27 март 2017 г.

Козунак


Продукти:
3 яйца / единия белтък оставете за намазване на козунака/
150 г захар
200 мл прясно мляко
80 мл олио
20 г прясна мая
570 г пресято брашно 
2 ванилии
портокалова есенция / аз ползвах изсушени портокалови корички - 1 с л/
течен шоколад за пълнеж / по желание/
захар за поръсване




Приготвяне:
Аз използвах машината за хляб, за да замеся тестото. Продуктите добавих в следната последователност - яйцата, млякото, олиото, захарта, брашното и накрая най - отгоре натроших маята. Включих машината на програма тесто и след първия сигнал добавих есенциите - ванилиите и портокаловаия прах. След като програмата свърши, аз включих още един цикъл за омесване и втасване. Готово тесто извадете с намаслени ръце върху намаслен плот. Оформете козунаците по ваше желание. Аз напълних някои с течен шоколад. Оформих топчета в средата сложих по лъжичка от течния шоколад и подредих в хартиена форма за печене. Може да използвате друга форма и да постелите с хартия за печене. Оставете готовите козунаци да удвоят обема си, аз включвам фурната на 50 г и ги оставям там за да втасат. След като са готови намажете всеки с белтък и обилно поръсете със захар. Изпечете в предварително загряла фурна на 200 г до готовност. Внимавайте да не препечете козунаците, защото ще загубите ефекта на конците.

Ако замесвате тестото на ръка, ще трябва да активирате маята с малко от предварително затоплено мляко с лъжичка захар и 2-3 лъжички брашно. Разбъркайте и оставете да втаса. Разтворете захарта в топлото мляко и разбъркайте яйцата, портокаловата есенция и ванилиите. Добавете половината олио и си пригответе купа с пресятото брашно. Направете кладенче по средата на брашното и изсипете яйчната смес и активираната мая. Започнете да бъркате с бъркалките за тесто на миксера, докато тестото се отлепи от съда и се оформи като топка в средата. Омесете меко и не лепнещо тесто. При нужда може да добавяте брашно, но не прекалявайте. Тестото трябва да е меко. Започнете да добавяте малко по малко и останалото олио като продължавате омесването. В процеса на омесване се виждат конци в тестото. Готовото тесто изсипете на намазнен плот и го оставете в подходящ съд да втаса, докато си удвои обема.  Когато е готово, го извадете и размесете леко, пак го оставете да втаса. За този козунак втасването е два пъти като тесто и един път оформен. След като е втасало втория път е време да го оформите. Плънката и формата е по ваш избор. След като са готови намажете всеки с белтък и обилно поръсете със захар. Изпечете в предварително загряла фурна на 200 г до готовност. Внимавайте да не препечете козунаците, защото ще загубите ефекта на конците.  

2 коментара:

  1. От няколко години правя козунак по тази рецепта-много е сполучлива. Цвета

    ОтговорИзтриване
  2. Дойде време и за козунаците.Вече ми ухае на Великден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...