда вълшебно,мога да му се любувам с часове и мога да го излапам за нула време!
    Това е знаменит сладкиш!
    Хубав ден и успех с новата работа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, десерта е на почит май навсякъде :))) Благодаря за хубавите думи, целувки....

      Изтриване
  5. Много апетитно изглежда! Браво на тебе!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно предложение, Ели! Златисто и уханно, чудесно за затоплящото се време!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Миме, наистина внася свежест този десерт :))

      Изтриване
  7. Ехе, Димиева,
    добре дошла в редиците на труженичките;)Това с връщането на работа и първоначалната дезориентация и аз съм го минала, но после се свиква;) Айде да ти е лека новата работа, повече свободно време и още повече време за сладкиши;) Аз ще го опитам този след като толкова го хвалите, а и изглежда фантастично;)
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, ще чакам отзиви за сладкиша, защото не напразно го хвалим. :)))
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  8. Страхотен е, Ели! Такова изкушение е, че ми идва да се развъртя по нощите:). Не се притеснявай за времето, в момента друго ти е на преден план:)По-важното е, че всичко е ок! Радвам се, че се появи!:)Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, колко си права, друго ми е на преден план, но с времето ще се наглася някак си :))
      Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  9. Станал е разкошен! Аз съм го правила с какви ли не плодове, но точно с банани не съм опитвала, ще трябва да поправя пропуска, изглежда невероятно апетитно :)
    А за адаптацията към нов режим след майчинските, напълно те разбирам. Преди две години аз се върнах след 5 годишно отсъствие на работа (защото имам две дечица родени едно след друго и майчинските продължиха мноооого) и шокът беше голям. Пожелавам ти бързо и леко да се адаптираш към вече промененото ежедневие.
    Съдечен поздрав и много цветно настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, пробвай някой път с банани, става доста ароматен.
      А що се отнася до адаптацията, ще се свикне няма накъде. Просто ми остава по малко време за готвене, пък за снимки да не говорим. :)))
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Чудничко изглежда, Ели!
    Представям си колко е бил вкусен.
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Получи се страхотно вкусен сладкиш, нищо, че се наложи да издълбая карамела с бананите от дъното на тавичката. Не знам защо се получи така, ще се радвам на коментари. Хапнахме си го все пак, разбира се, ще повторим! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Дани! Радвам се, че си опитала сладкиша, той наистина е чудесен. Постарай се другия път докато е още топъл да го обърнеш. Карамела ще е още мек и ще е по лесно.Кокато сладкиша изстине ще е по - трудно обръщането, защото и карамела леко ще застине и самия сладкиш става по твърдичък. Успех другия път!
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...