23 април 2011 г.

Цветни курабии

Тази страхотна рецепта е на Мария. Още като пусна рецептата знаех, че това ще са курабийките, които ще приготвя за Великден. Пухкави, мекички и много приятни за приготвяне. В оригиналната рецепта са в два цвята - бял и кафяв, но аз заради децата реших да ги оцветя в малко по различни багри. Освен това пробвах и с локумен пълнеж. Получиха се страхотни. Ето и рецептата:

Продукти:
4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч.разтопена мас
1ч.ч кисело мляко
3 пак. амонячна сода / по 10 гр./
1 равна ч.л. сода
3 ванилии
1100 гр. брашно

Приготвяне:
Яйцата със захарта се разбиват много добре с миксер до получаване на пухкав крем. Прибавя се мазнината. В малко оцет  угасете амонячната сода и содата бикарбонат и прибавете към яйчната смес.  Добавете млякото и ванилиите, и започнете да добавяте брашно по малко и бъркайте непрекъснато. Трябва да се получи тесто с гъстотата на кекс. Разделете на две равни части, едната половина оставете на страна , тя ще остане с бял цвят. Другата половина разделете на още две части и оцветете с цветове по желание, аз ползвах червена и зелена боя.

 Така ще се получат три отделни теста, всяко се замесва отделно. Тестото трябва да е меко и нелепящо. От готовите теста късате топчета / бяло и едни цветно/ от по 10 гр. и оформяте фитилчета, оплитате ги на спирали и ги завивате , така сякаш ги вързвате. Намажете ги с разбит жълтък , поръсете със захар. Подреждате готовите курабии в тава застлана с пекарска хартия и печете на 200 градуса за около 15 - 20 мин. Подреждайте курабиите на разстояние, защото се надуват и да не се залепят.

Ако ви омръзне като на мен да навивате шнурчета :) просто напълнете курабийките с локум, получават се страхотни. Първо те свършиха :) :) :)
Да ви е сладко!


2 коментара:

  1. Чудесни са!
    Чакаме да опитаме!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, чудни са стананали!
    Непременно ще опитам и аз с локум и по-шаренички - за разнообразие :)

    Поздрави най-сърдечни и весело посрещане на празниците!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...