24 декември 2012 г.

Сочна пита с аромат на портокал

 Десерта, който ще ви предложа е много подходящ за настъпващите празници. Аромат на канела и портокал ще се разнесе в дома ви. Много е сочен и идеално замества традиционната баклава на коледната трапеза. У дома май няма да оцелее до Коледа, но какво да се прави....., може да се наложи повторение. Ето и как можете да си го приготвите:

Продукти:
6-7 листа фини точени кори
50 гр. разтопено масло
10 гр. канела
20 гр. захар
4 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
400 мл. прясно мляко
1 бакпулвер
2 с.л. ром
щипка сол
1/2 ч.ч. стафиди
2 ванилии
   За сиропа:
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
сокът от два портокала

Приготвяне:
В малка купичка разбъркайте 10 гр. канела и 20 гр. захар. Намажете обилно една правоъгълна тава с масло. Подгответе корите като една по една ги намажете с разтопеното масло и поръсете с канелената захар. Навивате на стегнато руло всяка кора, и подреждате едно до друго в тавата. Изпечете ги на 180 градуса за 10 мин., докато почервенеят.
В купа разбийте захарта с яйцата, за да станат на пухкав крем. Добавете солта, ванилията, млякото и бакпулвера, и разбъркайте. По малко започнете да прибавяте мазнината, а накрая сложете стафидите и рома.
Готовата смес изсипете върху изпечените кори и ги върнете отново във фурната. Питата ще се изпече на 180 градуса за 30 мин. След като е готова я оставете да изстине хубаво.
За приготвянето на сиропа е необходимо да сложите всички продукти в тенджера и да варите на среден огън за 7-8 мин., от момента на завирането. Залейте студения сладкиш с топъл сироп.
Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Разкошна е!Аз така правя с мляко и яйца, но не съм заливала със сироп, ще трябва да се пробвам!Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда много апетитно! Такъв вариант не съм пробвала.

    ОтговорИзтриване
  3. Апетитно и много вкусно!
    С пожелание за светли празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Коледа, Ели! Здраве, много любов и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  5. Весела Коледа Ели! Много ми хареса на вид и днес правих, засега го хапнахме без сироп и много ми хареса, по- късно може и да залея със сиропа.

    ОтговорИзтриване
  6. Честито Рождество Христово!
    Интересен вариант и изглежда доста апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. само аромата на портокал го нямаше

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...