31 октомври 2011 г.

Мини бутер пици


Тази рецепта е от типа почисти хладилника, затова ще напиша приблизително продуктите, тъй като всичко правих на око. Самата рецепта търпи и доста промени. А пък аз докато не му хвана цаката на бутер тестото няма отказване. :-)

Продукти:

1 пакет бутер тесто - 400гр.

200 гр. шпеков салам
200 гр. кашкавал / при мен беше сирене Гауда и Моцарела/
5 - 6 с.л. доматено пюре / кетчуп
риган

  За заливката:
3 яйца
50 мл. прясно мляко
5 - 6 с.л. квасена сметана


Приготвяне:

Вземете тестото и го разрежете по дължина на половина. Намажете обилно с доматеното пюре или кетчупа /каквото ви се намира под ръка/. Предварително нарежете колбаса и кашкавала на малки кубчета. Разпределете ги равномерно върху двете парчета тесто. Поръсете с ригана. Навивате парчетата на руло и разрязвате на шайби с дебелина около 2 см. Във форми за мъфини поставете хартиени капсули и сложете по две от нарязаните шайби една до друга.
Разбийте продуктите за заливката и поливате във всяка форма, като не трябва да се пълни формичката. Печете на 200 градуса за златист цвят.
Да ви е сладко!

30 октомври 2011 г.

Захарни възелчета и две награди


Тази прекрасна рецепта открих в блога на Аелис. Още когато я публикува Стела, ме грабнаха тези малки сладички възелчета, веднага я приготвих и от тогава ги правя редовно. Децата много ги харесват и все ме карат да ги приготвям. Обикновенно замесвам тестото от вечерта и съхранявам в хладилник до сутринта, че народът като стане сутрин и все в кухята се намърдва с редовното изречение: "Какво има за закуска?" и все не може да чакат :) А като всяко тесто от мая и това се нуждае от време за да втаса. Ето как се приготвят:

Продукти:

1 яйце
1 ч.ч прясно мляко
20 гр. прясна мая
1/2 ч.ч. олио / аз разделям на равни част масло и олио/
1 ванилова захар
 около 500 гр. брашно

захар за овалване

Приготвяне:

Леко затоплете млякото и размийте вътре маята. Трябва да се разтвори нацяло. Добавете ваниловата захар, мазнината и яйцето. Разбъркайте и с брашното замесете меко и нелепнещо тесто. Тестото се оставя за два часа в хладилника /аз много често го приготвям вечерта и престоява цяла нощ там/, оформят се малки топчета. От всяко топче направете фитилче, което оваляйте в захарта и завържете на възел. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене, оставете разстояние между тях, защото при печене се надуват. Пекат се в предварително загрята фурна, до златист цвят.
Да ви е сладко!


А сега да се похваля със страхотните награди, които Мони ми подари. Мони благодаря ти, незнаеш как ме зарадва!

29 октомври 2011 г.

Горски щрудел



Тази рецепта открих в книгата на Бон Апети " 1500 рецепти за всеки ден". Стори ми се много интересна, но все ме спираше факта, че се приготвя с бутер тесто. Когато и да съм правила нещо с него все не съм доволна от резултата. Накрая все става така, че отвътре остава по неизпечено, а отвън е добре зачервено. Или аз не мога да му хвана цаката или така трябва да става. Ще ми е много полезно ако някай ми подскаже къде бъркам. За тази рецепта спазих точно инструкциите, написани от автора, и пак ми стоешо по сурово отвътре. Може би защото плънката е по влажна, но важното е, че двете рулца ги няма, ометоха се за нула време. :)))

Продукти:

1 пакет бутер тесто/ аз ползвах от 400гр./
1 жълтък

  За плънката:
500 гр. пресни гъби
1 глава лук
1 филия хляб
50 мл. олио
2-3 с.л. бяло вино
1 кубче пилешки бульон
черен пипер на вкус
пресен копър



Приготвяне:

