21 юни 2011 г.

Сладко от череши

Дойде време за приготвяне на сладката. Досега не съм правила сладко, защото все майка ми се заемаше с тази задача, но тази година реших да се пробвам. Та може да се каже, че това е първото сладко, което направих сама. Естествено съветите бяха много, без тях не може и резултата е това толкова вкусно сладко :), не че си е мое ама много си го харесвам.
Ето и как го приготвих:

Продукти:
3 кг. череши
1 кг. захар
100 мл. вода
1 пакет Гелфикс на Др. Йоткер

Приготвяне:
Почистете черешите от костилките и ги сложете в съда в който ще варите сладкото. Поръсете почистените череши със захарта и оставете в хладилника за едно денонощие за да престоят и черешите да си пуснат сокче. Преди да варите добавете водата и оставете на слаб огън да поври за кратко,не бива водата да извира нацяло. След това добавих Гелфикса, изключих котлона и оставих сладкото да поври така докато котлона изстине. Още топло го напълних в добре подсушени бурканчета и затворих здраво с капачките. Обърнах бурканите с капачките надолу и оставих така докато изстине сладкото. Ами това е, който е мераклия да запрята ръкави. :)

10 коментара:

  1. Елена, много апетитно изглежда :)
    И аз ползвам фикса, иначе не бих се хванала!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Елена,много хубаво ти е станало сладкото.Друго си е да имаш у дома домашно приготвено сладко:).

    ОтговорИзтриване
  3. Тези череши, които си ползвала червени ли са или аз така ги виждам? Много цапат при почистването червените, но са удивително вкусни и ароматни и много странно, но по вкус напомнят боровинки.Благородно ти завиждам за вкусотията:))

    ОтговорИзтриване
  4. Браво на тебе, изглежда чудесно! С този фикс съм чувала, че става по-бързо отколкото по традиционния метод, ама нещо му нямам много доверие. Дано се навъдят повече мераклии за домашно правени вкусотии :)
    Поздрави и приятно хапване на сладкото :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Дани, Аелис, Боряна. Друго си е домашното приготвеното сладко.

    Анонимен, черешите са червени, аз бели не помня от кога не съм яла, не съм и намирала по пазарите. Но ако открия ще си направя и от тях. Вярно с червените цапането е голямо, но пък сладкото си го бива.

    ОтговорИзтриване
  6. Ще запратаме ръкави, то се вижда. Сладкото ти е чудесно! Майка ми и тя ползва фикса на Йоткер и като че ли плодовете с него се запазват с по свеж вкус. :)))Ще направя и по двата начина, да има.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей Елена,
    и аз ще запрятам ръкави и ще правя сладко и се натанах на твоето и ми хареса рецептата, искам само да те попитам от 3 кг череши колко бурканчета ти излязоха, и може ли да заместя Гелфикс на Др. Йоткер с лимонена кисилина? Благодяря че си споделила рецептата и предварително за отговора.

    ОтговорИзтриване
  8. И аз искам да знам дали може да се замести Гелфикс с лимонена киселина?

    ОтговорИзтриване
  9. Спокойно може да замените с лимонена киселина!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...