30 септември 2011 г.

Кюфтенца с бял сос


Това ястие е любимо на моите децата и аз много често го приготвям. Сигурна съм, че няма да учудя никого, всеки има своя начин, да приготви това ядене. Дъщеря ми веднъж каза:"Мамо ти защо не пишеш за моето ядене...", и това ме накара да седна и да споделя моя начин за приготвяне на това толкова традиционно ядене.

Продукти:
500 гр. кайма - смес
100 гр. ориз
1 глава лук
1 яйце
3-4 стръка магданоз
черен пипер, чубрица / на вкус/
1 зеленчуков бульон
брашно за овалване на кюфтетата

  За соса:
50 гр. масло
3 с.л. брашно
3 яйца
1/2 кофичка кисело мляко


Приготвяне:
Омесете каймата със ситно нарязания лук и магданоз, добавете чубрицата,ориза и яйцето. В тенджера със вряща вода пуснете бульона и едно по едно оформените кюфтета, който предварително сте оваляли в брашно. Варите докато оризът набъбне. В дълбок тиган загрейте маслото и в него изсипете предварително смесените яйца, брашно и кисело мляко. Бъркайте на слаб огън, докато сместа се посгъсти, след което гребвате от бульона, в който сте варили кюфтетата, и бъркате непрекъснато. Трябва да се получи гъст сос. Сервирайте като залеете кюфтетата със соса и поръсете със свеж магданоз.
Да ви е сладко!

20 септември 2011 г.

Орехова торта


Тази торта е за моя баща, който вчера имаше рожден ден. Да си призная от доста време се готвих за този празник и все се рових за някоя интересна рецепта. Съобразявайки се с неговите вкусове и предпочитания търсих ли търсих рецепта, след като се спрях на няколко торти, го помолих да ми помогне и да си хареса нещо, а той отсече и каза: "Искам си любимата орехова торта......" Е така ме улесни още повече, така че рецептата е от стария тефтер на мама, ама да си призная прибавих и това онова от мен :))))) Ето и как я приготвих:


Продукти:
  За блата:
7 яйца
1 и 3/4 ч.ч. захар
2 ч.ч. смлени орехови ядки
1 ч.ч. брашно
2 с.л. какао /само за единия блат/

  За сиропа:
1 ч.ч захар
2 ч.ч. вода

  За първия крем:
1 и 1/2 ч.ч. течна сметана
100 гр. разтопен млечен шоколад

  За втория крем:
1 ч.ч. течна сметана
1 консерва карамелено кондензирано мляко

  За украсата:
1/2 ч.ч. смлени орехи
100 грама разтопен шоколад


Приготвяне:
Най - напред си пригответе сиропа защото е необходимо захарта да се стопи добре. Карамелизирайте захарта и докато е още гореща, залейте със студена вода. Докато приготвяте блатовете за тортата, захарта ще се стопи и сиропа е готов за сиропиране.
За блатовете разбийте яйцата и захарта до побеляване, трябва да се получи гъст крем. Добавете брашното и орехите постепенно, като бъркате с шпатула. Готовата смес разделете на три равни части, като само едната оцветите с какаото. Печете всеки блат поотделно на 200 градуса във форма с диаметър 24 см., като предварително сте застлали с хартия за печене.
Готовите блатове оставете на страна да изстиват.
За първия крем разбийте добре сметаната, така че да се образуват връхчета, и постепенно добавете разстопения шоколад. Разбъркайте с шпатула до пълното смесване на продуктите.
За втория крем също се разбива сметаната много добре, и след като е готова се добавя карамеленото мляко.Крема се получава с много финна и нежна консистенция.
Сглобяването на тортата става в следната последователност:
Първо се постава единия бял блат, сиропира се обилно, намазвате с цялото количество от първия крем. Върху него поставяте кафевия блат, сиропирате и мажете с част от втория крем. Накрая нареждате и последния блат, сиропирате и покривате тортата с останалата част от крема. Завършвате тортата като украсявате със смлените орехи и разтопения шоколад. Тъй като тортата е доста сиропирана, най трудно е да задържиш парчето право в чинията, ето защо и снимката ми не се получи особенно, а защото е и много вкусна не остана и в подноса, за снимка де :)))))
Да ви е сладко!



14 септември 2011 г.