Почистете и нарежете на ситно гъбите и лука. В подходящ съд загрейте олиото и запържете за 2-3 мин. лука с гъбите. Натрошава се пилешкия бульон, налива се виното и се разбърква. Оставете да ври на тих огън и накрая преди да отместите от котлона сложете хляба нарязан на малки кубчета, и овкусете с копъра и черния пипер. Отместете плънката от котлона и оставете настрана за да се охлади напълно. От бутер тестото се отрязва правоъгълно парче с дължината на тавата за печена. В единия край на разгънатото тесто се поставя от плънката, като от всяка страна се оставят по 2 пръста разстояние. Краищата на кората се намазват с разбития жълтък.  Двата външни края се прегъват навътре, завива се на руло и се прищипва по краищата, за да не изтича плънката, след това отново се маже с жълтък. Пече се в предварително загрята фурна 15 - 20 мин. при температура 200 - 220 градуса до зачервяване.
Да ви е сладко!

28 октомври 2011 г.

Кюфтета по гръцки


Моята свекърва от близо 11 години живее и работи в Гърция. През лятото прекара два месеца в България, че беше си счупила ръката и нямаше как да работи. Та аз като добра снаха се грижех за нея, но все я карах да ми подшушне някоя гръцка рецепта. И нали не можеше да готви, тя ми казваше, пък аз ги забърквах. Тази рецепта я знам от нея, много ми харесаха кюфтенцата в този им вариант, е не можах да се стърпя и добавих нещо от себе си - кашкавалчето :). Аз не знам дали това е типично гръцка рецепта, но казва, че къщата в която живее така приготвят кюфтенцата. Ето и рецептата:


Продукти:

600 гр. кайма - смес
1/2 ч.ч. маслини без костилки
1/2 ч.ч. сирене "Фета"
1 яйце
2-3 скилидки чесън
1 глава лук
1 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
100 гр. кашкавал /по желание /
риган
черен пипер
кимион

Приготвяне:

Маслините нарязвате на колелца, кашкавала и сиренето на малки кубчета. Омесвате каймата със всички продукти, като е желателно сиренето да го сложите съвсем накрая, тъй като е достатъчно меко и ще се разпадне, докато смесвате каймата с подправките. Добре е омесената кайма да престои поне два часа, за да поеме ароматите. Оформете кюфтенца и ги подредете в намаслена тава. Печете на 200 градуса до златисто. Аз сервирах с млечно - чеснов сос, много им подхожда.
Това е да ви е сладко!

27 октомври 2011 г.

Двуцветни мъфини с фанта


Продукти:

1 ч.ч. захар
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
50 гр. кокосови стърготини
1/2 ч.ч. разтопено масло
250 мл. фанта портокал /или друга газирана напитка/
1 с.л. какао

мед за мазане
кокос за поръсване

Приготвяне:

В купа смесете захарта, брашното, бакпулвера и кокосовите стърготини. Разбъркайте добре съставките и добавете маслото и фантата. Бъркайте с шпатула за да се смесят всички продукти. Разделете сместа на две и оцветете едната част с какаото.
Във форми за мъфини предварително застлани с хартиени кошнички поставете една супена лъжица от кафявата смес и една от бялата. Пълнете не повече от 2/3 от формата. Изпечете мъфините в предварително загрята фурна на 180 гр. до суха клечка. Още топли ги намажете с мед и поръсете с кокосови стърготини.
Да ви е сладко!

25 октомври 2011 г.

Питки с ароматно масло


Преди време много често правих тези питки на Юлия, бяха любими на всички в къщи. Но незнам защо спрях и не ги правех :(. Днес седнах и разрових рецептите, и попаднах на тези позабравени питки. Не му мислих много, тъй като не изискваt много продукти, веднага запретнах ръкави. Питките стават много мекички и сладки от меда. Ето как се приготвят:


Продукти:

22 гр. пясна мая
200 мл. топла вода
2 с. л. мед
2 с. л. олио
1/2 ч.л. сол
около 350 гр. брашно

  За ароматното масло:
70 гр. масло
2 скилидки чесън
ситно нарязан магданоз
сол

Приготвяне:

В топлата вода разтворете маята и меда. След като са се разтворили добре, добавете олиото и солта. В подходящ съд изсипете брашното и от готовия квас омесете меко и гладко тесто. Поставете в намаслена купа тестото и покрийте със свежо фолио. Трябва да втаса или да удвои обема си за около 30 мин. Втасалото тесто се разделя на равни части и се оформят питки. В намаслена тава се подреждат и отново оставете да втасат за 30 мин. Готовите питки притеснете в средата с пръст, трябва да се получи вдлъбнатина. Там поставете парче от ароматното масло.


