2 февруари 2012 г.

Сютляч на фурна и една кражба


Сигурно всеки е ходил в турски ресторант и се е наслаждавал, на невероятния сютляч, с леко препечена коричка и лек привкус на крем. Ами да всеки път, когато си го хапвам си задавам въпроса що не си го спретна в къщи. След консултация с чичко Гугъл изкочиха няколко предложения - това ,това и това. Но аз да си призная във всяка една по нещичко нехаресах. И си забърках, мой си вариянт. А резултата е: бързи снимки на тъмното, че народа като видях с какви темпове си похапва, даже не чакаше да се охлади, а уж се яде добре охладен :))) Ето и как се приготвя:

Продукти:
1 л. прясно мляко
1/2 ч.ч. ориз
1 ч.ч. захар
2 яйца
2 ванилии

Приготвяне:
Оризът сварете в тенджера, като го покриете с вода, не повече от два пръста. Той трябва да набъбне леко, но не и да се сварява на цяло. Ако не е успяла да изври водата просто я излейте.
Затоплете млякото, но да не е горещо, и добавете захарта, ванилията и яйцата. Разбъркайте и прибавете към вече полусварения ориз. Оставете на котлона да поври, докато сместа се сгъсти. Не забравяйте да бъркате непрекъснато, защото може да загори. След като сместа се е сгъстила, отместете от котлона и разпределете в купички за крем карамел. Подредете в тава купичките и сложете на дъното на тавата вода -  около 2 ч.ч, за да се пече на водна баня. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 30 мин.
Да ви е сладко!


Как откраднаха една моя снимка :(((((
И след този страшно вкусен десерт, да кажа и нещо, от което ми стана много тъпо. Ето как бай Данчо си пробутва рецептите, с чужди снимки и кой знае дали не са чужди и рецептите. Ако оставим на страна кражбата, защото за мен това си е абсолютна кражба, то и рецептата не отговаря на снимката. Искам да кажа, че моята и неговата рецепта са абсолютно различни и едва ли читателя, като приготви неговото руло, ще получи това от снимката. Ужас!!! Това е абсолютна заблуда. Знам, че нищо не може да се направи по случая, но на мен ми се искаше просто да го споделя, ей така за да могат повече хора да го видят и да се замислят дали другия път, ще се доверят на бай Данчо????? Притурката с рецептите е към в."България Днес"

Руло със спанак и доматен сос



20 коментара:

  1. Ели, първо за сутляча да ти кажа, че не съм опитвала такъв десерт. Пробвах една хлва ли беше нещо копринено, удивително! Но този, твоят десерт също ме впечатли, и аз ще го направя задължително! А относно бай Данчо и аз имам негова книжка като, че ли беше към вестник или списание прикачена. Мисля си, че той е дал рецептите, а тези , които редактират книжката са прикачили снимки за по-нагледно, но не е трябвало да крадат, като си нямат снимки, да пускат без. Не обичам такива работи, това е неуважение към труда на другите. Дано си вземат поука. Иначе погледни нещата от добрата страна, рамо до рамо си с един от известните готвачи:). Явно това руло ги е впечатлило като визия:). Поздравявам те за успеха!

    ОтговорИзтриване
  2. Ели,не се ядосвай за това-не си струва...Доста хора се оплакват от подобно нещо,дори и във форума на /гответе с мен/имаше подобен случай.Поне снимката ти ще я гледат и в тази книжка...
    А десерчето е чудно-ще го направя и аз-задължително,защото не съм яла по тази рецепта.
    Приятен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за вкусния сутляш.А до колкото Бай Данчо,аз събирам неговата поредица от книжки и съм разочарована че се правят такива неща.Сега как бих му повярвала и сготвила нещо негово.Голяма издънка.Но точно по Български.

    ОтговорИзтриване
  4. Никак не е приятна случката, Ели, да видиш нещо свое, подписано с друго име. За съжаление, проблемът си стои отворен и се повтаря периодично... не е хубаво да се краде, без значение какво!
    А иначе десертът е обичан от всички! Даже и от злоядите деца :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам така приготвен сутляш!
    Много хубаво изглежда твоя!
    А относно снимката- грозна история!
    Но явно, на някои хора, лишени от творческо мислене така им е лесно!
    Целувам те*)

    ОтговорИзтриване
  6. Ели, тази притурка отдавна я показах във форума на гответе с поне 8 снимки на хора от форума и посъветвах да звънят и да питат защо се ползват техни снимки. Всички замълчаха.
    Намери телефон, ако не успееш, ще ти помогна, обади се и най-малкото им дай да разберат, че хората не пасат трева.
    Вестника го купуват пенсионерите в повечето случаи, те идва ли виждат снимките в нета. Но ще се разочароват, ако не постигнат резултата от снимката, разбира се.
    Защо да се хабят да снимат, като могат да вземат чужди снимки?

    ОтговорИзтриване
  7. Ели, чудесен десерт, неустоим е наистина!!!

    Относно тази кражба и аз съм от пострадалите - цели 3 мои рецепти открих в книжките, които имам... Много е тъжно това,чудя се вече как да защитавам рецептите си / на снимките им слагам вече голям надпис/!

