22 юли 2011 г.

Торта "Дулсе де лече"


Тази невероятно вкусна торта открих в блога на вкусното Йоли. Няколко пъти я приготвям, и в къщи като питам каква торта да правя и все тази искат. Комбинацията орех, карамел и шоколад е невероятна, по вкусно нещо не съм опитвала. Ще използвам копи/ пасте, и се надявам Йоли да не се разсърди, но няма какво да промениш на тази торта, толкова добре е съчетана.
Сгущенка може да намерите в руските магазини, но ако няма наблизо край вас, можете да си направите сами. Сварете една консерва сладко кондензирано мляко/направо с кутията без да я отваряте/ за около 4 часа, като се стремите консервата да е покрита през цялото време с вода. Доливайте периодично, като се стремите да има коло 1 пръст вода над консервата. Аз лично все си намирам готова сгущенка и така не съм пробвала, но освен че съм чела из блоговете, и момичето в руския магазин ме посъветва така да си я приготвям.

Продукти:
   За блата:
3 яйца
1 непълна ч.ч.захар
11/2ч.ч.млени орехи
1 с.л.галета
1 ванилия

 За крема:
1 консерва сгущенка /Дулсе де лече/
1 ч.ч.сладкарска сметана
1 ванилия

   За глазурата:
1 ч.ч.течна сметана
200г натурален шоколад

захаросани цели ядки за украса


Приготвяне:
За блата разбийте жълтъците с половината захар. Отделно разбийте на сняг белтъците. Като се втвърдят постепенно добавете останалата захар като продължавате да разбивате докато се получат меки връхчета. Смесете орехите с ванилията и галетата. Започнете да прибавяте към жълтъците от орехите и от избитите белтъци като ги редувате. Изсипете тестото в тортена форма,покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна.
За крема разбийте с миксер карамелизираното мляко и го смесете добре с предварително разбитата на сняг сметана и ванилията.
За глазурата кипнете сметаната,дръпнете я от огъня и сипете в нея начупения на парченца шоколад. Бъркайте докато получите гладък крем.
Сглобете тортата като върху блата нанесете крема с Дулсе де лече. Добре е да престои около час в хладилника за да стегне крема, че на мен все ми се разлива глазурата, защото все се бърза :). Залейте с глазурата докато е още леко топла. Гарнирайте тортата със захаросаните ядки.
Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Браво Лени,получила ти се е страхотно!Хубав ден и прекрасен уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна торта! Вземам си това последното парченце :) Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, Габи благодаря ви момичета, черпя ви с парче от тортата и бягам , че багаж ще стягам, морето ни чака :)))))
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда фантастично, сигурна съм, че и вкусът е неповторим!

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусно ми изглежда!Пък и рецептите на Йоли са винаги отлични,така че напълно вярвам,че тортата е любима у вас,Ели!Дулсе не съм купувала никога,защото карамелът не ми е от най-любимите,но пък трябва все някога да пробвам,може да остана много приятно изненадана!

    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Едно кондензирано мляко се чуди в какво да се претвори в моя хладилник:-) Мисля, че си намери мястото:-)
    Избрах те за човек, на който да предам наградката си, получена от Диана:)

    Прапратено от мен за теб тук:

    http://gorskimah.blogspot.com/2011/07/blog-post_25.html

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...