7 февруари 2013 г.

Домашен течен шоколад


Това е споменът от моето детство! Спомням си как трудно се намираше сухото мляко "Lacta". Майка ми не пропускаше да ни приготви когато успееше да намери, а борбата за течния шоколад беше голяма. Постоянно си скривах по една купичка зад, някоя тенджера в хладилника. Сега сухо мляко има колкото си искаш само да ти се прави шоколад. Разлиствайки веднъж стария тефтер на майка ми се натъкнах на рецептата и много се запалих да направя на децата. Те го харесаха точно толкова, колкото и аз го харесвах като дете. Ето и рецептата за шоколада:

Продукти:
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. пудра захар
125 гр. масло
250 гр. сухо мляко
1 ванилия
5 с.л. какао

Продукти:
Затоплете леко водата, но да не е гореща, смесете със захарта. Разтопете маслото и го добавете към водата. Разбъркайте за да се стопи захарта. Постепенно започнете да прибавяте сухото мляко, като бъркате постоянно. Целта е да не остане на бучки сухото мляко. След като сте добавили цялото количество мляко, идва реда на ванилията и какаото. Разпределете в десертни купички и охладете в хладилника.
Да ви е сладко!  


4 коментара:

 1. Лелеее,как ме върна в детските години!!!Направо ме връхлетя вкусът и ароматът на течния шоколад :))Това е такова изкушение,че бих си приготвила една доза само за мен:)))Благодаря ти,че ми напомни този сладък архив!:))

  ОтговорИзтриване
 2. С толкова много предложения за домашен течен шоколад май ще трябва най-сетне да се наканя...
  Изглежда мнооого сладко твоят! =)
  Поздрави и все такива мили спомени да имаш, Ели!

  ОтговорИзтриване
 3. Чуден е Елена! Така ме върна в детството и във времето когато и аз правех на децата си такъв шоколад.
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 4. Вече бях забравила как се правеше това вълшебство:) Но сега го записвам!

  ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...