20 февруари 2012 г.

Италианскa приказка с Candy!



Мила Канди, добре си ми дошла! Благодаря за прекрасните италиански изкушения, с които избра да ми гостуваш. 
Канди е  момичето, което ме зарежда с ентусиазма си, идеите си, и с невероятните си кулинарни творения. Много се зарадвах когато, без да се замисли отговори на поканата ми. Ето сега и вие ще се насладите на италианските гозби, които тя ми е приготвила.Много ме изненада и този невероятен букет с прошуто, тиквички и моцарела. СТРАХОТЕН Е, КАТЕ!!!!! Благодаря ти още веднъж, че си мой гост.
 Не забравяйте да се разходите из блогът и My Candy kitchen, едно незабравимо местенце. Там е вкусно, красиви и много приятно.

"Получих поканата от Ели, точно когато бях във вихъра на проекта с Валентинките. Познавате ме вече, мислех да сготвя през нощта и на сутринта да съм на гости. Обаче мислите ми се въртяха все в такива едни рецепти и оформяне на ястията стил романтика, че се замислих. Ели сигурно щеше да се учуди на такова любовно излияние от моя страна. Брей каква приказливка съм станалаJ.
И така до днес. Всяка покана доставя невероятно удоволствие - това е голям жест. Особено, когато те покани, личност с прекрасен блог, уверена в кухнята и с толкова много почитатели. Познавам Ели само виртуално, но я чувствам много близка, споделяме общи интереси. Впечатлява ме желанието, с което твори и импровизира, забавлява се и пренася всичко това на нас. Блогът и е местенце, където можеш да опиташ вкусна храна, да се насладиш на красиво поднесени ястия и да се усмихнеш!
Скъпа, Ели, много ти благодаря за уважението!  Лично аз съм една от твоите  почитателки и с голям интерес следя всяка твоя публикация.
За теб и всички почитатели на блога ти избрах рецепти от италианската кухня, световноизвестни. А букетчето, което ти поднасям виртуално е изработено от моцарела, прошуто и тиквички за теб!"

Panzanella е panmolle / Панцанела


Тази флорентинска салата е много популярна. Историята и датира от 16 век. Автентичната рецепта, както научих от уикипедия се базира на домати, хляб и лук. Както всяко традиционно ястие обаче и това се изменя според вкусовите предпочитания. Срещат се разновидности с моцарела, маслини, каперси, аншуа, пармезан, яйца, чушки... Вижте моето предложение:

Продукти:
2 филийки стар хляб

1 глава червен лук

1 домат

½ краставица

зехтин

сол

оцет

босилек

пармезан

Приготвяне:
Накиснете за ½ час хляба във вода. Изцедете го с ръце и направете на трохи.

Нарежете доматите и краставиците на кубчета, а лука на тънки полумесеци.

Разбъркайте с хляба. Овкусете със зехтин, сол и оцет.

Декорирайте с босилек.
Поръсете с пармезан.

Spaghetti alla carbonara / Спагети "Карбонара"
Рецептата  е от предаването „Супер експрес” -  Ютилисима.


Продукти:
За всяка порция се използват 100 гр спагети.
400 гр спагети
300 гр пушен бекон
2 глави  лук
200 мл готварска сметана
4 жълтъка
зехтин
150 гр  пармезан
Босилек
Черен пипер
Сол

Приготвяне:
Спагетите се пускат във вряща подсолена вода и се варят за времето, указано на опаковката.
Беконът се нарязва на ивици, а лукът на жулиени  и се запържват в зехтин,  до златисто.
Прибавя се сметаната и се оставя на слаб огън, докато промени цвета си.  Съда се отстранява от огъня, добавят се жълтъците и се разбърква енергично. Връща се на котлона и се готви се още 2 - 3 минути.
Ястието се посолява, поръсва с черен пипер и босилек.
Спагетите се слагат при соса и се разбъркват. При сервиране се поръсва с пармезан.
Semifreddo al caffe' e mascarpone  / Семифредо с маскарпоне
chef Gianluca


В Италия кафето се появява в средата на 17 век. През 1645 г. на площад „Сан Марко“ във Венеция се открива първото кафене — „Кафе Флориан“ в чест на чудотворната напитка. И до днес то е едно от най-известните и скъпи кафенета не само във Венеция, а и в целия свят.
За капучиното пък съществува легенда, според която е изобретено от монасите  от един от манастирите, разположени северно от Рим.
Истинското капучино трябва да съдържа 25 мл. кафе еспресо и 125 мл студено мляко, разбито на пара.
Безспорно Италия  е родината на капучиното и еспресото. А днес ще ви го сервирам в компанията на един прекрасен италиански десерт, който открих ТУК
 /с благодарност и за помощта в превода на Стела/.
Semi-freddo
означава Полу-студено  на италиански.
Отнася се за всички  частично  замразени десерти: торти, сладолед, плодове или крем.
Този десерт има много вариации и разновидности, форми и дизайни. Ето една от тях:

Продукти:
18 бишкоти тип Savoiardi
200 гр Маскарпоне

150 гр бита сметана

100 гр жълт крем, яйчен / използвам готов пудинг
100 гр захар

2 яйца / жълтъците

1 ванилия

1 чаша направено нес кафе с вода

ром, колкото желаете :)

какао за поръсване

шоколадови елементи за украса

Приготвяне:
Разбиваме с телена бъркалка жълтъците и добавяме захарта. Разбиваме с бъркалката докато стане като крем/ да се усвои захарта/.