Сладка пита със сини сливи


Отдавна се рових да открия нещо от тесто и погледа ми се спря на тази страхотна пита, освен това в хладилника имам доста сливи, а все по - малко желаещи за тях. Ако са в десерт моите домашните ги хапват, но така в свежо състояние ги избягват. Така, че реших да намеря рецепта с която да ги използвам. Идеята за тази вкусна пита взех от Венс, е не можах да я докарам красива като нейната, но вкуса си заслужава,просто е страхотна. Ето и как я приготвих:


Продукти :
  за тестото :

300 мл топло прясно мляко
50 гр. краве масло
20 гр. мая за хляб
1 ч.ч. захар
1/4 ч.л. сол
 2 яйца
ванилия
около 700 гр. брашно

  за пълнежа:
50 гр. стафиди / накиснати в малко ром или коняк /
канела и захар

  освен това:
1 п.ванилова захар
5-6 сини сливи
1/2 ч.ч. мед

Приготвяне:
Затоплете млякото и разтворете в него маята, захарта и маслото. Прибавете солта, ванилията и предварително разбитите яйца. Всичко това се замесва с брашното, докато се получи меко, еластично и нелепнещо тесто. Оставете за 40- 50 мин. за да втаса или да удвои обема си. След като е готово разделете на две топки и всяка се разточва на дебела кора. Поръсете със захар, канела и половината стафиди. Навивийте кората на руло и разрежете на парчета, които подредете в тава намазана леко с масло. Когато подредите всички парчета оставете питата да почине за 30 мин. Подгответе сливите като ги почистите от костилките и нарежете на четвъртини. Наредете ги върху питата като леко ги притискате, поръсете с ванилова захар и печете в предварително загряла фурна на 200 гр. След като е готова още топла я намажете обилно с мед.
Да ви е сладко!

10 септември 2011 г.

Малинов кейк


Продукти:

4 яйца
250 гр. захар
200 гр. меко масло
250 мл. прясно мляко
1 ванилия
450 гр. брашно
1 бакпулвер
200гр. пресни малини
100 гр. едро смлени бадеми или орехи


Приготвяне:

Вземете подходящ съд, в който ще се пече кейка и залейте дъното му с 50гр. масло. Поръсвате отгоре със смлените бадеми и малко от захарта, след това подредете добре измитите малини и оставете настрани, докато приготвите тастото за кейка.
Разбивате яйцата със захарта, докато побелеят, добавете останалото маслото, прясното мляко, ванилията и отново разбърквате, след което започвате да добавяте на етапи пресятото брашно, заедно с бакпулвера. Разбивате сместа хубаво с миксер и изсипвате върху приготвената вече тава с малини и бадеми.
Поставете тавичката в загрята на 180 градуса фурна и печете между 40 - 50 мин. като за по сигурно проверявайте с клечка дали се е опекъл кейка.
След като е изпечен извадете и изчакайте за 10 - 15 мин. кейка да поизстине и след това обръщате тавичката върху подходяща чиния или поднос. По желание може да поръсите с пудра захар.
Да ви е сладко!

Източник: сп."Домашна кухня"

7 септември 2011 г.

Карамелизиран десерт с праскови и орехи


Днес цял ден ми се правеше нещо сладичко, и все отварях хладилника да гледам какво мога да измисля с наличните продукти. След като видях, че са се събрали доста праскови, бях категорична, че десерта ще е с тях. Като приспах детето на обяд, поразгледах готварските книги и списания и открих това страшно вкусно десертче, как съм го пропуснала досега незнам. Ето и как го приготвих:


Продукти:
 За тестото:
80гр. меко масло
150гр. захар
3 яйца
150гр. брашно
1/2 ч. л. сода
1 ванилия

 За карамела:
100гр. захар
40гр. масло
4 малки праскови
100гр. орехови ядки


Приготвяне:
Разбивате яйцата със захарта и маслото, докато се смесят добре.  Прибавяте брашното със содата и ванилията. Трябва да се получи гладка и гъста смес.
Обелете прасковите, разполовявате и нарязвате на резени с дебелина 2-3 мм. В тавичка с диаметър 20 - 22 см. поставете на котлона и карамелизирате захарта заедно с маслото. Върху карамела подредете орехите и след това нарязаните праскови. След това изсипете внимателно подготвеното предварително тесто. Печете в загрята фурна на 180 градуса, докато сладкиша придобие кафяв цвят и се отдели от стените на съда. Докато е още топъл обърнете сладкиша в по- голяма чиния.
Да ви е сладко!

Източник: сп. "Домашна кухня"

2 септември 2011 г.

Пълнени тиквички със сирене и царевица


Продукти:

4 средни тиквички
1 глава лук
4 с. л. зехтин
200 гр. сирене
4-5 стръка магданоз
1 яйце
200 гр. консервирана царевица

Приготвяне:

Тиквичките се разрязват на две по дължина и се бланшират за 3 минути в кипяща вода. Охлаждат се и се издълбават с лъжичка.
Лукът нарежете на ситно и запържете в малко зехтин, след което прибавете вътрешната част от тиквичките, нарязана на ситно. Сместа се задушава за 5 минути.
В подходящ съд се смесват сиренето, магданоза, яйцето, запържената вътрешност на тиквичките и лука, а накрая и царевицата.
Издълбаните тиквички се посоляват леко и се пълнят с получената смес, след което се подреждат в намазнена тава. На дъното се налива един пръст вода и се пекат 20 - 30 минути при температура 200 градуса, докато получат златист цвят.
По желание малко преди да са готови може да покриете с кашкавал и да допечете до готовност.

Сервирайте с любимия си чеснов сос.
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...