13 февруари 2013 г.

Крем карамел



Всеки има своята рецепта за този класически десерт. Аз съм наследила рецептата от майка ми и все така го приготвям. Казват, че успешно изпечения крем карамел е този, който е гладък и няма шупли. Аз да си призная, че все не ми се получава съвсем гладък, но пък това изобщо не пречи да намеря празните купички в мивката. Все се харесва и винаги не стига. Ето и моята рецепта:

Продукти:
1 л. прясно мляко
15 с.л. захар
6 яйца
2 ванилии

захар за карамел на купичките

Приготвяне:
Затоплете малко млякото и прибавете захарта и ванилиите. Разбъркайте за да се стопи напълно захарта. Добавете яйцата и с пасатора разбийте сместа. Във всяка една от огнеупорните купички сложете 1 ч.л. захар и карамелизирайте. Докато е още горещ карамела внимателно напълнете чашката с млечната смес. Подредете в тава всички чашки, и поставете във фурната. След това внимателно налейте вода в тавата, така, че чашките да са наполовина или поне два пръста във водата. Печете на 150 градуса поне за час и половина.
Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. МММ... Никога не отказвам купичка с крем карамел.
    С поздрав от Кулата!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам го!
    По рецепта на Ванката ми става гладък няколко пъти, но все забравям градусите на моята фурна, на които става идеално гладък и понякога се получават и шупли. Е, пак го хапваме, няма да го хвърля, я:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...