Питките се пекат в предварително загряла фурна на 220 гр. за около 15 мин или до златист цвят.
 
  Ароматно масло:
Нарежете на ситно чесъна и го смесете с мекото масло и магданоза. Разбъркайте до получаване на еднородна смес. Посолете на вкус. В найлоново фолио изсипете готовото масло и го увийте, като се стараете да се образува фитилче. Замразете във фризера и когато е необходимо извадете и нарежете на кръгчета.
Да ви е сладко!






22 октомври 2011 г.

Трюфели с бял шоколад


Тези ужасно вкусни трюфели приготвих с огромно желание, не само защото изглеждат много привлекателно, а защото бяха предвидени за празника на моята баба. Тя вчера навърши 80 год. и събра цялата фамилия, за да отпразнуваме заедно. Аз много я обичам, пожелавам и здраве и още много време да се радваме една на друга. Рецептата за тези вкусни трюфели открих в блога на Ева, още щом ги зърнах и бях сигурна, че ще се озоват на трапезата ни.:)))). Ева благодара, че направи празника ни още по хубав. Ако някой не ги е пробвал все още, сега е момента да запретне ръкави и да се захваща за работа. Ето и как ги приготвих аз, като промених само една част от рецептата:

Продукти:
200 гр. бял шоколад
90 мл. течна сладкарска сметана
80 гр. масло
130 гр. кокосови стърготини
100 гр. едро смлени бадеми
кокос за овалване

Приготвяне:
Белият шоколад, сметаната и маслото разтопете на водна баня. Трябва да се получи гъст крем и да няма бучки, т.е. всички съставка трябва да са добре стопени. Изчакайте сместа да се охлади. Докато това стане, в сух тиган препечете леко кокосовите стърготини, но внимавайте защото много бързо изгарят. Прибавете ги към шоколадовата смес заедно с едро смлените бадеми. Разбъркайте добре за да се смесят всички съставки. Покрийте купата и оставете сместа във фризера за около 20 - 30 мин. за да стегне. Когато това стане оформете трюфелите, оваляйте ги в кокоса и подредете в хартиените форми. Съхранявайте ги в хладилник, ако изобщо е необходимо да ги съхранявате, просто свършват светкавично. :)))

На мен ми излезнаха точно 52 бр.
Да ви е сладко!

21 октомври 2011 г.

Меден кекс


Рецептата на този кекс е на Лабрекс от бг мамите. Тя го е нарекла Постен меден сладкиш, но на мен повече ми прилича на кекс и затова му лепнах това име.:) Много бърз и лесен за приготвяне. Отдавна бях свалила рецептата, но все не и идваше реда. Трябваше да започна диета та да го приготвя. Изключително подходящ е за въглехидратия ден. Ето как се приготвя:



Продукти:
1 ч.ч. вода
3/4ч.ч. захар
1/2 ч.ч. масло
3 с.л. мед
1/2 ч.л. сода
1 бакпулвер
1 с.л. какао
шепа стафиди
1/2 ч.л. канела
2 и 1/2 ч.ч. брашно
ядки - аз ползвах лешници и бадеми


Приготвяне:
В малка тенджерка загрейте водата със захарта, маслото и меда. Не е необходимо  да завира, просто трябва да се стопи захарта и меда. Когато е готова сместа, отместете от котлона и оставете да изстине. В изстиналата течност сложете содата, какаото и канелата. Разбъркайте добре за да няма бучки. Добавете стафидите и брашното с бакпулвера в него. Разбъркайте леко с миксер за да се получи гладка и не много гъста смес. Изсипете във форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Преди да сложите да се пече подредете ядки отгоре. Печете кекса в предварително загрята фурна на 200 гр. за около 30 - 35 мин. или до суха клечка. Изстиналия сладкиш може да поръсите още топъл с пудра захар или да намажете обилно с мед или сладко.
Да ви е сладко!

