8 май 2011 г.

Торта "Рафаело"

Обожавам вкуса на "Рафаело", и когато видях тази торта в блога на Вероника бях сигурна, че ще я приготвя за някой специален момент. Е какъв по- специален момент от рожденият ми ден :) Тортата изглежда толкова съвършена, че не посмях да променя рецептата, абсолютно изпълнена по указанията на авторката. Ето и необходимите продукти:

Продукти:

   За блатовете:
10 яйца
12 с.л. захар /пълни/
15 с.л. брашно с връх
1 бакпулвер
1 пакетче меко масло /125 грама/
3 ванилии

   За крема:
500 мл. течна сметана
1 пакетче меко масло /125 грама/
300 гр. бял шоколад
50 гр. сухо мляко
пудра захар на вкус

   За сиропа:
1ч.ч. захар
1ч.ч. вода
1 ванилия

   За украса:
кокосови стърготини
12 бонбона "Рафаело"

Приготвяне:

   Разбийте яйцата и захарта до побеляване, докато удвоят обема си и се сгъстят. Смесете брашното с бакпулвера и ванилиите. Започнете да ги прибавяте постепенно към яйцата, като бъркате непрекъснато. Накрая прибавете размекнатото на стайна температура масло.  Разбийте цялото тесто до получаване на еднородна смес. Разпределете сместта на 4 равни части. Намаслете и набрашнете тава с диаметър 25 - 27 см, или просто покрийте с хартия за печене, и изпечете блатовете един по един, но не ги препичайте . Трябва да останат меки и пухкави. Печете в предварително загряла фурна на 180 градуса. Оставете готовите блатове да изстинат добре.
   За захарния сироп смесете всички продукти и сложете на котлона. Варете до леко сгъстяване, и оставете на страна да изстине добре. Ще сиропирате студени блатове със студен сироп.
   В купа разбийте добре сметаната и прибавете маслото,то трябва да е меко, а не разтопено. Разбивате докато се смесят добре. На водна баня разтопете белият шоколад, и след като е напълно готов го махнете от котлона, и прибавете сухото мляко. Разбъркайте добре докато се обединят двете съставки и се образува гладка смес. Когато тази смес изстине, я смесете със сметаната и маслото. Ако е необходимо добавете пудра захар, това е според вкуса ви.
   Сглобяването на тортата е лесно, след като вече всичко сме приготвили. Нареждат се блат, сиропира се, мажем с крем, блат, сироп.... и така докато свършат продуктите. Отгоре и отстрани намажете с крем и поръсете обилно с кокосови стърготини. Подредете и бонбоните "Рафаело". Оставете тортата да отлежи поне едно денонощие в хладилника и бързо взимайте вилица, че може и да не остане парче......


11 коментара:

  1. Честит рожден ден! Да си жива и здрава! Тортата е страхотна, да ви е сладко! Много любов , усмивки и слънчеви емоции!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит рожден ден, Ели!
    Бъди здрава, щастлива и обичана!

    ОтговорИзтриване
  3. Елена, Честит Рожден Ден !
    Да си жива и здрава, усмихната и обичана!
    А изборът и изпълнението му са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви момичета за хубавите пожелания и поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Елена,прекрасна ,нежна,бяла торта!
    Чудесен завършек на празничния ти ден ще бъде!
    Да си жива,здрава и много щастлива!

    ОтговорИзтриване
  6. Елена , Честит Рожден Ден !
    Бъди здрава и много щастлива !
    Чудесна торта .

    ОтговорИзтриване
  7. Честит рожден ден! Бъди здрава и щастлива! Тортата е страхотна и смятам в най-скоро време да опитам тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
  8. Елена, макар и със закъснение - да си винаги обичана и желана жена и майка, Бог да те благослови с много здраве и да си винаги така усърдна в кулинарната сфера. Поздрави за празника ти и от мен.

    ОтговорИзтриване
  9. Strahotna torta. Pozdravqvam vi!

    ОтговорИзтриване
  10. С огромно закъснение виждам тази публикация.
    Извини ме, моля.
    Справила си се блестящо и благодаря, че за такъв голям празник си се доверила на моя рецепта.
    Сърдечни поздрави.
    Вероника

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...