26 май 2011 г.

Соленки

Това са невероятно вкусните соленки на Елидраг, на които отдавна се каня да ги направя. След като и Мария ги похвали :), запретнах ръкави и се захванах за работа в кухнята. И резултата е пълна купа със соленки, но проблема, е че много бързо свършват :))). Ето и как се приготвят:

Продукти:

250 мл. прясно мляко
80 гр. масло
160 гр. брашно
3 яйца
120 гр. натрошено сирене
сол

Приготвяне:

Поставете млякото в подходяща тенджера, заедно с маслото и солта и оставете да заври. Добавете цялото количество брашно и бъркайте, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Махнете от котлона и бъркайте докато тестото изстине. Когато е готово започнете да прибавяте яйцата едно по едно и бъркайте, за да се поемат от тестото. Накрая се прибавя сиренето.  С така готовото тесто оформете топчета с желана от вас големина и подредете в тава застлана с пекарска хартия. Можете да шприцовате соленките или да оформите на пръчици, формата е изцяло по ваш избор, аз ги направих с лъжица за да станат с неправилна форма и леко рошави. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса, до златисто. По желание можете да намажете с разбит жълтък и да поръсите с ким.
Да ви е сладко!

13 коментара:

  1. О, излеждат много примамващо тези соленки! Обичам нещица, приготвени с парено тесто и тази рецепта не прави изключение :)

    Хубав и усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина са страхотни тези соленки! И аз ги опитах, а твоите изглеждат страхотно!:)

    Слънчев и усмихнат ден!:))

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат много апетитно :)
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни са ти станали соленките, ясно е, ще трябва да се опитат, защото изглеждат много примамливо.
    Слънчеви дни!:-))

    ОтговорИзтриване
  5. О,Ели,тъкмо наскоро ме съблазняваха при Мария тези соленки и ето,че и при теб са станали много изкусителни!Чудесни са!

    ОтговорИзтриване
  6. Преди малко ги направих.Страхотни са!Благодаря за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  7. Тези соленки имат само един недостатък - изяждат се много скоростно.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей Ели, вчера случайно попаднах на тази интресена рецепта и понеже обожавам соленки днес с нетърпение запретнах ръкави и ги направих. Станаха страхотни, но леко безсолни, тъй като незнаех колко точно сол да сложа.(би ли написала точната доза на солта) Рецептата е много бърза и лесна, а резултатът - несравнимо вкусен.Много поздрави и усмивки от облачна Варна.Мария Добрикова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мария, радвам се че соленките са ти допаднали. За дозата за солта незнам какво да ти кажа, зависи колко солено е сиренето, ако не е от много соленото може да сложиш и една чаена лъжичка. Но ако е по соленко щипка сол ще е достатъчна. Аз не съм уточнила доза, защото е според вкуса, ние май в къщи не ядем много солено и слагам на око. Ох дано да съм помогнала.
      Поздрави и лека вечер!

      Изтриване
  9. Здравейте и от мен! Соленките в момента са във фурната, но тестото ми беше доста лепкаво и не можех да го оформям с ръце, та се наложи да го сипвам с лъжица. Не трябваше ли да е по-твърдо и сухо тестото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, тестото, трябва да е с такава консистенция, че да може да се обработва лесно с ръце. Ако е много лепкаво, ще се наложи да увеличите брашното, но не прекалявайте. Не бива и да е с твърдостта на тесто за хляб, това е парено тесто и е по - меко и по - пръхко. Дано да съм била полезна.
      Приятно похапване!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...