Ето как изглеждаше какса преди да го поръся с пудрата захар.

19 октомври 2011 г.

Паста с тиквички


Продукти:
1 пакет паста - 400 гр. /аз използвах на спирали/
50 гр. масло
50 мл. зехтин
4 скилидки чесън
1 глава лук
1 морков настърган
2 малки тиквички настъргани
риган
мащерка
босилек
500 гр. домати
100 гр. пармезан
сол


Приготвяне:
Поставете пастата във вряща подсолена вода и добавете маслото. Оставете да се сварят, но внимавайте да не се преварят. Съобразете се с времето за варене указано на опаковката. Докато пастата се вари, нека да приготвим соса.
За соса използвайте по - дълбок съд, сипете зехтина и запържете първо скилидките чесън нарязани на филийки и лука нарязан на ситно. След като лука е омекнал добавете предварително настърганите морков и тиквички и запържете и тях. Накрая прибавете и доматите, които сте обелили предварително и пасирали добре. Овкусете с всички подправки и оставете така да поври за да се сготвят тиквичките. Когато сос е готов прибавете към него сварената паста, разбъркайте, трябват им две - три минути. Целта е да се смесят добре. Сервирайте топла и поръсена с обилно количество пармезан.

Важно: Тази рецепта е  подходяща за режима на 90 дневната диета, като изключите пармезана.
Да ви е сладко!

15 октомври 2011 г.

Пърленка


Много обичам да си приготвям разни неща от тесто, а и в къщи домочадието много ги обича. Освен това наскоро започнах един режим на хранене, който е по известен като 90 - дневната диета и там за моя радост се включват такива храни. Търсейки подходяща рецепта за въглехидратния си ден попаднах на страхотната рецепта за Селска пърленка на Илиана. Не му мислих много и запретнах ръкави, уж само аз бях на диета, пък накрая за мен почти не остана. Но все пак много се зарадвах, че децата я харесаха, те са ми малко капризни и все нещо не им харесва. Илианка благодаря за споделената рецепта, тази пърленка ще се окаже редовна на трапезата ни. :)))) Ето и как я приготвих:

Продукти:
350 мл. топла вода
20 гр. прясна мая
1 с. л. захар
1 с. л. сол
5 с. л. олио
около 5 ч.ч. брашно / на мен ми пое още 1/2 ч.ч./
шарена сол за поръсване
олио за намазване

Приготвяне:
В топлата /но не гореща/ вода разтворете маята, добавете захарта, солта и олиото и разбъркайте до пълното им разтваряне. След това в подходящ съд в който ще месите, изсипете брашното и направете кладенче, в което поставете готовия квас. Омесете меко тесто. Оставете да втаса за около 40 мин. или докато удвои обема си. Голяма тава намажете обилно с олио и растелете на тънък слой тестото, поръсете обилно с шарена сол и олио. Печете на 200 градуса, като не е необходима да загрявате предварително фурната.
Да ви е сладко!

5 октомври 2011 г.

Фокача с гъби и лук


Продукти:
  За тестото:
500 - 600 гр. брашно
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
20 гр. мая
200 мл. топла вода

  За плънката:
200 гр. гъби
50 гр. масло
1 глава лук
1 с. л. риган
сол и черен пипер


Приготвяне:
Разтворете маята в топлата /но не гореща/ вода, добавете зехтина и солта. В подходящ съд, в който ще месите изсипете брашното и направете кладенче по средата. Там изсипете маяната смес и омесете меко и нелепнещо тесто. Възможно е да поеме малко повече тесто, но това ще го прецените докато месите тестото. Сложете го в дълбока купа и покрийте със свежо фолио, трябва да удвои обема си. Ще втаса за около 40 - 50 мин. Докато тестото втаса пригответе гъбите. Почистете ги и нарежете на ситно. В тиган с масло задушете гъбите и овкусете със сол и черен пипер.

Готовото тесто се разточва върху набрашнен плот, на кръгла кора. В тава покрита с хартия за печене поставете разточената кора, и поръсете с ригана. Подредете лука нарязан на полумесци, и накрая поръсете гъбите.
Печете на 200 гр. до получаване на златист цвят.
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...