    Въпреки това ти пожелавам много успехи! Поздрави, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ели, чудесен сутляш :)
    Толкова апетитно изглежда!
    А историята със снимката е много неприятна и Пепчо много добре те съветва!
    Много са некоректните издания на чужд гръб!
    Сърдечни прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Ели, чудесен е десерта , който ни показваш ! Бих хапнала с удоволствие ,изглежда много вкусен !
    Съжалаявам за наглата кражба на снимката ти и съм възмутена !
    Желая ти хубава вечер ! Топли прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  10. Да, но ние си знаем кой е майсторил тези вкусни неща в действителност, нали?
    Сърдечни поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  11. за този десерт само съм чувала,как се приготвя във фурна и има незабравим вкус
    не съм го пробвала,но снимките са разкошни

    за кражбата и аз мисля като пеп4о
    крайно време е да започнем да си отърсваме мухите и да си защитаваме интересите,да не позволяваме да ни тъпчат и да покажем съпричастност към нещо,не да си завираме главите в пясъка
    в крайна сметка може да публикуват твоя снимка,но поне да кажат ,че е твоя,да уважат труда ти
    уф ядосах се
    хайде миличка лека вечер и прегръдки

    ОтговорИзтриване
  12. Чуден десерт! Аз не го обичам, но децата го обожават! Не се ядосвай за снимките!

    ОтговорИзтриване
  13. Димиева,
    чудно десертче!
    За бай Данчо не се кахъри, ще го линчуваме дружно;)))
    Изкарай един хубав уикенд и махни с ръка, той вече е задраскан;)

    ОтговорИзтриване
  14. Ели,десертът е супер,и така хубаво е хванал загар,направо да посегне човек с лъжицата!

    Съжалявам за случилото се и напълно те разбирам,защото вчера открих в нета снимки на мои продукти,които произвеждам в продуктовата листа на конкуретна фирма.Писах на сайта,но ще видим ще има ли полза.За втори път ми се случва.
    А иначе кулинални снимки не съм засичала да са ми откраднати,ама и защото не преглеждам такива печатни издания.
    Неприятно е,но на кой да се оплачеш и каква полза,като няма контрол и санкции.

    Сърдечен поздрав и хубаво утре,мила!

    ОтговорИзтриване
  15. Първо, поздравления за изкусителния десерт! Много вкусно изглежда - с идеално запечена повърхност :)
    Второ, за бай Данчо, не оставяй нещата така - това си е чиста измама и въвеждане в заблуда на читателите!

    Пожелавам ти усмихната вечер :)

    ОтговорИзтриване
  16. Пиша за втори път, за да поумнея :))
    Сутляшът е адски апетитен - с превъзходна златиста коричка! Поздравления :)
    А относно кражбата, смятам, че трябва да настояваш публично извинение! Това си е чиста измама, умишлено подвеждане на читателите в заблуда и още една камара неморални последствия. Може и на господарите от ефира да пишеш :)
    Усмихната вечер :)

    ОтговорИзтриване
  17. Съгласна съм с fedora и Пепи. Трябва на тези да им се потърси отговорност, макар и по телефона.
    Сутляча е станам бижу. Аз правих веднъж, но не се получи както трябва. Непременно ще пробвам и твоя вариант. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  18. Момичета, благодаря ви, че ме подкрепяте и ми давате съвети за това как да постъпя в тази грозна ситуация. Обмислям определено варианта да се свържа с редакцията, но те са хитри, няма никакъв тел. или имейл, по корицата на книжката. Най - вероятно ще търся самия вестник, със сигурност обаче ще ви разкажа какво съм направила и какво са ми отговорили.
    Благодаря ви от сърце приятели!

    ОтговорИзтриване
  19. Чудесен десерт, Ели! Много го харесвам и намирам също за изключително вкусен. Аз съм го правила, но без яйца. Получава се по-светъл, но така с яйца със сигурност е още по-вкусен.
    Колкото до кражбата, това е наистина безсрамие и безгранична наглост. Не се оставяй просто така. Не съм съгласна, че нищо не може да се направи. Момичетата са ти дали чудесни идеи. Така че неправи нещо, защото лъжите и кражбите трябва да се изобличават винаги, иначе ще стават все повече и повече. По принцип поне тук при нас така се процедира, е добре първо да се обърнеш към издателството, което е издало книжката и ако те не ти се извинят публично и не дадат логично обяснение за тази кражба, то тогава е добре да се обърнеш към конкурентно издателство, което със сигурност с удоволствие ще ги изобличи! Идеята да се обърнеш и към господари на ефира намирам за чудесна, защото не е само тази снимка, а както вече прочетох няколко са крадените снимки и си струва човек да им потърси отговорност, иначе кражбите им няма да имат край.
    Мила Ели, пожелавам ти един прекрасен неделен ден с много усмивки, приятни изненади и щастие!

    ОтговорИзтриване
  20. Ели, страхотен десерт,
    много ме изкушава - нежен и фин, с чудесна коричка.
    Що се отнася до неприятния момент с изданието - знаеш, че не е новост този тип "взаимствано авторство". Рецептата ти е чудесна и това е най-важното!
    Благодаря за хубавите идеи,
    сърдечни поздрави и усмихната неделя, Диана

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...