17 май 2015 г.

Царевичен хляб


 След вкусните и хрупкави царевични хлебчета нямаше как да не изпробвам и други варианти на царевичен хляб. Дълго се ровех и търсих интересна рецепта и се спрях на този вариант. Получи се много пухкав и мек хляб, опитайте:
Продукти:
150 г царевично брашно
200 мл. прясно мляко
1 яйце
3 с.л. зехтин
1 ч.л сол
1/3 ч.л самардала
1 ч.л. захар
6 г суха мая
350 - 380 г бяло брашно
1/2 ч.ч. смес от ядки / тиквени, слънчогледови, мак, сусам и лен/



Приготвяне:
Затоплете млякото и залейте царевичното брашно, разбъркайте го и оставете така за да се охлади. В мерителна чаша разбъркайте яйцето и долейте вода. Общото количество трябва да е 180 г В контейнера на хлебопекарната сложете яйцето с водата, захарта, зехтина, половината бяло брашно, солта и самардалата, останалата част от брашното и маята. Пуснете машината на бърз хляб с продължителност не по - малко от час и половина. Докато машината меси тестото добавяйте с лъжица от царевичната смес. Тестото трябва да е меко и нелепнещо, ако е необходимо добавете още от бялото брашно, но не прекалявайте. Накрая преди да е започнало да втасва тестото сложете и микса от ядките. След като се изпече хляба го извадете от машината и оставете леко да се охлади. Ще имате мек и ароматен царевичен хляб!
Да ви е сладко!

Източник
 

2 коментара:

  1. Обичам царевичния вкус, питките и хлябовете също -
    чудесни варианти ни предлагаш. Благодаря ти, Елена!
    А днес /21 май/ и специален поздрав за твоя имен ден -
    здраве, вдъхновение и успехи, много радост и щастие!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...