Добавяме ванилията и маскарпонето и разбъркваме с дървена лъжица.

Добавяме жълтия крем и отново разбъркваме.
Прибавяме сметаната, също разбъркваме:) внимателно."
В шприц поставяме крема и шприцваме върху чиния вълнообразно три линийки :)
Отгоре подреждаме 2 бишкоти, разположени напречно, набързо топнати в сместа от кафе и ром.

Отново шприцваме крем и поставяме 1 бишкота.
 
Завършваме с крем.

Поръсваме с какао и слагаме парче шоколад или шоколадова фигурка за украса.

Надявам се да сте прекарали приятни минути в нашата компания и рецептите да са ви допаднали!:) Прекрасен ден от мен!:)

17 коментара:

  1. Гостенката ти е страхотна ,Ели ! Много харесвам блога и и с удоволствие прочетох рецептите от гостуването и тук :)! Чудесни снимки и хубави рецепти !
    Желая успешна седмица и на двете ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Много си падам по италианската кухня, а тези изкушения са направо неустоими! И толкова красиво презентирани!
    Поздравления и за двете ви, Ели, Канди :)

    ОтговорИзтриване
  3. Бонбонката я бива доста в декорирането - гледай какви цветлета е измайсторила пак :)
    Чудесни рецепти за гостуването, поздравления и за двечките :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ели, чудно си ме представила, благодаря ти! За мен беше удоволствие да гостувам официално в този блог! И понеже от бързане и вълнение съм изтървала нещо, ще те помоля да добавиш следното изречение във семифредо: "Прибавяме сметаната, също разбъркваме:) внимателно." / добави го след жълтия крем:)./ Е ако не пропусна нещо, няма да съм аз:)

    ОтговорИзтриване
  5. Ели, Катето е чудесна!
    А днешния избор на Италианска кухня
    е много вкусен и ароматен!
    Радвам се че ти е гостенка!
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви момичета. Гостенката ми е страхотна! Толкова съм щастлива, че откликна на молбата ми.
    Поздрави и вкусна седмица ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна гостенка и прекрасно меню! Аз кога ще се наканя не зная:)

    ОтговорИзтриване
  8. И двете сте страхотни момичета -
    много се радвам за вас и чудесните ви рецепти.
    Наистина, Катя ти гостува с една италианска приказка, прекрасен избор и представяне.
    Поздравления, успешна и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Ели, имаш си гостенка-мечта! Харесвам много блога и´ и доказателство за това е факта, че го разглеждам с такова удоволствие и захлас, че едва сега забелязах, че съм пропуснала да се присъединя към "преследвачите" ;) на Candy.. Днес обаче поправих тази грешка.
    Candy, прекрасно представяне! Лесен и примамливо вкусен сладкиш, а букета е невероятен.
    Ели, много мило и приятно си представила гостенката си! Комплименти!

    Candy и Ели, невероятни сте!!! Пожелавам ви една прекрасна вечер, момичета!

    ОтговорИзтриване
  10. Ели,поздравления за избора на гост,наистина е страхотен!А че Канди е откликнала светкавично знаеш вече не се съмнявам :)!Много се е постарала и ти е поднесла великолепна италианска феерия!Със сигурност заслужаваш това внимание,и ти си един много мил приятел и отличен кулинар!
    Прегръдки и специални поздрави за двечките от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Ели, поздравления за изборът на гостенка! Оставихте ме и двете без думи - прекрасно меню! Поздрави и прегръдки и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ели ,поканила си страхотна гостенка,винаги с удоволствие и интерес очаквам всяка нейна публикация
    Кандиииии където и да отидеш носиш от своя заряд мила
    момичета страхотни сте
    прегръщам ви и двете

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна гостенка си поканила,Ели!
    Поздравявам ви и двете сърдечно!
    Продължавайте в същия дух да творите и създавате наслада за околните!

    ОтговорИзтриване
  14. Вече се насладих на менюто при Кенди! Наистина е сътворила една италианска приказка! Поздрави и на двете, продължавайте в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  15. Наистина е като приказка!
    Чудесни предложения,прекрасно представени и какви снимки само!!!
    За мен беше удоволствие са се запозная с такива хора,макар и виртуално!
    Гениално!
    Поздравявам ви момичета!
    и теб Ели, и Канди също

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасни сте двете, момичета! Менюто е страхотно, много ми хареса, а за букета нямам думи :)). С удоволствие хапнах от менюто ви :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...