4 януари 2012 г.

Калбурабастъ


Това е един десерт от турската кухня. Много е лесен за приготвяне, само името му е завъртяно. Открих го в едно списание "Домашна кухня", броя е посветен на турската кухна. Много е сочен и много сладък. Ние в къщи обичаме сиропирани десерти и бях сигурна, че и този ще ни допадне. Продуктите не са много и това прави рецептата още по лесна за изпълнение. Ето и как се приготвя:

Продукти:
100 мл. олио
100 гр. разтопено масло
100 мл. прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 с.л. прясно изцеден портокалов сок
1/2 ч.л. сода
3 и 1/2 ч.ч. брашно или колкото поеме

  За сиропа:
2 и 1/2 ч.ч. захар
3 ч.ч вода
щипка лимонова киселина

Приготвяне:
Първо пригответе сиропа, като сварите захарта с водата, до получаване на леко гъст сироп. Най - добре засечете 10 мин, след като заври и отместете от котлона и добавете лимоновата киселина. Оставете настрани за да изстине напълно.  В купа смесете олиото, маслото, млякото, захарта, содата и портокаловия сок. Разбъркайте и започнете да добавяте по малко брашното, на мен ми пое 3 и 1/2 ч.ч., трябва да получите много меко и нелепнещо тесто. Покрийте купата с найлоново фолио и оставете в хладилника за половин час. Оформете от охладеното тестото топчета с големината на орех и направете между дланите си овални форми. Подредете сладките в тава застлана с пекарска хартия и печете на 200 гр. до златист цвят. Докато са още горещи сладките ги залейте със студения сироп. Много бързо поемат сиропа, но все пак е добре да престоят поне 12 часа за да се сиропират добре.
Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Eли,аз правя подобни гръцки сиропирани сладки и са много вкусни.Правя си ги за Коледа вместо баклава-аз обичам сиропирани сладкишчета.Твоите са неустоими направо...
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Супер изглежда, прилича малко на гръцката меломакарона. Браво на тебе!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересна рецепта. Много обичаме сиропирани десерти и ще го приготвя. Лошото е,че май само аз ще го ям, тъй като любителя на сладкото отсъства.

    ОтговорИзтриване
  4. Димиева това е много вкусно и ние все още си го хапваме с кеф :))
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...