4 април 2014 г.

Козунак със стафиди


Продукти:
3 яйца и един белтък
200 мл. прясно мляко
20 г прясна мая
250 г захар
100 г масло
600 - 700 г брашно
кората на един лимон
2 ванилии
100 г стафиди
50 мл прясно мляко
2 с.л. ром
жълтък за намазване.

Приготвяне:
Може да приготвите тестото за козунака както в машина за хляб, така и да омесите на ръка.
За да приготвите в машината разтворете маята в леко затопленото мляко, и поставете в кошницата, добавете яйцата, разтопеното маслото, захарта, ванилиите и настърганата лимонова кора. Накрая сложете брашното и омесете на програма тесто. Добре е да пусните поне два пъти тази програма. Ако е необходимо добавете при месенето брашно. Тестото трябва да е меко и еластично.

За да омесите тестото на ръка трябва да затоплите млякото и да разтворите маята заедно с 4 с.л. брашно, и оставете за около 15 мин. В купа разбийте яйцата със захарта, лимоновата кора и маслото. Разбийте докато се смесят добре. Пресейте брашното в отделен съд, направете  кладенче и там изсипваме яйчната смес. Замесваме тестото, трябва да се получи меко и еластично тесто. Оставете тестото на топло покрито с кърпа, трябва да удвои обема си. Когато е втасало премесете отново и разделете на равни част, за да можете да оплетете плитка.
Стафидите предварително накиснете в млякото и рома. Достатъчно е поне час.
С обилно намаслени ръце оплетете плитки, като във всяко парче разпределете от  стафидите. Готовите плитки поставете в подходящ съд застлан с хартия за печене, и оставете на топло за да втасат отново. Когато са удвоили обема си намажете с жълтък, поръсете обилно със захар и изпечете на 180 градуса до златисто.
Да ви е сладко!


4 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...