27 декември 2016 г.

Коледна торта с бял шоколад


Продукти:
  За блата:
7 яйца
1 и 3/4 ч.ч. захар
2 ч.ч. ситно смлени бадеми
1 ч.ч. брашно
1/2 пакет бакпулвер 
4 с.л. какао /само за единия блат/

 За сиропа:
1 ч.ч захар
2 ч.ч. вода

   За крема: 
200 г краве масло
300 г бял шоколад
400 г заквасена сметана
250 г маскарпоне
400 мл сладкарска сметана
2 ванилии

  За масления крем:
125 г меко масло
1 ванилия
2 ч.ч. пресята пудра захар
2 с.л. прясно мляко 

 захарен фондан за покриване и украса


 Приготвяне:
   Първо се приготвя сиропа, защото ще е необходимо време за да се стопи захарта.  Карамелизирайте захарта и докато е още гореща, залейте със студена вода. Внимавайте, защото е възможно да пръска.  Докато приготвяте блатовете за тортата, захарта ще се стопи, и сиропа ще е готов за сиропиране.
  За блатовете разбийте яйцата и захарта до побеляване, трябва да се получи гъст крем. Добавете към брашното бакпулвера. Разбъркате и заедно със смлените бадеми постепенно добавете към яйчната смес. Бъркайте с шпатула, за да не спадне крема. От  готовата смес отделете 1/3, за да я оцветите с какаото. Изпечете блатовете поотделно на 200 градуса във форма с диаметър 24 см., като предварително сте застлали с хартия за печене. Белия блат след като е готов, разделете на две с помощта на конец. Готовите блатове оставете на страна да изстиват.
За крема разтопете кравето масло заедно с белия шоколад на водна баня и оставете леко да се охлади. Добавете ванилията и разбъркайте, трябва да се получи гладък крем. Постепенно прибавете маскарпонето и заквасената сметана. Разбъркайте добре с помощта на шпатула. Не използвайте миксер, защото рискувате да втечните крема. Разбийте сметаната на сняг, прибавете я на части към останалите продукти и разбъркайте. В половината крем добавих шоколадови люспи, за да се получи стратичела крем.

   При сглобяването на тортата започнете с бял блат, като използвате ринг за да оформите добре. Сиропирайте със сироп, намажете обилно с крем. След това поставете какаовият блат, сиропирайте и отново крем. Завършвате с бял блат, който само сиропирайте. Оставете тортата в хладилник, поне за 8 часа, като я покрийте със свежо фолио за да не изсъхне блата.
   За масления крем разбийте маслото и прибавете ванилията и постепенно захарта. Разбийте с миксер на средна степен. Когато захарта е добре разтворена, към сместа прибавете прясното мляко и отново разбийте, докато стане пухкава и гладка смес.
   Извадете тортата от ринга, и намажете цялата с масления крем за да може да залепите захарния фондан. Украсата е по желание.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...