3 май 2011 г.

Руло със спанак и доматен сос

Напоследък нещо съм се задълбочила в това да участвам в разни конкурси. Незнам дали ще ме огрее за награда, но много се забавлявам и има известна доза адреналин. Няколко снимки пратих във фотоконкурса " Най - апетитно ястие" на 1001 рецепти и ако някой иска може да ме подкрепи. Просто трябва да даде своя глас под моите снимки :).
А това руло приготвих специално за конкурса на Гответе с мен  "Моето любимо пролетно ястие" , запрятайте ръкави и се включете в надпреварата.

Продукти:
   За блата:
5 яйца
5 с.л. брашно
сол и черен пипер на вкус

  За плънката:
500 гр. спанак /4 - 5 шепи/
3 стръка пресен лук
2 с. л. зехтин
3 с.л. смлени орехови ядки
3 с.л. кисело мляко
150 гр. сирене
черем пипер на вкус

   За соса:
1 ч.ч. доматено пюре
2 скилидки чесън - пресовани
1/2 ч.л. риган
2 с.л. зехтин

Приготвяне:
   Отделете белтъците и ги разбийте на сняг. Жълтъците леко се разбиват и се смесват с белтъците,добавете и брашното. Посолява се, поръсва се с черния пипер и се разбърква с дървена лъжица в една посока. Готовото тесто се разпределя в предварително покрита с хартия за печене тава с диаметър 35 - 40 см. Пече се за 5 - 7 мин. в предварително загрята фурна на 220 градуса. След като платката се изпече, покрийте с кърпа и оставете да омекне.
   Спанакът се почиства, изсипва се в голяма тенджера и се залива с вряла вода. Бланшира се за около 2 мин., изплаква се със студена вода, изстисква се и се нарязва надребно. Лукът нарежете наситно и запържете за кратко в мазнината, прибавете и смлените орехови ядки.  В дълбока купа поставете спанака, намачканото сирене, лукът, киселото мляко и подправките. Разбъркват се добре и се разпределя върху тестената платка. Навива се на руло и се прехвърля в намаслена тава.
   Всички продукти за соса се поставят в купа и хубаво се разбъркват. С готовия сос поливате рулото и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 мин.
Да ви е сладко!

 Източник: "1500 рецепти за всеки ден"

10 коментара:

  1. Страхотно е! С тази хрупкава коричка!
    Колкото до конкурса, вече съм гласувала, стискам ти палци и в другия!

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, страхотно изглежда! Само заради коричката ще се жертвам на "постна" плънка :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Траяна, благодаря ти за подкрепата, а рулото е много вкусно.

    Пепи, жертвай се, ама да знаеш рулцето подлежи на промени. След като го пробвах, ми хрумнаха някои варианти. Със сигурност може да се сложи мръвчица, ама ще трябва предварителна обработка. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Еее, и аз съм в кюпа на конкурса:) Къде без мен?!;)
    Рулото е страхотно! Много ми хареса и си записвам рецептата!:) Успех!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Ели,мноого вкусно,браво!Успех в конкурсите ти пожелавам,мила!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Елексирче, много ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Това рулце го мернах вече в "Гответе с мен" и съм му хвърлила очо. Още повече, че отговаря на всички критерии за любимите ми храни - има зелено, солено е и е интересно като презентация! Със сигурност ще го пробвам! Хубав празник пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Гуинет, да приготвих го специално за играта на "Гответе с мен", иначе у дома постно не се яде и все ги подминавам подобни рецепти. Обаче рулцето си го бива, даже много. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Както се казва "кой туй тука, бре" :))
    Ааа, страшно апетитно изглежда, а и не само изглежда, предполагам :)
    Харесва ми много, както и тортичката в предишната публикация.

    С пожелание за хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  10. Fedora, благодаря много. Рулцето е страхотно, пък за тортичката да не говорим :))))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...