11 май 2011 г.

Сочна торта с маскарпоне


Продукти:
   За блата:
5 яйца
1 и 1/4 ч.ч. захар
5 с.л.  разтопено масло
5 с.л. топла вода
1 и 1/3 ч.ч брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии

   За сиропа:
5 с.л. захар
1 и 1/2 ч.ч. гореща вода
1-2 с.л. ром /по желание/

  За крема:
500 гр. маскарпоне
125 гр. меко масло
3/4 ч.ч. пудра захар

   За украсата: 100 гр. млечен шоколад
едро смлени бадеми

Приготвяне:
  Отделете белтъците от жълтъците, и разбийте добре белтъците до получаване на пухкав крем. Постепенно добавете захарта и бъркайте непрекъснато. След като захарта се поеми от белтъците, добавете един по един жълтъците. Разбъркайте докато се смесят добре. Прибавете водата и маслото. Пресейте брашното с бакпулвера и на малки порции ги добавяйте към сместа. като бъркате с шпатула. Накрая ароматизирайте с ванилиите. Готовата смес изсипете във форма с диаметър 24 см., застлана с пекарска хартия. Печете в предварително загряла фурна на 180 градуса. След като блата се изпече, разрежете на две части, аз винаги разрязвам с конец още докато е топъл блата.

  За сиропа е необходимо да карамелизирате захарта, и заливате с горещата вода, добавяте рома. Оставете на страна сиропа за да се охлади добре. Ще сиропираме със студен сироп добре изстиналият блат.
Смесете всички продукти за крема и разбъркайте добре, до получаване на пухкав крем.
Сглобете тортата като наредите единият блат, сиропирайте добре и намажете с половината крем. Отгоре поставете другият блат, сироп и останалия крем. Украсете със смлените бадеми. Шоколада за украсата разтопете на водна баня, намажете тънък слой от него върху хартия за печене, охладете добре в хладилника. След като се е втвърдил начупете на неправилни парчета и украсете отгоре.

3 коментара:

  1. Тортата е страхотна! Браво! Кога ще опитаме?:)

    ОтговорИзтриване
  2. Другият път, че тази замина по предназначение :)

    ОтговорИзтриване
  3. Красива и вкусно изглеждаща торта!) Поздравления!:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...